[single_post_category_name]

Holdtræning i fitnesscenter

En rigtig nem måde at få klaret sin træning i en stresset hverdag på, er ved at melde sig til en træningstime i et fitnesscenter. Du ved hvad tid du skal møde op, der er en instruktør der forklarer hvad du skal gøre. I er flere om det på holdet og der er tit god musik så du glemmer tid og sted. Men er det effektivt nok, og hvilke timer er bedre end andre?

Der findes virkelig mange forskellige træningstimer på skemaerne rundt omkring i fitnesscentrene. I de store kæder har de mange koncept-timer, så man ved hvad det er man melder sig til, hvad enten du træner i Køge eller i Holstebro. I de lokale mindre centre laver de tit deres egne former for holdtræning, som passer lige til det klientel der er i byen. Derfor kan det være svært at give et fuldstændigt overblik.

Koncept-timerne er der mange af.

Her er et par eksempler, og forklaringer på hvad det er:

Bodytoning / mave-balle-lår

De gode gamle aerobictimer, med punkttræning og øvelser for de områder kvinder har det sværest med. De er fine hvis du supplerer med løb, men rigtig effektive vil jeg ikke kalde dem. De er dog stadig meget bedre end slet ikke at gøre noget.

Zumba

Salsa-danse-aerobic time hvor alle kan være med. Det er med svingene hofter og højt humør. Effektivt som fedtforbrænding og formning af kroppen? Ikke hvis du spørger mig. Men du har det sjovt, du er fysisk aktiv, og du sidder ikke i sofaen. Og det er også noget værd! Så hvis du skal tabe mange kilo, altså 20, så er det et glimrende sted at komme i gang.
Bonus-info: Der findes masser af samme slags timer som Zumba. Så hedder de f.eks. Latin-mix, dance-aerobic, salsa-aerobic eller lignende. Der skal betales licens for at måtte kalde sine timer for Zumba, og det er ikke alle centre der har lyst til det.

PUMP / BodyFIT

Det er faktisk styrketræning inde i aerobic-salen. Det kan være virkelig godt at komme på en time med denne slags træning, hvis du har svært ved at få trænet styrketræning på egen hånd. Jeg finder timerne effektive efter et stykke tid, hvor du har fundet de rigtige vægtforhold på den vægtstang I bruger på timen.

PULS / HIT

High Intensity Training, eller bare timer med noget der hedder Puls, siger næsten sig selv. Det er pulstræning, hvor du virkelig får arbejdet med din kondition. Det kan også være rigtig godt at lave på en holdtime, hvor I er flere til at motivere hinanden, hvis man har svært ved at komme afsted alene. Effektivt? Ja det synes jeg. Christianes træning har været meget en kombination af løbetræning, pulstræning i sal og styrkeøvelser. 
Bonus info: Kombinationstimerne som hedder f.eks. Puls/Styrke eller HIT med styrke, eller lignende er rigtig gode bud på komplet træning. Du får arbejdet hele kroppen igennem, får brugt noget energi, og får en bedre kondition. Det er da en win/win.

Spinning / BikeFIT

Spinning eller BikeFit eller Bodybike som det også kaldes, er holdtræning på en cykel. Der er en instruktør der fortæller dig hvor meget belastning der skal på din cykel, om du skal sidde ned eller stå op i pedalerne. Cyklen har ikke kæde, men du træder en stor tung skive rundt, hvor en bremse giver mere eller mindre belastning på.  Det er måden det bliver hårdt og udfordrende på. Der er høj musik og masser af motivation på sådan en time, og man føler også når man er færdig, at man virkelig har brændt nogle kalorier af, og fået svedt virkelig igennem.
Bonus info: Hvis du på nogen måde synes du skal tabe dig specifikt på benene, eller synes dine ben synes større end de skal set i forhold til din overkrop, så kan jeg ikke anbefale at gå til spinning. Så vil jeg vælge en anden måde at få min træning på. Mange kvinder går årevis til spinning, uden at de synes deres besvær bliver belønnet med fedttab eller en pænere krop. Derfor skal du tænke over om du selv har været ude for det, og nu kan gå videre til en anden træningsform.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du gerne vil prøve holdtræning, så er det faktisk bare at gå ned i dit lokale center, eller tjekke deres hjemmeside for holdtræningsplan. Der står for det meste gode forklaringer på hvad timerne indeholder og hvilket niveau træningen er på.

Annes erfaringer:

Jeg har selv været holdinstruktør, i mange år og på mange forskellige timer. Jeg synes det har en god energi at være på et hold. Jeg kan sagtens forstå at det er nemmere at komme afsted til træning, hvis man har meldt sig til noget. Og mange af timerne er virkelig også effektive nok. Men for at nå de sidste 15 %,  synes jeg at skræddersyet træning til enten mindre hold eller træning to og to er langt mere effektivt.

Spinning har dog sin egen historie. Som jeg har forklaret vil jeg ikke anbefale særlig mange kvinder at gå til spinning. Kroppen sidder i en lidt ”lukket” position en hel time, lukker af i hoften, og bruger slet ikke overkroppen. Der er et dårligt ”flow” i kroppen når man sidder på den måde. Derfor har mine erfaringer vist, at hvis man har ”tunge” ben, som jeg selv har tendens til, så er spinning ikke en fordel at gå til. Jeg har set en del kvinder få meget pænere ben ved at stoppe til spinning, og starte med at løbe i stedet for.

Christianes anbefaling:

Jeg har gået til holdtræning siden jeg var lille. Jeg elsker holdtræning fordi det er socialt. Man er sammen med andre mennesker, der er kommet af samme grund som en selv. En anden grund til at jeg godt kan lide holdetræning er at der en anden end dig selv der styrer timen. Man skal bare høre efter og gøre hvad der bliver sagt. Der kan opstå venskaber og sammenhold ved holdtræning og det syntes jeg er skønt. At bruge energi sammen med andre på en god sund måde. Og det at jeg er omgivet af mennesker der har det samme ønske som mig, er bare energigivende. At komme i form eller at blive bedre til, tiden flyver hurtigere af sted for mig på holdtræning, end på et løbebånd og det må man ikke glemme er en stor fordel. 

Jeg vil anbefale det til:

Folk der har svært ved at komme i gang, og eller bare alle der gider.  

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide