Saftige, skønne hveder

Ingredienser

2½ dl lunkent vand

2½ dl lunken mælk

25 g gær

2 hele æg

1 æggeblomme

1 tsk havsalt

3 spsk rørsukker

1 tsk. stødt kardemomme

Ca. 1–1,2 kg hvedemel

75 g blødt smør

De skønneste luftige, lækre hveder, som gør godt på store Bededag, som jo er lige om lidt. Lidt som en gammeldaws luksus krydderbolle, uhh, det er altså godt. Brug en god friskmalet hvedemel, godt gult smør og friske æg, så kan du trygt nyde en hvede med god samvittighed! 🙂

Giver 16 hveder.

Sådan gør du

Put gæren i en skål og drys med salt og sukker. Lad det stå til gæren opløses. Tilsæt mælk og vand og rør æg, æggeblomme og kardemomme i væsken, og tilsæt så hvedemelet ad et par omgange. Start med at tilsætte 1 kg mel, og så suppler op, hvis dejen virker meget våd, men husk at dejen samler sig, når den bliver æltet, og du vil ikke have at dejen bliver for tør, så vær lidt tålmodig, før du tilsætter alt melet. Ælt dejen sammen – enten i skålen med en flad grydeske eller i røremaskinen i et par minutter. Ælt så smørret ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen, det tager ca. 5–6 minutter på maskinen, lidt længere tid i hånden. Du dropper simpelthen bare små klumper af smør i dejen, og ælter indtil smørret er helt optaget. Lad nu dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.

Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 16 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i halvanden til 2 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen. Hvis vejret er varmt eller temperaturen i køkkenet er høj, så tager det en smule kortere tid.

Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Spis dem friskbagte eller skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200°. Nyd dem med smør og en god marmelade, det bliver ikke meget bedre!

LÆS OGSÅ: Den perfekte sommerspise: Fattoush salat

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Dette indlæg har 3 kommentarer

 1. Jane

  Mums de er lækre 😋 vi laver dem også selvom det ikke er hvede dag. 😋😂

  1. Mette Thomsen

   De er nemlig SÅ gode, og man kan bestemt lave dem året rundt 😀 Geniale som ekstra lækre fødselsdags-, regnvejrs- eller bare fordi-boller 😉

 2. Jane

  Såå blev det tid til disse skøn herligheder igen 😋 uhmmm..

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Luksusfastelavnsboller

IngredienserBoller 2.5 dl. Sødmælk 80 g. smør 30 g. gær 70 g sukker 1 tsk. stødt kardemomme 2 tsk. vanillesukker 0.5 tsk. salt Ca. 450