Til æblemosen
1 kg æbler
1 vaniljestang, både korn og bælg
½ dl æblejuice eller vand
2-3 cm frisk ingefær i skiver (kan udelades)
Til rasp
50 g smeltet smør
25 g sukrin gold
1 æg
100 g finthakkede mandler
25 g pofiber
Til pynt
Flødeskum af 2½ dl piskefløde
En gammeldags æblekage med et mere moderne twist af ingefær og sundhed.
Til 4 personer
Sådan gør du
Æblemos
Skræl evt. æblerne. Del dem i kvarte, fjern kernehus, og skær i grove tern. Put æblerne i en gryde sammen med æblejuice eller vand, ingefær og både vaniljekorn- og bælg. Kog møre ved svag varme under låg i ca. 10 minutter uden skræl eller 30 minutter med, til de er helt bløde. Hvis du har skrællet æblerne, moses de med et piskeris eller en ske. Har du skræl på, blender du hele molevitten så jævnt som muligt, og pres det herefter igennem en sigte for at få små skrælrester siet fra. Afkøl mosen helt.
Rasp
Forvarm ovnen til 160 °C varmluft. Bland smeltet smør, sukrin gold, æg, mandler og pofiber i en skål, og nulr det sammen til krummer. Fordel på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist i ca. 20 minutter i ovnen. Afkøl helt.
Samling
Fordel æblemos, rasp og flødeskum lagvist i portionsglas. Sæt evt. på køl, indtil desserten skal serveres.