Til nødde-karamelsaucen
1 dl brun farin
1,5 dl rørsukker
1 dl lys sirup
150 g smør
Ca. 4 dl meget grofthakkede nødder, evt. blandede valnødder og hasselnødder
Til dejen
550 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
½ tsk. natron
1 spsk. sukker
200 g meget koldt smør
Ca. 4 ½ dl kærnemælk
Selvom det er mandag, så tænker vi at det er okay med lidt lækkert. Derfor får I opskriften på disse skønne, snaskede og lækre kage-agtige boller, som virkelig er i særklasse gode. Nødderne kan sagtens varieres alt efter hvad man personligt foretrækker, jeg holder af kombinationen valnødder og dets lidt mindre bitre lillesøster, nemlig pecannødder, men også hasselnødder er skønt.
Ca. 16 boller.
Sådan gør du
Start med at lave nødde-karamelsaucen ved at blande farin, sukker, sirup og smør i en gryde og lad det småkoge indtil smørret er smeltet, lad derefter blandingen simre videre i 4-5 minutter indtil sukkeret er smeltet og blandingen tyknet en smule. Hæld karamellen ned i bunden af en lille bradepande, ca 22×30 og stil til side. Lav dejen ved at blande de tørre ingredienser mel, bagepulver og natron i en skål, riv det kolde smør ned i melet på et groft rivejern og gnid blandingen let sammen så smørret er jævnt fordelt. Tilsæt kærnemælken og bland hurtigt og let dejen sammen, den skal ikke æltes, blot mikses lempeligt sammen. Vend dejen ud på et meldrysset bord og tryk den let ud til en 2,5 cm tykkelse, drys overfladen med mel og skær dejen ud i firkanter på omkring 7×7 cm. Læg dejstykkerne ovenpå karamellen med 1 cm afstand mellem og afslut med at pensle med smeltet smør og drys med kanelsukker. Bag karamelbollerne ved 200 ˚ i ca. 18 minutter til overfladen er lys gylden og karamellen bobler op mellem bollerne. Tag dem ud og lad dem køle lidt ned, før de vendes ud på en fad. Spis dem inden for et par timer, så er de allerbedst. Karamelbollerne kan også sagtens fryses, men skal varmes op i ovnen, ellers bliver de kedelige.