Guide: Spis dig igennem Rom

Med sin charme, historie, farverige mennesker og terrakottafarvede bygninger er Rom en skønhed i sig selv. Byens mange forskellige distrikter byder på en vifte af spisesteder, og som turist kan det nogle gange være svært at skelne skidt fra kanel. Lad dig inspirere af og skynd dig af sted til denne vidunderlige by. En oplevelse for både mave, øjne og hjerte.

LÆS OGSÅ: Turen går til Tokyo: Rejseguide & 9 gode tips

Madkulturen i Italien
Italien er kendt for sin stærke madkultur, og vi husker vist alle scenen fra Lady & Vagabonden, hvor Disneys to yndlingshunde deler en tallerken spaghetti med kødboller i en pittoresk baggård, location complete med tørretøj under stjernerne og Tony på mandolin. At Rom er en by med stærke madtraditioner, er ikke til at komme udenom. Men faktisk kan italienerne meget andet end pizza, pasta og rødternede duge. Selvom et bræt med lufttørret skinke og et glas god italiensk vin er en duo, man aldrig går galt i byen med, åbner byen efterhånden op for en mere moderne madkultur, hvor blandt andet rawfood-tendensen og det grønne californisk-inspirerede køkken gør sig bemærket. Det skønne ved Rom er, at der virkelig er noget for alle ganer.

Roscioli – Det gode glas vin
Er man på udkig efter et godt glas vin og et udvalg af klassiske romerske delikatesser, såsom salume (pølse), så er dette et meget fint bud. Roscioli-familien har haft stedet her i årtier og driver desuden en lidt mere upscale restaurant, som også er et besøg værd. Begge steder har en stærk vinmenu, så er man vin-entusiast, vil man kunne finde masser af interessante glas, man bare prøve. Settingen er uformel, og man sidder tæt, men det er i bedste romerske ånd. Her er liv og leben og altid masser af mennesker. Det perfekte sted at nyde en uformel aperitivo, som består af et glas prosecco og en tallerken med salume i udvalg, inden man enten går videre ud i natten eller tilbage til hotellet.

Salumeria Roscioli , for aperitif eller dinner (Centro Storico) Via dei Giubbonari 21/22

Grom – Is året rundt
I Rom hører is sig ikke kun til om sommeren, det nydes hele året rundt, sommer som vinter, hvilket det brede udbud af skønne gelateriaer bærer vidne om. Der er dog temmelig stor forskel på kvalitet, og man skal ikke lade sig nøjes med med det første det bedste sted. Et af de absolut anbefalelsesværdige steder at nyde en ægte hjemmelavet gelato er hos Grom, som er en kæde af isbutikker af særdeles høj kvalitet. Råvarerne er af høj standard, og udvalget af is stemmer altid overens med, hvad sæsonens fineste bær, frugter, nødder osv. kan byde på. Særligt deres dark chocolate sorbet, lavet uden mejeriprodukter, men med den mest fantastiske cremede konsistens, er virkelig en omvej værd. Om sommeren er deres granita lavet på hjemmegjort mandelmælk en delikatesse, forfriskende, duftende og med den fineste mandelsmag.

Via Agonale 3, Angolo Piazza Navona
Via della Maddalena 30a

Urbana 47 – Morgen, middag & aften!
Urbana 47 er et tilbagelænet og hyggeligt spisested, som har åbent fra morgenmad til middag om aftenen. Det er et relativt nyt sted i byen, men har allerede sit faste klientel af lokale hipstere og cool kids, dog ikke mere end at man sagtens kan komme som almindelig dødelig uden at føle, man er gået forkert. Stedet er kendt for at lægge stor vægt på lokale råvarer, her bruges kun produkter fra den omliggende Lazio-region, tendensen kaldes “Chilometro zero” og refererer til den korte distance fra jord til bord, som præger retterne på menukortet.

Stedet byder på klassisk amerikansk morgenmad, continental af fin kvalitet, til frokost serveres mættende og fyldige salater og f.eks. en panino, den italienske sandwich med godt med grønt og lækre pølser, skinke eller oste, og middagskortet byder på skønne hjemmelavede pastaretter, lette kødretter eller f.eks. en frilandskylling fyldt med grøntsager og krydderurter.

Urbana 47 (Monti) Via Urbana 47

Grezzo – Vegansk chokolade
Er man i området omkring Via Urbana, så bør man gå forbi det veganske chokolade-sted Grezzo. Med Grezzo er det slut med at tro, at man som allergiker eller veganer ikke kan få sig en skøn dessert, et bæger italiensk is eller et stykke udsøgt fyldt chokolade. Det kan man her! Stedet har specialiseret sig i raw chokolade, raw dessertkager og ikke mindst deres fantastiske raw gelato, som er lavet på mandler og cashewcreme. Chokoladeisen er i særklasse vidunderlig. Priserne ligger i den høje ende, men det gør de jo gerne, når man er indenfor raw-food-genren. Til gengæld er råvarerne og kvaliteten i top. Alt er gluten- og mælkefrit og uden raffineret sukker.

