Sundhedens syndere – sprøjtemidlerne 

Pesticider er et sprøjtemiddel, som man bruger for at bekæmpe svampeangreb, ukrudt, skadedyr og lignende, der desværre har en skadelig virkning på os mennesker, hvis vi optager for mange af dem. I værste tilfælde kan det være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, så det gælder om at være opmærksom og gøre sit til, at man så vidt muligt undgår dem.

De friske, lækre og farvestrålende varer i frugt- og grøntafdelingen bugner af sundhed, og ofte får man lyst til at sætte tænderne i det flotte røde æble, så snart det har forladt indkøbsbåndet. Her gælder det dog om lige at stoppe op, for nok er æbler sunde, men de er desværre også sprøjtet og kan derfor indeholde pesticider, som bestemt ikke er en del af en sund hverdag.

Men hvad er pesticider egentlig for noget?

Pesticider er et sprøjtemiddel, som man bruger for at bekæmpe svampeangreb, ukrudt, skadedyr og lignende, der desværre har en skadelig virkning på os mennesker, hvis vi optager for mange af dem. I værste tilfælde kan det være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, så det gælder om at være opmærksom og gøre sit til, at man så vidt muligt undgår dem. 

Man kan godt undre sig over, at det ikke er ulovligt at bruge disse sprøjtemidler, når de kan have en skadelig effekt. I Danmark har vi dog et klart regelsæt for brugen af sprøjtemidlerne, der blandt andet sikrer, at doseringen er korrekt, og at det specifikke sprøjtemiddel er det rette til den afgrøde, der skal sprøjtes. Disse regler er med til at sikre, at pesticiderne skader mindst muligt. Selvom der er skarp kontrol med sprøjtningen, kan og skal vi dog som forbruger stadig gøre noget for at forsøge at mindske vores indtag af pesticider.

Hvordan kan jeg undgå pesticider? 

Der er blandt mange en forståelse om, at økologiske varer ikke er sprøjtede, hvilket ikke er helt korrekt. En økologisk produktion er også sprøjtet men med ganske få midler, der alle er naturlige, og de indeholder derfor ikke kunstige pesticider. Økologiske varer er derfor et stort skridt i retningen mod at undgå de farlige pesticider. Har du mulighed for det, så køb derfor varer med det røde økologilogo. 

En anden mulighed er at støtte de danske produktioner og købe sæsonens frugt og grønt, da disse er mindre sprøjtet end det, der kommer fra udlandet. Køber du sæsonpræget bliver din kost automatisk mere varieret, hvilket også er en bonus, da en variation i kosten er med til at undgå et større indtag af pesticider. Derudover er der også flere vitaminer i årstidens frugt og grønt. Så  kom endelig  årstidens frugt og grønt ned i indkøbsvognen næste gang du er ude at handle. 

Du skal selvfølgelig altid skylle dit frugt og grønt inden brug. En stor del af pesticiderne sidder netop i skrællen, men ikke alle, så du kan ikke sikre dig, at de er helt væk. Man kunne fristes til at skrælle varerne, men gør du dette, går du samtidig glip af de gode vitaminer, som sidder i skrællen – så skyl hellere en ekstra gang.

Citrusfrugter er ofte sprøjtet en del, da man går ud fra, at de skrælles før brug. Skal du bruge  skrællen på din appelsin, citron eller lignende i din madlavning, så køb den økologiske udgave, da den ikke er overfladebehandlet.

Selvom noget af dit frugt og grønt er sprøjtet, så skal og kan du altså stadig spise dine grønsager og frugter med et stort smil på læben og med verdens bedste samvittighed. Husk blot at skylle dine varer inden brug, køb så vidt muligt økologisk og husk at variere dine indkøb, så er du kommet langt i arbejdet med at holde pesticiderne væk.

Kilder: Foedevarestyrelsen.dk og Iloveoko.dk

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og