3 spsk olivenolie 2 til at vende med grøntsagerne
2 auberginer
2 squash
2 mellemstore rødløg
1 dåse syltede cherrytomater eller ca. 400 g friske,smagfulde og duftende tomater
2 røde peberfrugter
2 gule peberfrugter, alternativt 2 grønne
3-4 store fed hvidløg
3-5 friske rosmarinkviste
1 tsk groft salt
Ratatouille er en klassisk fransk grøntsagsret fra provinsen Comte de Nice, og den nydes overalt i Frankrig. Med god grund, for den smager fantastisk dejligt. Den består udelukkende af grøntsager, hvidløg og frisk rosmarin, som altså i skøn forening skaber noget magi.
Jeg holder personligt meget af ratatouille, og ynder at spise det fra sen august til og med november måned. Her er grøntsagerne som bruges bedst, og det er desuden en herlig ret at nyde når vejret begynder at blive koldt og gråt. Mættende uden at være tungt, fyldig uden at være fed og med den der udefinerbare “comfort-food” egenskab, som er så god når det er koldt, vådt og gråt udenfor.
Der er delte meninger om man skal bruge friske eller konserverede tomater, jeg bruger det sidste, medmindre jeg kan finde nogle virkelig gode friske, som rigtig dufter af tomater, og ikke bare smager af vand. De konserverede fås i meget fin kvalitet hele året rundt, men du skal ikke købe de billigste. Jeg anbefaler at gå efter cherrytomater på dåse i en god økologisk kvalitet. Ligeledes kan ratatouille laves med både grøn og gul peber, udover den røde, her har jeg brugt grøn, fordi det ikke var til at få gule, men egentlig foretrækker jeg dem. Det er en smagssag, og du skal vælge hvad du synes. Saftspændte hvidløgsfed og duftende friske rosmarinkviste – det er om at bruge de gode råvarer, særligt når retten er så enkel, og bundet op på relativt få ingredienser.
Mængden af ingredienser i venstre side, giver en pænt stor portion, men retten kan sagtens spises kold dagen derpå. lun den evt. let op i ovnen, ca 10 minutter ved 180 grader, hvis du foretrækker den lun (det gør jeg).
LÆS OGSÅ: Forårspasta med frisk spinat, hvidløg & parmesan
Tilberedning:
Skyl og skær grøntsagerne i store tern og hak hvidløgsfedene groft
Varm olien op på en pande og steg auberginerne på alle sider til de er gyldne
Bland derefter alle grøntsagerne med salt, hvidløgsfed og rosmarin i et stort ovnfast fad og bag retten i ovnen ved 200 grader i 35-40 minutter
Vend gerne lidt rundt undervejs, så øverste lag ikke tørrer ud
Dryp med ekstra olivenolie og drys med ekstra frisk rosmarin, og server retten som den er, enten varm, lun eller kold
Med lidt brune ris eller et stykke godt brød, behøver du ikke kødet