Crumble-dej
150 g bløde dadler, gerne medjool-dadler
150 g blødt smør
75 g kokossukker
150 g mellemfint hakkede mandler eller hasselnødder
Ca. 125 g boghvedemel
50 g mandelmel
1 strøget tsk. stødt kanel
½ tsk. stødt kardemomme
1 knivspids salt
Korn fra ½ vaniljestang, valgfrit
Fyld
4-5 mellemstore æbler
200 g frosne brombær
100 g tørrede kirsebær, kan undlades
Crumble må være den mest versatile dessert ever! Stort set alt kan puttes i en crumble, og det er en super taknemmelig dessert at lave gluten- og sukkerfri. Dadlerne og kokossukkeret giver en herlig karamel-agtig smag, som klæder den her type kage, og man kan sagtens erstatte almindeligt hvedemel med enten en fuldkorns- eller speltvariant eller gå helt glutenfri med enten boghvedemel, mandelmel eller en anden glutenfri variant. Fyldet kan jo varieres i det uendelige. Jeg elsker tanken om at man kan lave en crumble med hvad man har i skabene. Mel, hvad enten det er mandelmel, boghvedemel, speltmel osv, og pærer, æbler, bær, ferskner eller anden stenfrugt. Æbler er så skønne sammen med både brombær og de tørrede kirsebær. Jeg bruger de frosne her uden for brombærsæsonen.
LÆS OGSÅ: Mandelkager med chokolade
Det er også værd lige at sige et par ord om nødder, for de er ganske enkelt uundværlige her. De giver det helt rigtige crunch og sprødhed, og du kan bruge lige den slags du vil. Dog bliver særlige fedtholdige nødder som para- eller cashewnødder hurtigere brændte, fordi olien harskner. Prøv denne herlige dessert, og efterhånden kan du lave din helt egen variant.
Denne kage rækker til 6-8 personer.
Sådan gør du
Hak dadlerne fint og bland med hænderne sammen med de øvrige ingredienser til crumbledejen er som en ”krumlet” dej. Den skal blot blandes nødtørftigt sammen, ikke trykkes eller æltes for meget. Skær æblerne i kvarte og dernæst over på tværs og læg halvdelen i et fad med bagepapir i bunden. Vend brombærrene og kirsebærrene med æblerne. Smuldr crumbledejen over, sørg gerne for der stikker lidt æbler eller brombær op hist og her. Bag crumblekagen i 35-40 minutter ved 175˚, hold øje til sidst, hvis overfladen begynder at blive for mørk, så læg et stykke sølvpapir over de sidste minutter. Server crumblen lun med kold flødeskum eller en skefuld skyr.