Din surdejs-starter

Dette bliver så at sige din surdejsmor, som du løbende skal passe og pleje for at få det allerbedste ud af den. Ganske ligesom en rigtig mor;) Og her skal det siges, at jeg ofte glemmer min surdej hvis jeg ikke bager så meget i en periode, men at jeg faktisk altid oplever at den kan lives op igen, omend der nogen gange nærmest skal kunstigt åndedræt til.
Ingredienser

1 1/2 dl vand

3 spsk hvedemel

2 spsk fuldkornsmel

Evt 1 tsk økologisk kærnemælk eller yoghurt naturel. (Grunden til at det helst skal være økologisk, er at her har yoghurtkulturerne og mælkesyrebakterierne udviklet sig på naturligvis fremfor at blive tilsat kunstigt, hvilket gør dem langt mere effektive)

Dette bliver så at sige din surdejsmor, som du løbende skal passe og pleje for at få det allerbedste ud af den. Ganske ligesom en rigtig mor 😉 Og her skal det siges, at jeg ofte glemmer min surdej, hvis jeg ikke bager så meget i en periode, men at jeg faktisk altid oplever at den kan lives op igen, omend der nogen gange nærmest skal kunstigt åndedræt til. Det gode ved en surdejskultur er netop, at den indeholder alle disse gode og naturlige bakterier, så den er langt hen af vejen gearet til at kunne overleve, den bliver bare mere og mere sur, fremfor at gå i råd eller mugne. 

LÆS OGSÅ: Guide: Surdej for nybegyndere

Sådan gør du

Bland vand med mel og evt. yoghurt/kærnemælk og rør indtil massen er uden klumper

Hæld i et stort syltetøjsglas eller lignende og lad surdejstarteren stå uden låg i to døgn ved stuetemperatur

På tredjedagen tilsætter du 1 dl. vand og igen 2 spsk af hhv. almindelig mel og fuldkornshvedemel og rører surdejen fri for klumper, og lader den stå endnu et døgn ved stuetemperatur

LÆS OGSÅ: De bedste surdejsboller

På fjerdedagen skulle surdejen gerne være begyndt at lugte syrligt og danne små luftbobler; du kan nærmest fornemme at den bobler energisk og levende. Hvis den endnu ikke virker helt så effektiv, altså uden bobler, så lad den stå et par dage yderligere og fodr den med et spsk vand og 1 spsk hvedemel og fuldkornsmel om dagen. (Se billedet, sådan ser en glad og levende surdej ud).

Fremover tager du blot den mængde surdej fra du skal bruge til bagning og fodrer så den tilbageværende surdej med 1/2 vand og 1/2 mel hver 3 dag. Hvis du ikke bager ofte nok, så smid halvdelen af surdejen ud en gang imellem eller giv væk til venner og bekendte.

Tip:

Hvis din surdej står for længe uden at blive hverken brugt eller fodret, så vil den skille sig en mørk brunlig væske foroven og en grålig, tyk masse forneden. Du kan genoplive surdejen ved at tage 1 spsk af det grålige bundfald og røre op med 1 dl vand og 1/2 dl hhv fint- og fuldkornsmel og lade blandingen stå i et døgn på køkkenbordet. Tag en fjerdedel fra og gentag processen en gang til, – så vil du se at surdejen igen begynder at boble og blive aktiv.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bage med surdej

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide