Den perfekte sommerspise: Fattoush salat

Ingredienser

Dressing

1 dl god ekstra jomfru olivenolie ekstra til pitabrødene saften fra ½ citron

1 tsk. sumak

2 spsk. granatæbleeddike, findes bla. hos Urtekram

Salt og friskkværnet peber

Salat

3 pitabrød, jeg bruger fuldkorn

300 g små tomater

1 mellemstort løg

1 større eller 2 små hjertesalat

1 hel agurk

3 stængler forårsløg

Ca. 2 dl bredbladet persille

1 lille bundt frisk mynte

½ tsk. jomfru i det grønne/nigella-frø

Evt. 1 dl små sorte oliven

Fattoush salat er i bund og grund en pimpet version af en græsk salat, selvom det muligvis er en udtalelse jeg risikerer at få høvl for af grækerne. Og når det er sagt, så vil jeg sige at jeg elsker virkelig græsk salat. Jeg elsker bare fattoush mere. Den er ligesom den perfekte sommer-salat med de sprøde og saftige grøntsager, masser af super smagfulde krydderurter som for mig er lig med sommerens komme, og så selvfølgelig den geniale måde at bruge left-over pitabrød på. Ideen med de sprøde, olierede og saltede pitabrød passer så utrolig godt sammen med den ellers super friske og syrlige salat, at man simpelthen ikke kan lade være med at smile, når man tager en bid. Ihh, det er godt. Dressingen laves med krydderiet sumak, som er tørret frugt fra sumak-træet, og smagen er ganske sin egen. Den er syrlig, men har også en snert af noget salt og endog let frugtigt over sig. I mellemøsten og i arabiske lande bruges sumak ofte til at tilføre grillet kød en syrlig nuance. Her i denne salat er den med til at give den super friske og lækre smag, som er helt genial til sommerens mange grillaftener, hvor den giver kødet lidt tiltrængt konkurrence og et friskt modspil.

Der er helt sikkert do’s and dont’s i opskriften på denne klassiske mellemøstlige salat, men du skal ikke høre et ondt ord fra mig, hvis du vælger at tilføre lidt sprød peberfrugt eller måske nogle små salte sorte oliven. Men lad være med at spare på krydderurterne, det er dem der ”gør” denne her salat sammen med sumakken, som virkelig tilfører en særlig aroma her. Det fås som oftest hos velassorterede grønthandlere, som med garanti vil vide hvad du taler om. Derudover bruger jeg nigella frø, også kaldet Jomfru i det grønne – krydderi, som er de små sorte frø du finder på klassiske tyrkiske brød, som har en karakteristisk kraftig duft og smag, der kan minde lidt om kommen, men alligevel er helt sin egen. Meget krydret og lækker. Min sidste bøn er, at du ikke udelader pitabrødene, ligegyldigt hvor ”palæo” du er. De skal med. Slut, bum.

Det var denne uges everyday basic, som du garanteret vil komme til at lave sommeren over, ellers er i hvert fald din egen skyld!

.. Nu til opskriften.

Til 4 personer.

Sådan gør du

Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og friskkværnet peber. Sæt til side. Del pitabrødene på tværs hele vejen igennem og rist dem sprøde og mørkt gyldne på en brødrister eller i ovnen. Lad dem køle af, bræk dem i stykker og vend dem med olivenolie og salt. Olien bevirker at de ikke bliver mushy og snaskede og ikke kan opsuge så meget væde fra salaten, men beholder deres sprødhed. Del tomaterne i halve, skær løget i tynde både og riv salathovedet i mindre stykker. Agurken deles på langs og kernerne fjernes med en teske, hvorefter agurken skæres i skiver. Snit forårløgene tyndt og hald persillen og mynten groft, men lad et par hele mynteblade blive til at pynte af med. Vend salaten sammen med dressingen og pitabrødene og server.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være