Rosenkål
500 g rosenkål, den lille stok de yderste blade fjernet
2 spsk. sesamolie eller smeltet kokosolie eller olivenolie
1/2 dl. sesamfrø
1/2 tsk. fint salt
Humus
1 dåse afdryppede butter beans
Saften fra 1/2 citron
1-2 fed hvidløg, finthakkede
1 spsk. tahine sesampasta
1/2 tsk. spidskommen
Salt
Jeg kender ikke mange grøntsager som er så forhadte som rosenkål. Sikkert fordi mange har oplevet at få dem overkogte og kedelige, hvor de mest af alt lugter af prut! Ad, det er ikke nogen skøn kulinarisk oplevelse. Men de kan faktisk godt blive enormt lækre, hvis man bare tænker lidt over hvordan de tilberedes. Jeg er begyndt at lave mine rosenkål i ovnen, for høj varme og dryppet med lidt sesamolie, salt og peber og et drys sesam. Den høje varme gør, at de bliver let brankede udenpå, men bevarer et indre med en smule bid. Det let brankede ydre giver dem den lækreste smag, nærmest lidt nøddeagtig, god understøttet af sesamfrøene. Prøv metoden her an, og se om de ikke glider ned nemmere end du havde tror. Jeg serverer dem gerne med denne lækre cremede humus lavet på butter beans. Det er det nemmeste i verden, da jeg ofte springer over hvor gærdet er lavest, og bruger en dåse med færdigkogte bønner. En tur i blenderen og smagt til med citron, hvidløg, en skefuld tahine og salt og peber, så er den i vinkel. Perfekt til at dyppe de varme rosenkål i.
Sådan gør du
Tænd ovnen på 225 grader. Anbring rosenkålene i en bradepande med bagepapir i bunden og vend dem med olie, salt og sesamfrø. Når ovnen er varm sættes rosenkålene ind på midterste rille og steger i 10 minutter, hvorefter de vendes med en træske eller lignende og steger 5 minutter mere. Tag dem ud og server dem varme eller lune.
LÆS OGSÅ: Julemarmelade med abrikos & appelsin
Til humussen blendes alle ingredienserne sammen til en cremet konsistens, og smages til med evt en smule mere citron eller spidskommen. Humussen kan fint holde sig i køleskabet i op til en uge, hvis du bare bruger en ren ske til at tage hver gang. Også superlækker i for eksempel en sandwich eller et pitabrød. Mums!