Ca. 400 g nye kartofler
100 g jordskokker
3 mellemstore løg
1 fed hvidløg
2 spsk soltørrede tomater, valgfrit
2 spsk finthakket bredbladet persille
125 ml olivenolie
6 store æg
2 spsk vand eller mælk
Peber
Salt
Topping
Purløg og friske cherrytomater eller hvad din fantasi byder dig
Vi elsker vores klassiske æggekage med purløg og bacon, og det med god grund. Men den spanske model, med masser af kartofler og løg er altså også et forsøg værd, særligt hvis man har lyst til et lidt mere fyldigt måltid. Ligesom med klassiske danske retter, vil man finde utallige versioner og varianter over tortillaen, blandt andet er der mange som tilsætter rød peber, soltørrede tomater og persille eller timian, men den klassiske ret fra Catalonien er blot med kartofler og løg, (så vidt jeg i hvert fald ved). Der skal bruges ret meget olie til at stege kartoflerne, men den sigtes fra når de er færdige, så bliv ikke foruroliget over mængden. Normalt laves tortilla med kartoflerne i fine skiver, men jeg tog den lette løsning med tern. Hvis du har tid og ro, så lav endelig skiver.
Jeg har tilføjet jordskokker i tern, fordi jeg elsker deres let nøddeagtige smag, men feel free til at eksperimentere med andet, om du vil. Bare husk at forstege grøntsagerne sammen med kartoflerne, så de er helt møre.
Sådan gør du
Skær løg, kartofler og jordskokker i tern eller skiver og varm olien godt op i en pande, gerne slip-let hvis du har. Steg grøntsagerne møre, det tager omtrent 20-25 minutter, og hæld så olien fra. Pisk æggene med vand eller mælk og smag til med salt og peber. Varm panden op med 3 spsk. olie og læg grøntsagerne på. Hæld æggemassen over og lad tortillaen stege i ca. 15 minutter ved lav varme, indtil den begynder at være fast. Når kun overfladen stadig er blød, vendes tortillaen ud på en tallerken, og vendes tilbage ud på panden, nu med den stegte side øverst. Steg færdig et par minutter og vend så tortillaen ud på et fad og server med masser af frisk purløg og måske friske tomater.