En pakke forårsrulledej
Ca 1 kg blandet grønt, gerne masser af kål, gulerødder og lidt mindre rodfrugt, bønnespirer
2 gode håndfulde krydderurter, jeg bruger ofte koriander og thaibasilikum
4 cm finthakket frisk ingefær
3 fed hvidløg, finthakket ligeså
150-200 g tørrede vermicellinudler
3 spsk sesamolie til stegning
1/2 dl soya
Salt
Evt lidt chilisauce
En af mine foretrukne måder at tømme grøntsagsskuffen for rester på, er ved at lave hjemmelavede forårsruller. Der er sikkert en klassisk måde, mens min per definition er temmelig anarkistisk. Simpelthen fordi der (næsten) ingen regler er, for hvad du komme i dem. Jeg bruger alt fra gulerødder, porrer, løg, alle former for kål, rodfrugter, dog har jeg aldrig prøvet med rødbede, krydderurter, ingefær, hvidløg osv. Og det bliver altid godt! Denne gang havde jeg et halvt savoykål, en rest spidskål, en porre, et lille knoldselleri, 2 store lidt halvsløje gulerødder, en stor knold ingefær, hvidløg, en stor dusk slatten koriander, noget thaibasilikum indkøbt til lejligheden, og det var vist det. Derudover har jeg altid vermicellinudler, det er de helt tynde nudler, som man ofte finder i forårsruller. Du kan sagtens lave forårsrullerne uden, men de gør altså noget rigtig godt. De giver et ekstra bid, og smager bare godt. Jeg har forsøgt at vise jer, hvordan jeg folder rullerne, det er altså utrolig nemt, og skulle være nogenlunde til at gå til. Selv frituresteger jeg som regel i neutral rapsolie, den smager ikke af noget, og de tåler de høje temperaturer bedst, men Urtekram har faktisk også lavet en fin fritureolie, som ikke tager skade af at blive opvarmet til op omkring de 140-160 grader.
Sådan gør du
Riv eller skær grøntsagerne i strimler. Jeg bruger et juliennejern til de faste grøntsager som rodfrugter, og skærer kålen i tynde strimler med en kniv, det er relativt overskueligt. Ellers kører du bare det hele på et råkostjern eller en maskine. Fyld en skål med kogende vand og anbring nudlerne i skålen, lad dem stå der i 5-10 minutter, til er opblødte uden at være helt bløde, sigt vandet fra. De skal stadig have noget bid. Varm olien op til den er godt varm i en wok eller stor gryde, og lynsteg grøntsagerne nogle minutter, til de klaser let sammen. Hæld soyaen over og smag yderligere til med salt og evt lidt sød chilisauce. Vend med vermicellinudlerne. Læg forårsrulledejstykkerne på et bord og hav et fugtigt opvredet viskestykke ved hånden. Rul en forårsrulle ad gange som vist på billedet, ved at placere ca 2 skefulde af grøntsagsfyldet ved den nederste ende mod dig selv, og fold først hjørnet op over, dernæst siderne ind over, og rul til sidst rullen færdig. Læg rullerne under viskestykket som de bliver færdige. Hæft med en smule vand. Steg rullerne nogle stykker ad gangen et par minutter, til de er gyldenbrune, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Server varme med soya og sød chilisauce.
TIP: Du kan sagtens fryse rullerne, men så gør det inden de er stegt. De kan frituresteges fra frossen tilstand, så skal de blot have en smule længere.