Skønne, smagfulde boller som mætter dejligt og giver masser af energi. Her er brugt både fuldkornsmel og havregryn for ekstra substans, og en håndfuld sesam tilfører bollerne en dejlig nøddeagtig smag, som jeg er helt vild med. Disse boller er helt geniale til madpakken, fordi de indeholder masser af gode næringsstoffer fra havre, fuldkornsmel og sesam, og holder dig mæt og godt kørende over længere tid.
Mine unger er vilde med at få dem med, og jeg laver dem ofte med tomat-mozzarella-avocado, som altid er et hit. Et andet godt bud er en god skinke med pesto og lidt fast ost, måske en håndfuld rucola, det er særligt min store pige vild med. Nogen gange bager jeg dem med rosiner eller tranebær og nogle hakkede mandler, som er superlækre til morgenbordet. Særligt en god ost nyder godt af både mandlernes nøddeagtige smag og så bærrenes sødme. Tranebærrene kan skiftes ud med andet hakket tørret frugt eller helt udelades.
Denne portion giver ca. 18 mellemstore boller.
LÆS OGSÅ: 4 tricks til at gøre børnenes madpakker mere spændende
Sådan gør du
Rør gær og salt og honning ud i vandet
Tilføj resten af ingredienserne og rør, indtil dejen er smidig og sej i konsistensen
Hvis du har en røremaskine, så brug den, da dejen helst skal røres 10 minutter, og ellers så får du bare ekstra muller i armene 😉
Dejen skal have en konsistens som tyk havregrød, du skal måske tilføje lidt mel, men pas på dejen ikke bliver tør; den vil samle sig yderligere, når glutenet aktiveres under æltningen
Husk, at grove meltyper suger væske, så dejen bliver tykkere, når den får lov at stå lidt, så du skal ikke blive nervøs, hvis den virker lidt våd i det
Hæld evt. mandler og tranebær i dejen, hvis du ønsker den variant
Lad den hæve tildækket under et fugtigt viskestykke natten over
Form til boller eller brød, og bag ved 225 grader i ca. 25 minutter (10 minutter længere hvis det er brød).
LÆS OGSÅ: Nyt år & nye vaner. Undgå madspild!