1 stort bundt løvstikke, hakket groft
1 bundt salvie, hakket groft
6-8 fed hvidløg, jo friskere jo bedre, i skiver
1 stor spsk. smør eller en sjat olivenolie
1 bundt forårsløg i skiver
100 g friskbælgede ærter
1 dl grøntsagsfond eller kyllingefond (eller vand!)
2 dl fløde
50 g parmesan
Salt
Friskkværnet peber
500 g pasta
Jeg fik de lækreste kæmpestore, saftige, flotte….., hvidløg(!) fra min kære mors have, og fik et spontant behov for at putte dem sammen med noget pasta. Og parmesan. Og krydderurter. Det viste sig at være en fremragende ide. Min lokale grøntpusher havde smukke bundter af den mest duftende løvstikke og salvie, og derfor blev det disse to udvalgte. Det kunne sagtens have været persille, og purløg, timian eller en anden fin krydderurt, bare gå efter den der ser saftigst ud og dufter kraftigt. Løvstikke er kendt som kartoffel-krydderurten, betydende at den smager vidunderligt kogt med kartofler, som får en dejlig ”urtet” bismag fra krydderurten. Den smager lidt bouillon-agtigt – på den gode måde – men kan kan også dele smags-vandene. Jeg elsker den, men smag hvad du selv synes. Forårsløgene lå og var sprøde og lækre, men det kunne også have været et friskt løg eller et scalotteløg. Jeg synes, forårsløgene er en fin sammensmeltning mellem løg og spæde porrer, derfor er de gode her. Ærterne er jo bare per definition vidunderlige, men kan også udelades. Hellere det, end at bruge frosne udenfor sæsonen.
Nu til opskriften.
4 personer.
Sådan gør du
Sæt en gryde med velsaltet vand over. Smelt smørret og svits først hvidløg og forårsløg i 5 minutter ved middel varme, løget skal ikke tage farve, men blot stege til det bliver let gennemsigtigt. Når vandet koger, tilsættes pastaen. Hæld fonden og fløden på forårsløg og hvidløg og lad saucen simre nogle minutter til den er let tyknet. Når pastaen er færdig hældes vandet fra, men lad en halv dl blive tilbage.