Smagen af forår: Perlebyg-otto med grønt

Ingredienser

Ca. 1 ltr. god hønsefond/bouillon

1 god skefuld smør

1 skalotteløg, finthakket, alternativt et mellemstort almindeligt løg, finthakket

1 lille fed hvidløg, finthakket

200 g hel perlebyg

1 1/2 dl tør hvidvin

Ca. 100 g revet parmesan

salt efter smag


Grønt

1 bundt grønne asparges

1 bakke ramsløg

1 lille bakke vilde mark-champignon

evt. vild sar, det er de små lilla blomster du kan se på billedet

Åh, ja. Come spring, and make it now! Som sikkert alle andre gråvejrs-trætte danskere hungrer jeg i den grad efter forår. Bare lidt varme, bare lidt sol, så er jeg glad. I hvert fald til at starte med. Jeg bor lige ved siden af Dronning Louises bro ved søerne i København, og så snart der er der mindste smule solstråle i sigte fra en blå himmel, så strømmer der horder af mennesker til broen, for at sidde og slikke lidt sol i sig, drikke et glas hvidvin eller en kold øl, og bare hænge ud. Og lade som om at foråret er kommet. Vi synes vist alle, at vinteren har trukket sig selv lidt for meget i langdrag, og det er der forskellige måder at råde bod på. En ting er at sætte sig på et fortov og suge en smule sol til, (når den beslutter sig for allernådigst at begunstige os med sit sjældne nærvær), men en anden måde at insistere på forår, er at lave mad af dejlige forårsråvarer. De findes nemlig nu, selvom de danske grundet vejret lader lidt vente på sig. Men jeg var så heldig at jeg forleden fik fingrene i nogle danske asparges og de første danske ramsløg, og så fik jeg sådan lyst til at lave perlebyg-otto. Det kunne også nemt have været risotto, men nu havde jeg perlebyg, og det smager skønt. For dem der ikke ved det, er perlebyg hele polerede byg-kerner, som smager rigtig godt som et alternativ til ris, evt. i risotto, eller kogt hele og blandet i salat. Ramsløg ligner nærmest en slags blade, eller man vel sige det ER blade, som smager lidt hen ad mild hvidløg og hører til løgfamilien. Det er supersundt, og spækket med vitaminer, C-vitaminer og indeholder de aktive stoffer alliin og allicin, som også findes i hvidløg. Ramsløg har da også samme gode egenskaber som hvidløg: betændelseshæmmende, immunstyrkende og blodtrykssænkende.

4 portioner.

Sådan gør du

Start med at varme fonden forsigtigt op og lad den stå og på blusset over helt lav varme mens du starter bygottoen. Smelt smørret i en tykbundet gryde og tilsæt skalotteløg og hvidløg og lad det svitse over mellem-lav varme til løgene er blanke og gennemsigtige. Tilsæt perlebyggene og lad dem stege med løgene et minuts tid eller to. Skru op for varmen og tilsæt hvidvinen, rør indtil hvidvinen er opsuget. Tilsæt nu bouillonen lidt ad gangen mens du rører mellem hver gang. Hver tilsætning skal være opsuges før den næste kommer til. Bliv ved at tilsætte bouillon indtil bygottoen har den ønskede cremede konsistens, og perlebyggene er møre men med en smule bid. Tilsæt nu parmesan og rør rundt til den er absorberet. Læg endnu en lille klat smør ved, læg låg på og lad byg-ottoen stå et par minutter. Over hæld aspargesene med kogende vand og lad dem dryppe. Hak ramsløgene groft. Skær svampene i skiver og lynsteg dem på en varm pande. Tag låget af bygottoen, til et par skefulde kogende vand, og rør rundt så den er lind, den skal være cremet og ikke for “sat” i konsistensen. Vend ramsløg, asparges og svampe i bygottoen, smag til med salt og friskkværnet peber og server straks.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være