Mad på budget: Fransk, sød & fantastisk løgsuppe med ostebrød

Ingredienser

(til 4 personer)

50 g smør

1 stort fed hvidløg, fintsnittet

1,5 kg pillede løg skåret I tynde skiver

1 ½ ltr hønse- eller kalvefond eller bouillon

salt og peber

1 spsk finthakket frisk timian

evt. en smule tabasco

8-12 mediumtynde skiver ristet surdejsflutes/brød

ca 300 g gryuere eller anden fast, smagfuld ost, de fleste skæreoste kan også gøre det. Vesterhavsost er uovertruffen, men selvfølgelig lidt dyr

Lidt sød paprika

Løgsuppe er ikke en ret som vinder på looket. Medmindre man insisterer på at se skønheden i al mad, og det gør jeg 😉 Til gengæld smager det simpelthen så vildt godt, og så koster det ikke mange ører at lave. Perfekt mad når budgettet er lille. Sådan en omgang, med et par stykker af de varme ostebrød per mand, og måske endda et glas rødvin, så er succesen uundgåelig.

Til spiseklubben, middag med tøserne, i familiens skød eller bare en eller to til bords. Jeg laver det alt for sjældent, og hver gang det sker, så spørger jeg mig selv, hvorfor i himlens navn jeg ikke gør det oftere, når nu det smager så hamrende godt. Tricket når du laver denne suppe er tålmodighed, da både smag og konsistens afhænger fuldstændigt af at løgene får tid til at svitse længe nok til at sukkeret karamelliserer og giver suppen både den fine mørkegyldne farve og den dybe aromatiske tone. Det der sker, når løgene langsomt svitses ved lav varme på panden er, at sukkeret i løgene, (ja, du læste rigtigt, der er sukker i løg, tænk på hvor sødt et tilberedt løg smager) udvindes og langsomt karamelliserer, det er derfor løgene går fra at være hvide til mørkegyldne. Dette giver den fantastiske smag i en god og veltilberedt løgsuppe, som på en gang er både sød, salt og nærmest umami-agtig. Jeg synes personligt at suppen skal have en ordentlig omgang sort peber, friskkværnet that is, nærmest så meget, så det brænder lidt i munden, når du tager en bid, men har du børn eller sarte sjæle i husholdningen, så kan mindre jo også gøre det.

Sådan gør du

Smelt smørret I en tykbundet gryde og tilsæt hvidløg og løg. Lad løgene svitse ved svag varme i ca 15 minutter til de er helt bløde, blanke og gennemsigtigtige.

Skru derefter op for varmen og lad løgene svitse yderligere i ca. 20 minutter under jævnlig omrøring indtil de har opnået en dyb gylden farve og er klistrede og karamelliserede i konsistensen. Imens løgene karamelliserer dryppes brødskiverne med olivenolie og ristes sprøde i ovnen på 200 grader 3 minutter.

Hæld fonden på, sammen med den friskhakkede timian – bring suppen i kog og lad den simre i to minutter uden låg.

Smag den til med salt, masser af friskkværnet peber og evt et par dryp tabasco. Fordel den revne ost på brødene og grill dem et par minutter i ovnen indtil osten er smeltet. Drys med en smule sød paprika.

Servér suppen rygende varm med de varme ostebrød til.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være