Brombær-stikkelsbær galette med mandler

Ingredienser

Mandelmørdej

200 g mel

100 g mandelmel

100 g fint hakkede mandler

200 g smør

100 g flormelis

1 stor æggeblomme

Fyld

ca 300 g brombær

250 g stikkelsbær

150 g sukker

2 spsk mel

lidt vaniljepulver

Tilbehør

Creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis

Godt! Lad mig først sige; til alle dem der får et jaget blik i øjnene og koldsved på panden, når de tænker på at skulle lave tærte på the traditional way, med tærteform med løs bund, tyndt udrullede mørdej som forsigtigt gelejdes over i formen, hvorefter kanterne sirligt møstres med gaffel…. Well, have no fear. The galette is here!! Det er den nemmeste måde at komme omkring en tærte, simpelthen fordi alt det svære springes over. Det er nemt og det er smukt – på den rustikke måde. Just the way we like it! Jeg nørder pt. vildt over overfloden af bær som er tilgængelige NETOP NU, og derfor er den her galette selvfølgelig proppet med brombær og stikkelsbær. Hvis man i øvrigt har set på stikkelsbær 100 gange og tænkt, ja, de ser sjove ud, og smager garanteret godt, men hvad pokker stiller jeg op med dem? Så er svaret her. De har en virkelig skøn muskat-agtig smag, som er dejlig i både tærter og marmelade, og nej, man behøver ikke nippe den lille behårede dut af dem før de bruges. Jeg gør det i hvert fald ikke. Jeg har pakket mørdejen med mandler, som giver både knas og sprødhed og selvfølgelig den skønneste smag, som passer smukt til bærrene. Bær og nødder/mandler er en rigtig god kombi.

LÆS OGSÅ: Opskriften på den bedste hjemmelavede nutella!

Du kan sagtens erstatte med både hasselnødder eller valnødder, begge dele er velegnede. Og når vi er ved det, så kan fyldet også varieres. Bær, stenfrugter, æbler, pærer, you name it. jeg vil dog sige, at jo mere vandigt fyldet er, (bær er meget vandigt, stenfrugter som blommer, ferskner og abrikoser indeholder også meget væske, de fleste æbler og pærer lidt mindre), så skal der altså lidt mel eller maizena til at samle væsken, så galetten ikke smatter.

Sådan gør du
Bland mel, mandler og flormelis og smuldr det kolde smør i melet. Saml med æggeblommen, tilsæt evt. en bitte smule koldt vand, hvis dejen virker tør. Lad den hvile på køl i ca. 1 time, og rul derefter dejen ud imellem 2 stykker bagepapir til en cirkel på ca. 5 mm tykkelse. Tænd ovnen på 175˚. I en skål blander du brombær, stikkelsbær, sukker, mel og vanilje og fordeler det derefter på dejen, så ca. 6 cm. af kanten er fri. Fold kanterne ind mod midten, så der dannes en grov cirkel, tryk kanterne let sammen, så fyldet ikke har for let ved at flyde ud. Gelejd forsigtigt galetten på bagepapiret over på en bageplade og bag den i 45-60 minutter til kanten er gyldenbrun og sprød, og fyldet bobler lystigt op. Lad galetten køle af til stuetemperatur og server med en kugle kold vaniljeis, en skefuld creme fraiche eller kold flødeskum. Mmmm….

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive