[single_post_category_name]

Løbetræning

Løbetræning er absolut en af de mest effektive fedt-dræbere, og kropsformningsmetoder jeg har oplevet. Lige fra første løbeskridt, til du er en garvet sprinter, giver anstrengelserne resultater.

Det er dog faktisk først her de senere år, at rigtig mange kvinder har fået øjnene op for løbetræning. Før har det meget været noget med, at man i forvejen skulle være i vildt god form, eller var en mand der skulle løbe 5- eller 10 km på tid.

Men jeg har brugt det som personlig træner, siden jeg selv fik en åbenbaring med løbetræning. Jeg har nemlig, ligesom mange andre kvinder, syntes det var enormt hårdt, det gjorde ondt overalt følte jeg, og jeg følte mig tung for hvert skridt jeg tog.

Først da jeg faktisk satte baren ned, og kun løb et par skridt ad gangen, fandt jeg ud af, at det slet ikke behøvede at være så hårdt.

Og det er faktisk dér de fleste er, når de forklarer at de ikke løber. De synes også det er uforklarligt hårdt. Selvom de måske går til en anden form for kredsløbstræning, som spinning f.eks., og har en nogenlunde kondi.

Men det er simpelthen fordi vi lægger alt for hårdt ud.

Løbetræning er:

– Nemt

– Tidbesparende 

– Og billigt, når du først har erhvervet dig dine løbesko

– Du kan træde lige ud af din dør, og så bare afsted.

Hvorfor skal vi løbe?

Løb giver en meget formende effekt til dine ben, og så forbrænder du enormt meget fedt og kulhydrat på en løbetur, set i forhold til hvis du bruger samme tid på en spinningcykel, en crosstrainer i et fitnesscenter eller på en gåtur. Fordi du skal sætte af, løfte hele din kropsvægt, og lander med hele din vægt på ét ben ad gangen, er det enormt krævende af din krop. Det er både godt og dårligt, og én af grundene til, at man skal starte ud med respekt og forståelse for, hvad det gør ved kroppen at løbe. Men der findes meget få ting, der både former, og forbrænder så effektivt, som løb hvis du spørger mig.

Hvis du gerne vil i gang med at løbe:

Du kan faktisk sagtens gå i gang selv, uden at skulle have en træner ved siden af.

Det eneste du skal huske er, at du skal have lavet en løbetest i en rigtig sportsforretning, hvor de finder de rigtige løbesko til lige din løbestil. Når du har fået det, så er du faktisk klar.

Skal man helst bare løbe lange ture eller skal man løbe intervaller?

Intervaltræning, som det faktisk er bare at begynde at løbe, er virkelig effektivt. Når du kommer i lidt bedre form vil du føle det dejligt befriende at du faktisk kan løbe langt. Men når du er tryg ved det så vil jeg anbefale dig at skifte imellem interval, og lange ture. Begge dele har sine fordele. Intervaltræning er hvor du løber hurtigere end du normalt ville, og så holder en lille pause, når du ikke kan få vejret mere.

Det er den træning jeg også bruger mest med Christiane. Hun kan løbe enormt hurtigt, og det er det hendes krop har det bedst med. Jeg er selv bedre på længere distancer, og sådan er vi jo alle forskellige. Jeg er sikker på når du selv kommer i gang, at du vil kunne mærke hvad der passer dig bedst. Så jeg vil foreslå:

– Hvis du befinder dig bedst med langdistance, så løb 2 lange ture, og 1 gang interval på en uge

– Hvis du har det bedre med intervaller, så løber du 2 gange interval og 1 lang tur på en uge.

Intervaltræning behøver ikke være noget meget svært og besværligt. I virkeligheden er det et rigtig godt udgangspunkt, at 

– Løbe dit sædvanlige tempo 1 minut, 

– Spurt i 30 sekunder 

– Hold pause i 30 sekunder. 

Gør det 5 gange efter hinanden, og så løb 10 minutter i normalt tempo inden og efter. Så har du et rigtig fint og nemt intervalprogram.

Er der forskel på at løbe på løbebånd og i naturen?

Du får faktisk de bedste resultater ved at blande det lidt. Du skal helst udfordre benene ved at skifte imellem det, så dine ben oplever forskellige udfordringer. Udenfor er der vind og den naturlige modstand ved at du skal accelerere fremad på jorden. Indenfor på et løbebånd kører ”jorden” lidt for dig, fordi båndet kører ved maskinens kraft, du skal altså ikke skubbe det selv. Det ”giver” dig lidt hjælp. Derfor skal du altid, når du starter, sætte lidt stigning på, (det der hedder ”incline” på løbebåndet), så du har noget modstand, der minder om at være udenfor, på jorden hvor du skal ”skubbe” dig frem selv.

Intervaltræning er klart nemmest at styre og kontrollere indenfor på et løbebånd. Der kan du selv styre hastighed og tid.

Så skal du afsted på din første løbetur- hvad gør du.

– Start med at gå de første 5 minutter. Altid.

– Så prøver du at løbe bare 10 sekunder.

– Så går du igen, ca. 30 sekunder.

– Så prøver du at løbe 10 sekunder igen.

– Gå 30 sekunder igen.

– Så sætter du det op til 20 sekunder

– Gå så 1 minut.

– Sæt det op til 30 sekunder.

– Gå 1 minut.

– Og så blander du 30 sekunder løb og 1 minut gang, indtil du har været afsted i 20-30 minutter

Mere skal du ikke løbe de første 3-4 gange. Efterfølgendee kan du sætte de 30 sekunder op til 1 minut, så du løber og skiftevis går, 1 minut og løber 1 minut.

 

Annes personlige erfaring:

Jeg har altid haft det så svært med udseendet på mine ben, og først efter jeg startede helt stille og roligt med at løbe, forandrede de sig.

Og jeg startede ligeså stille som jeg har beskrevet, og lige pludselig efter en måned, kunne jeg løbe 15 minutter ad gangen.

Selvom jeg næsten løber hver dag, og har gjort det siden 2006, så holder jeg stadig lidt pustepauser under vejs. Også for at kunne nyde turen lidt.

Christianes anbefaling:

Løb er en træningsform jeg har et meget ambivalent forhold til. 

Jeg er faktisk rigtig god til at løbe, det siger Anne også, og jeg kan løbe enormt stærk uden at fejle i teknikken, men jeg synes det er ret kedeligt. Og jeg er så ked af, at jeg syntes det er så kedeligt! Min mor løber 10 km flere gange om ugen, og når hun fortæller om meditative følelse det giver hende, ville jeg ønske at jeg delte den oplevelse med hende. 

Men jeg giver op. For det første er jeg ikke god til alenesport, og for det andet så er det for nemt at give op. For det er så let at bare gå i stedet for at løbe og det er så meget nemmere at gå og ikke løbe. Når Anne træner med mig så SKAL vi løbe. Og det går lige an fordi hun løber med mig og snakker hele tiden, og fordi vi løber i interval dvs. det bliver ikke statisk og så slutteligt fordi jeg ved det kun er i en lille kortere periode. Dog er der ingen tvivl løb giver resultat. Fantastiske resultater. 

Den fordel der er ved at løbetræne er, at min kondition blev virkelig markant bedre på meget kort tid. Overkroppen er i gang, man bruger ikke kun benene, men får rørt hele kroppen. Det virker så er det sagt!!

Jeg ville anbefale løbetræning til alle og enhver. Gør som Nike siger JUST DO IT. Det er en træningsform der er effektiv, billig – du kan løbe overalt og det giver dig resultat. 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide