Klassisk vaniljeis med krokant

Ingredienser

500 ml sødmælk

1 vaniljestang

6 æggeblommer

125 g sukker

150 ml fløde

Mit hjerte banker for is for tiden. Måske er det bare fordi jeg så brændende ønsker sol og sommer(who dont), så derfor er det nærliggende at lade som om sommeren kommer ved at lave noget dejlig is. En af mine absolutte favoritter er vaniljeis. En helt klassisk vaniljeduftende is, lavet efter italiensk manér, så den ikke er alt for flødemættet, men mestendedels på sødmælk. Det giver en lettere men stadig cremet is, som ikke efterlader fløde i ganen. Ikke at en klassisk parfait ikke også kan være fantastisk, men lige med vaniljeis, foretrækker jeg den sådan her. Opskriften har jeg tyvstjålet fra Nigella Lawson, min all-time favorit madcelebrity, jeg synes den er helt perfekt. Jeg fryser isen på min skønne ismaskine, men har også angivet hvordan man gør, hvis man ikke har en sådan. Nyd isen med et drys krokant, eller subsidiært bland krokanten i, så får du en herlig hjemmelavet nougatis.

Vaniljeis

Sådan gør du

Hæld mælken i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og kom dem i gryden sammen med stangen. Varm mælken op på komfuret. Lige inden det når kogepunktet slukkes varmen, låg sættes på og sådan får det lov at stå i en 20 minutters tid. Pisk herefter æggeblommer og sukker, og tilsæt mælken mens der piskes.

Kom blandingen i den nu rengjorte gryde og varm det langsomt, mens der hele tiden piskes, indtil blandingen har fået en tyk konsistens Pas på at gryden ikke bliver for varm, for så skiller æggene. Aner man, at det er ved at ske, så skynd dig at komme gryden i en håndvask eller stor skål fyldt med iskoldt vand og pisk som en gal.  Når blandingen har den rette konsistents, hvilket vil sige, at du kan trække en linje i cremen med pegefingeren på bagsiden af en træske uden at den løber, skal den sættes til side, mens den køles af. Rør i den ind imellem. Når den er nogenlunde kold kan den kommes i køleskabet. Herfra kan du hælde iscremen på en ismaksine og fryse den efter maskinens anvisninger. Alternativt hældes den på en form og stilles i fryseren. De første tre timer skal isen piskes igennem én gang i timen, på den måde undgår du for mange iskrystaller, som tager cremetheden ud af isen. Tag isen op 20 minutter inden servering.

Krokant 

Praliné er den perfekte måde at tilføre lidt ekstra festivitas-stemning til mousser, is, koldskål og andre cremede desserter. Det giver crunch, smag og kant til alt det bløde, og så ser det smukt, avanceret og rustikt ud på en og samme tid. Den blanke, sprøde sukkerflade, der skinner som rav, kun brudt af de let gyldne nødder som titter frem her og der … i sandhed en dejlig, dejlig ting. Jeg mangler at sige, at det er virkelig nemt at lave

Grundforholdet er 1-1 af sukker og de nødder/kerner/frø, du vælger.

Sådan gør du 

Du blander lige dele sukker og fyld i en tykbundet gryde og varmer det langsomt op under omrøring, indtil sukkeret begynder at smelte. Fortsæt kogningen ved svag varme, rør kun lidt en gang imellem. Når sukkeret begynder at få en dyb gylden farve, omtrent som rav, og nødderne afgiver smæld, som er tegn på at de er færdigristede, så tager du gryden af varmen og hælder straks massen ud på et stykke bagepapir dryppet med rigelig smagsneutral olie. Olien bevirker, at sukkeret ikke klistrer sig fast. Spred pralinémassen ud og lad den køle helt ned, før du hakker den groft eller fint, alt efter hvad du ønsker.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive