Braiserede svinekæber med polenta & tomatchutney

Ingredienser

Tomatchutney

2 små løg

2 spsk. olivenolie

2 spsk. ahornsirup

500 g blommetomater

1 dl balsamicoeddike

Salt & friskkværnet peber

Braiserede svinekæber til 4 personer

12 svinekæber

2 spsk. smør

2 løg

4 fed hvidløg

2 æbler

4 gulerødder

1 stor håndfuld blandet

timian og rosmarin

4 dl hvidvin

1 liter hønsebouillon

2 spsk. kold smør

Polenta

1 dl majsgryn

6 dl vand

50 g revet parmesan

1 spsk. smør

Salt & friskkværnet peber

Svinekæber er perfekt gæstemad! De smager guddommeligt, bliver ufatteligt møre og koster ikke særlig meget. Kæberne kræver langtidstilberedning, hvilket gør, at de kan sættes over uden stress, flere timer eller dagen inden gæsterne ankommer. Inden servering koges væsken ind til en glace, der smager så godt, at man drømmer om den, længe efter den ramte tungen. Her serverer jeg de braiserede svinekæber med polenta, en cremet, lækker majsgrød smagt til med parmesan, samt en syrlig/sød tomatchutney. Resultatet er som en god restaurantoplevelse i eget hjem.

Sådan gør du

Tomatchutneyen kan laves flere dage inden og opbevares i køleskabet. Den bør dog serveres ved stuetemperatur. Skær løgene i helt tynde skiver. Opvarm olivenolien i en kasserolle, og steg løgene, indtil de begynder at blive gyldne. Tilsæt da ahornsirup, og rør rundt.

Skær tomaterne i tern på 1 x 1 cm, og kom dem i kasserollen. Tilsæt balsamicoeddike, og lad chutneyen koge ind, indtil næsten al væsken er fordampet. Når tomatchutneyen har nået den rette konsistens efter cirka 15 minutter, kommes den i en skål og køler af.

Tænd ovnen på 150 grader, og start med at gøre alle smagsgivere klar: Skær løgene i både, pil hvidløgene, skær gulerødderne i grove skiver, og del æblerne i 4. Kom det hele i en stor skål, og stil det til side et øjeblik. Puds svinekæberne fri for hinder (eller få din slagter til det), og dup dem tørre med køkkenrulle. Smelt smørret i en stor gryde, der kan holde til at komme i ovnen, og brun kæbestykkerne på alle sider. Tag de brunede svinekæber op af gryden (brug ikke en gaffel, for så slipper saften ud af kødet), og tilsæt i stedet de klargjorte smagsgivere fra skålen samt timian og rosmarin. Lad det stege et par minutter, inden de brunede svinekæber igen tilsættes til gryden. Rør rundt, så kæberne gemmes blandt grønsagerne. Hæld derefter hvidvin og bouillon i gryden, og bring det hele i kog. Sæt derefter låg på, og kom gryden i ovnen i 3 timer.

Tag gryden ud af ovnen, fisk svinekæberne op, og tjek, om de er møre. Si derefter saucen fra smagsgiverne over i en ren, mindre gryde. Kassér alle smagsgiverne. Nu kan du gemme sauce og svinekæber i køleskabet, indtil de skal serveres.

Kog saucen ind til en sky i gryden uden låg. Det tager 15-30 minutter på komfuret, alt efter hvor meget væske du har tilbage. Når skyen begynder at tykne, tilsættes smørret, og det piskes i gryden, så du får en skinnende, karamelagtig glace. Varm kæberne i skyen, så de bliver glaserede.

Bring vandet i kog, og drys majsgrynene i gryden under konstant piskning, så de ikke klumper. Lad grynene koge til grød under låg i 30-40 minutter, men rør indimellem, så det ikke brænder fast i bunden. Smag din polenta til med parmesan, smør, salt og peber, og servér den med svinekæber, glace og tomatchutney.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og