[single_post_category_name]

Græskar-gryde brød

Denne uge er det Halloween og derfor står opskrifterne i græskarrets tegn. Den første opskrift jeg har lavet til jer kære læsere derude er en vaske-ægte keeper – i bedste everyday basic stil! Jeg selv stiftede bekendtskab med grydebrødet flere år tilbage, og vender gang på gang tilbage til at lave brød på denne måde. Det var amerikaneren Jim Laheys ide om at bage sit brød i en opvarmet jerngryde eller stegeso, som ganske enkelt er genial. Tricket er, at brødet bages direkte i forvarmet emaljegryde eller stegeso med låg, som kan tåle at komme i ovnen. Når dejen kommer i den meget varme beholder, skabes optimal damp som får brødet til at hæve optimalt og gør skorpen sprød og krummen fugtig og det færdige brød får karakter af de brød som bages i professionelle dampovne. Sprød skorpe, saftig krumme, det er præcis hvad man bliver belønnet med, når man bage brød på denne måde. Dejen til dette brød skal ikke æltes, da den lange hævetid får dejen til at udvikle de seje glutentråde som giver et luftigt og sejt brød. Slå brødet op sent om eftermiddagen og bag det næste morgen, så passer det perfekt med den optimale hævetid. Jeg har tilsat revet butternut græskar til brødet, som giver det en herlig sød tone. Det passer perfekt til at dyppe ned i en god græskarsuppe, som du passende kan lave her i ugen. Prøv det selv og glæd dig over et vidunderligt lækkert og ikke mindst nemt brød.

LÆS OGSÅ: Dhal – linsesuppe med yoghurt, granatæble & koriander

Sådan gør du:

Rør gær og salt ud i vandet og tilsæt derefter fuldkornsmel, hvedemel og revet græskar. Rør dejen løseligt sammen, og lad den hæve overdækket i skålen i mindst 12 timer ved stuetemperatur. Med koldt vand på hænderne ”vender” du så at sige dejen et par gange hver time de første hævetimer. Det aktiver dannelsen af glutentråde, så brødet får et lækkert ekstra sejt bid. Efter de første 12 timer formes dejen til en ”løs” kugle på et meldrysset bord, hvorefter den hæver yderligere 1 ½ – 2 timer i en meldrysset skål. Tænd ovnene på 250 grader og anbring din støbejernsgryde med låget i ovnen,(vær opmærksom på at grydelåget ikke må have et plastik-håndtag). Den skal stå i 30 minutter for at blive helt igennem glohed. Lemp nu forsigtigt dejen ned i den varme gryde/stegeso, drys evt. med lidt mel i bunden for at være helt sikker på brødet ikke sidder fast, sæt låget på med det samme og bag brødet i 45 minutter, tag derefter låget af og bag brødet yderligere i 15 minutter eller indtil det er smukt mørkt-gyldent i skorpen. Tag brødet ud af ovnen og vip det ud af gryden og lad det køle af på en rist.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide