Foccacia med rug & rosmarin

Ingredienser

5 dl lunkent vand

20 g gær

1 spsk salt

100 durummel

200 g hvedemel

300 g rugmel

 

”Topping”:

Frisk rosmarin

Ca. 1/2 dl olivenolie

Der er noget dragende ved foccaciabrød. Den måde en god olivenolie smyger sig omkring og absorberes i det let svampede brød, og sammen med rosmarinens parfumerede, pebrede krydderhed og saltets knasende overtoner giver det perfekte indtryk af blødt, sprødt, sødmefuldt, krydret og salt er enestående. Jeg kender desuden ikke nogen børn som ikke er vilde med det. Måske skal pincetgrebet lige bruges til at fjerne små ”nåle” af rosmarin, men smagen – den er der få, som ikke elsker. Derfor er dette brød så godt. Mine børn er svært glade for at få en solid firkant med på madpakken, derfor opstod lysten til at prøve at lave et lidt sundere et af slagsen, med en god portion rug i. Både ernæringsmæssigt og smagsmæssigt, viste det sig at være en god ide. Brødet får dels mere substans og tyngde, men den let syrlige smag af rug, klæder faktisk brødet, og er med til at give den fede olie lidt modspil. Perfekt madpakke-potentiale, eftersom det smager skønt, blot som det er, men også som sandwich, med skinke, pesto, pølse, ost, eller hvad man nu foretrækker. Så vil gerne knytte en kommentar til selve dejen her. Og i virkeligheden alle brøddeje, fordi der er noget, jeg altid er opmærksom på, når jeg nedfælder opskrifter på brød. Det er altid svært at lave definitive mål på, præcis hvor meget der skal i. Simpelthen fordi det varierer fra meltype og friskhed. I stedet skal man vænne sig til at se på sin dej. I dette tilfælde har vi at gøre med en forholdsvis våd dej, som jo ikke skal formes, men blot væltes ud på bagepladen, more or less, i hvert fald. Betragt målene nedenfor som indikatorer, ikke endelige. Det kan sagtens være at der skal en smule mere eller mindre mel i.

Som hovedregel er det altid bedre at en dej er lidt for våd, end at den er lidt for tør. Brødet bliver ganske enkelt bedre.

Sådan gør du

Rør gæren og salten ud i det lunkne vand og til sæt rugmelet. Lad dejen stå i et kvarter, grove meltyper suger mere væde end de lyse, så det vil give dig en bedre ide om hvor meget hvedemel dejen skal have. Tilsæt derefter durummelet og to tredjedele af hvedemelet. Dejen skal æltes grundigt i helst 8-10 minutter, gerne på en røremaskine med dejkrogen, og synes den for blød efter et par minutter, tilsættes resten af hvedemelet. Når dejen er færdig æltet skal den være temmelig blød, men blank og smidig i konsistensen. Måske skal du tilsætte et par skefulde mere vand. Sæt den til hævning under et fugtigt klæde mindst 2-3 timer eller natten over i køleskab. Beklæd en bradepande med bagepapir og ”vælt” den bløde dej ud i bradepanden, og bred den ud med våde hænder, så den fylder hele panden. Prik huller i dejen med fingrene og tryk nogle friske rosmarinkviste ned i dejen. Hæld halvdelen af olien på dejen, så den synker ned i hullerne, tænd ovnen på 230˚ og lad dejen efterhæve den tid det tager at varme ovnen op. Bag foccacia-brødet i ca. 20 minutter på midterste rille i ovnen, tag det ud og lad det køle af på en rist.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og