Grezzo, via Urbana, 130

Pizzarium/Panificio – Bageri & Pizzaria
Gabrielle Bonci er noget af en “food-personality” i Italien, med både sit eget tv-program, adskillige bestseller-bøger og et bageri og et pizzeria i eget navn. Hos bageriet Panificio finder du alt fra saftige, rustikke brød, italienske croissanter, som er bagt med mindre smør end de franske og derfor er en smule lettere, småkager til at tage med hjem og adskillige forskellige kager og tærter. Stedet er småt og altid godt befolket og bestemt et besøg værd.

Panificio (bageri) Bonci (Prati) Via Trionfale 36

Pizzarium er et såkaldt “hole in the wall pizzeria”, som laver pizza på klassisk napolitansk maner, hvilket vil sige, at bunden er lidt blødere og tykkere, end man finder den hos en klassisk romersk pizza, hvor bundene er meget tynde og sprøde. Stedet er super populært, og ved frokosttid mellem 12-13 er her altid et væld af mennesker. Prismæssigt ligger det i den dyre ende, men alt er relativt sammenlignet med priser herhjemme. Til gengæld er kvalitet og smag i top, prøv f.eks. et stykke med tyndtskårne karljohan-svampe, salsiccia-pølse og bredbladet persille, det smager, så englene synger!

Pizzarium (Prati) Via della Meloria
Bar S. Calisto – Espresso kærlighed
Et af de mere turistede steder i byen er området Trastevere, som er en del af den gamle bydel og et smukt sted at trave rundt og kigge. Grundet de mange turister kan det være svært at finde de mere autentiske steder at drikke sin espresso og kigge på folk. Dog er Bar San Calisto stedet, der bekræfter undtagelsen. En institution i Rom, kendt og elsket af folk fra alle forskellig lag. Her finder man både håndværkere, pensionister, junkier, kunstnere og studerende. Stemningen er altid høj, og alle er velkomne. Om sommeren serveres 3 slags gelato og god ice tea og kaffe. Nyd din croissant og din cappuccino udenfor, mens lokale og turister passerer forbi. Stedet er også et populært og festligt hang-out om aftenen.

Bar San Calisto, Piazza di San Calisto 4

Mordi e vai – Panini på madmarked
I Testaccio finder man i det store indendørs mad-marked Nuovo mercato de Testaccio en lille stand med, hvad nogen vil påstå, Roms bedste paninoer (også kaldet panini). Ejeren Sergio Esposito står selv bag disken, og maden er ærlig, enkel og billig, lavet efter gamle familieopskrifter. Opskriften på succes er enkel, det er friske paninobrød, fyldt med klassiske romerske retter såsom komave, trippa alla romana, og smagen er forrygende, hvilket den altid lange kø af turister og lokale forretningsfolk vidner om. Det er ikke muligt at sidde ned, men sandwichen kan nydes stående eller gående, mens resten af det store indendørs marked tages under opsyn.

Mordi e vai (Testaccio, mercato) Box 15

The Eatery in Rome – Pop-up dinner
Har man lyst til at få en anderledes spiseoplevelse i Rom, skal man prøve at koordinere sin tur med en af The Eaterys pop up-dinners, som holdes ca. en gang om måneden. Bag konceptet står danske Sofie Wochner og hendes italienske kæreste Domenico, som begge har arbejdet mange år indenfor madbranchen. Sofie som bager og pastrychef og Domenico som kok. Deres tilgang til mad er præget af sæsonens fineste udvalg, alt er økologisk og biodynamisk og lavet med stor kærlighed til både smag og udtryk. Maden er forrygende, klassisk italiensk med et islæt af nordisk, og vinene ligeså. Med plads til blot 12 gæster bliver hver gæst ført sikkert og smagfuldt igennem aftenens 4-retters menu, og det er ganske vist, at man får sig nogle nye, herlige bekendtskaber. Snakken gik fra start til slut, kun afbrudt af Sofies præsentation af retter og tilhørende vin. En ekstraordinær, intim og helt anderledes måde at spise ude på, som kun kan anbefales.

Få mere information om restauranten her.

LÆS OGSÅ: Guide til en weekend i Paris

Aromaticus green bar – Økologisk frokost
Stedet her åbnede i 2011 i den skønne og pittoreske Monti-bydel og er værd at gå efter, hvis du er på udkig efter en let og lækker frokost. Både butik og spisested i et, sælger Aromaticus blandt andet diverse krydderurter, spiselige blomster, kryddersalte og spirer i den ene del, mens du kan sætte dig og få en skøn, sund og grøntbaseret frokost i den anden. Menuen består af forskellige salater, et udvalg af carpaccio-platter, tatar af både fisk og kød og nogle få desserter. Råvarerne er økologiske, og kødet kommer udelukkende fra Fassona-kvæg, som udmærker sig ved dets høje kvalitet og smag. Få, men nøje udvalgte vine. Den ene del af parret, som ejer stedet, Luca, er desuden altid klar med gode råd og tips til urban farming, hvis du går med en lille gartner i maven.

Via Urbana 134, Monti

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive