Mørdej
250 g koldt smør
1 ½ tsk. fint salt
350 g hvedemel
200 g fuldkornshvedemel
1 æggeblomme
½ dl isvand
Oksekødsfyld
2 mellemstore løg
2 fed hvidløg
2 store gulerødder
1 stængel bladselleri
1 tsk. spidskommen
½ tsk. stødt kanel
500 g oksekød
10-12 tørrede abrikoser
1,5-2 dl fond, det kan være både kalve-, kylling- eller grøntsagsfond
Salt og peber
Olie til stegning
Kyllingefyld
2 spsk. olivenolie
Ca. 800 g kyllingekød, brug lår og overlår for at få det lækreste, saftigste resultat
2 mellemstore løg
2 fed hvidløg, finthakket
2 laurbærblade
100 g chorizo, finthakket
1 stængel bladselleri i tynde skiver
1 rød peber i små tern
100 g grønne oliven uden sten
½ dl tør hvidvin eller sherry
½ dl kyllingefond
Empanadas er sindssygt lækre, små spiselige halvmåner, som er perfekte at have med til frokost i det grønne, som en del af en god, sund frokost, et mellemmåltid eller endda som aftensmad med en god salat eller to. Whatever, spis dem, ganske som du lyster, bare du spiser dem, de smager helt fantastisk. Faktisk ”sygt godt”, for at benytte mig af mit 11-årige barns vokabular, simpelthen fordi det ligesom illustrerer, HVOR gode de er. Bare lav dem, okay!?! Og gerne en stor portion, for de er geniale at hive op af fryseren og tager ingen tid at varme op i ovnen.
LÆS OGSÅ: Tortilla chips & guacamole
Jeg blev inspireret til en variant med kyllingefyld efter en surftur på nettet, hvor et eller andet random site reklamerede med ”verdens bedste empanadas”, og selvom jeg ikke tager let på den slags udmeldinger, så blev min nysgerrighed alligevel vakt, da jeg læste opskriften. De lød virkelig gode! Jeg har tilføjet enkelte ingredienser og lavet en klassisk fuldkornstærtedej, som omslutter fyldet på den lækreste, sprøde, lette og flagede måde. Oksekødsfyldet er lavet af hakkekød af god kvalitet med masser af dejlige, varmende krydderier, små bidder af søde abrikoser og revne gulerødder, som giver både saft og kraft. Masser af timian fuldender. Mums!
Til ca. 12 empanadas, det varierer lidt efter størrelse
Sådan gør du
Mørdej
Med en køkkenmaskine gør du således:
Hak det kolde smør med melet og saltet, indtil det ligner rasp, gerne med små klumper af smør midt imellem
Så tilsætter du æggeblommen og kører et par sekunder til dejen lige nøjagtig begynder at samle sig
Hæld dejen ud på køkkenbordet og saml den sammen til en klump med isvandet
Ælt endelig ikke dejen for meget, så bliver den kompakt og tung i stedet for at være let og porøs i konsistensen
Med hænderne gør du således:
Skær smørret i mindre tern og smuldr dem med mel og salt, til det begynder at klumpe lidt sammen og smørret er smuldret godt ind i melet
Saml dejen med æggeblommen og vandet, her gælder det ligeledes før, at der ikke må æltes for meget
Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i 1 times tid før brug
Lav imens dit fyld
Oksekødsfyld
Finthak hvidløget, skær løg og gulerødder i små stykker, bladselleriet i tynde skiver og svits det hele i lidt olivenolie i 4-5 minutter til grøntsagerne er let transparente
Tilsæt hakkekød, krydderier, abrikoser og halvdelen af fonden og lad blandingen simre i ca. 20 minutter under jævnlig omrøring indtil kødet er mørt og abrikoserne bløde
Tilsæt resten af vandet lidt ad gangen, og lad kødet simre yderligere ti minutter, saften skal have konsistens som piskefløde, altså være cremet uden at være kogt helt ind
Tag kødet af varmen, og lad det køle ned til stuetemperatur
Rul mørdejen ud på et meldrysset bord og tryk cirkler ud med en skål eller lignende, med en diameter på ca. 12-14 cm
Fugt kanten af cirklerne med lidt vand, læg en skefuld kødfyld på den ene side og buk den modsatte side ind over, så din empanada får form som en halvmåne
Tryk kanterne ned med en gaffel, eller brug pegefingeren til at bukke et mønster hele vejen rundt i kanten, så du undgår at de springer op under bagningen
LÆS OGSÅ: Københavns nye madmarked: Tivoli Food Hall
Kyllingefyld
Krydr kyllingekødet med rigeligt salt og peber og varm olien op i en sauterpande eller en gryde
Svits først kødet på hver side ved høj varme, skru derefter ned og steg kødet ca. 6-7 minutter på hver side til skindet er gyldenbrunt og har afgivet noget fedt
Tag kyllingestykkerne op af panden og lad dem køle af, tilsæt løg, hvidløg, laurbærblade og chorizo og steg i det resterende fedt et par minutter indtil løgene er transparente og bløde
Fjern kødet fra de afkølede kyllingelår og skær i små tern, tilsæt til løgene sammen med bladselleri, rød peber, oliven, hvidvin og fond og lad blandingen simre indtil konsistensen i væden er cremet og let tyknet
Den skal være akkurat så våd at den omslutter kødet og grøntsagerne i en herlig cremet sauce
Lad blandingen køle af
Rul mørdejen ud på et meldrysset bord og tryk cirkler ud med en skål eller lignende, med en diameter på ca. 12-14 cm
Fugt kanten af cirklerne med lidt vand, læg en skefuld kødfyld på den ene side og buk den modsatte side ind over, så din empanada får form som en halvmåne
Tryk kanterne ned med en gaffel, eller brug pegefingeren til at bukke et mønster hele vejen rundt i kanten, så du undgår at de springer op under bagningen
Pensl med æg og bag halvmånerne i ca. 15 minutter ved 180˚, til de er gyldne og sprøde
LÆS OGSÅ:Pulled pork mexi style