En god mayonnaise er uvurdelig på mad-basisfronten. Den kan pimpes, peppes og smages op til lir, og er virkelig dejlig til alt fra grillet kød, bagte kartofler, i en lækker sandwich, som base i en hjemmerørt remoulade eller måske bare til at dyppe grøntsagssticks i. Der findes adskillige gode købevarianter, men det slå ikke en hjemmelavet, og når nu det er så nemt, så er det dumt ikke at prøve kræfter med. Jeg laver min basis-mayonnaise på en neutral olie, simpelthen fordi jeg synes mayonnaisens fineste opgave er, at danne smuk smagsmæssig baggrund for andre lidt mere blærede og opmærksomhedskrævende dip-typer. Du ved, bag enhver stor mand, står en stærk kvinde, kind of. I al sin enkelhed er den plain mayonnaise jo uforlignelig på en æggemad eller kartoffelmad, men den kan på fineste vis forvandles til både en rød passioneret spicy sag eller en frisk grøn krydderurtecreme, som er en decideret luksus at dyppe sine ristede kartofler i. Brug æggeblommer fra høns der har haft det godt. De er gule fra det græs, urter og blomster som er tilgængelige for fritgående høns, og så har de ikke en umiskendelig snert af fisket eftersmag, som burhønseblommer godt kan have pga det foder de får. Lad os ikke gå for meget ind i hvad det består af…
Her er tre yndlingsvarianter af mayonnaisen.