Thilde Maarbjerg: Mit liv på palæo

Hvad ville du sige til at skifte havregrøden ud med en morgenmad bestående af stegt flæsk og coleslaw? Thilde Maarbjerg ville klappe i hænderne. Sammen med kæresten Thomas Rode, lever hun nemlig som de gjorde i stenalderen, efter de såkaldte palæo principper – og hun er vild med det! ChriChri har taget en lille snak med Thilde for, at høre mere om principperne bag livsstilen, og for at få af vide, hvad palæo kosten egentlig gør for hendes velvære.

Du er nok det, som mange danskere vil betegne som ”super-sund”, kan du beskrive din livsstil og principperne i den for os?

Min livsstil går ud på at skære ned på kulhydraterne, og op for fedt, protein samt grøntsager. Derudover består min mad af rigtige råvarer, og ikke industrielt fremstillet mad. Udgangspunktet er forestillingen om, hvilke fødevaretyper mennesket har spist i tiden som jæger/samler, dvs. fra 2,5 mio. år siden til for ca. 10.000 år siden. Jæger/samlerkosten var markant anderledes end den moderne vestlige kost i dag.


….. Helt ærligt, er det ikke bare lidt ”helligt”?

Jeg fornægter ikke mig selv nogen fødevarer, og derfor føler jeg mig ikke hellig. Men når jeg lever som jeg gør, får jeg klar besked, hvis jeg spiser noget min krop ikke kan lide. Propper man sig med ”skrammelmad” hver dag, bliver ubehag hverdagskost, og så mærker man ikke forskellen.

Hvordan ser tre typiske måltider ud hos dig (morgen, middag og aften)?

Morgenmad kan bestå af stegt flæsk med fermenteret coleslaw. Frokost kan være stegte kyllingelår, en kop kyllingebouillon, og salat med æble og avokado. Og aftensmad kan være rå eller stegt fisk, og en pomelo-salat med fennikel, estragon og agurk. Som eftermiddag snacks tager jeg gerne en pose flæskesvær, gulerødder eller et stykke frugt.

Hvor længe har du levet palæo?

Siden sommeren 2009.

Hvad er forskellen på Thilde før palæo, og Thilde i dag?

Thilde før palæo havde store energisvingninger, og var mere psykisk ustabil. Hun var også tit oppustet efter et måltid, med megen træthed til følge. Derudover havde hun ofte blærebetændelse og næseblod. Thilde efter palæo har et jævnt energiniveau, er livsglad, kan træne lige efter hun har spist, og føler sig godt tilpas – uden at være oppustet. Og så har hun hverken haft blærebetændelse eller næseblod siden 2009!

Hvordan håndterer du sociale arrangementer? Det må da være lidt svært?

Jeg går for det meste udenom brød, kartofler, ris, og den slags. Er der dessert tager jeg måske et lille stykke, men jeg synes som regel det er for sødt, og små portioner er nok til at tilfredsstille mig. Egentlig gør jeg ikke noget stort nummer ud af det. De fleste kender mit kostvalg, og respekterer det.

Falder du aldrig nogensinde i?

Jeg bruger ikke begrebet ”at falde i”. Jeg bruger begrebet ”valg”. Jeg vælger nogen gange at spise ting, der ikke er direkte gode for mig, af sensoriske årsager. Det kunne være fløde på jordbærrene om sommeren, eller et rigtig godt stykke brød på en god restaurant. Hver gang det sker, gør jeg det klart, at det er et bevidst valg. Det er ikke et uheld, og jeg bestemmer 100% selv.

Hvordan tager dine omgivelser imod din måde at lave på?

Positivt. De kan se hvor meget godt det gør for mig, og mange bliver inspirerede til at prøve det. Jeg prædiker ikke, og prøver ikke at være frelst. Folk kan spørge, hvis de vil, men jeg forsøger ikke at trække noget ned over hovedet på nogen. Jeg vil helst inspirere gennem det gode eksempel, der lever det fuldt ud.

Føler du sommetider, at du lider afsavn ved at leve som du gør?

Nej. Jeg savner ikke dårlig mad, og den dårlige følelse det giver min krop. Jeg kan spise ad libitum af så mange fantastiske råvarer, og det er det, jeg fokuserer på. Derudover har jeg ikke lyst til at støtte den industri, der laver afhængighedsskabende mad, så det er faktisk ikke i mine tanker.

Hvad giver det dig, at leve som du gør?

Energi, velbehag, livskvalitet, vitalitet og styrke – De ting, der efter min mening gør en kvinde smuk.

Du er af den overbevisning, at man kan minimere sygdomme, ved at gennemføre seriøse kostændringer. Vil du uddybe det?

Mad er vores største miljøpåvirkning, og den er med til konstant at bestemme, hvilke gener der kommer til udtryk hos os. Forkert mad aktiverer uønskede gener. Og maden er, måske mere end generne, med til at bestemme hvordan dit helbred ser ud. Jeg forstår ikke, hvorfor mange kvinder nedprioriterer kvaliteten af deres mad, for at have råd til dyre tasker, tøj og sko. Det er maden, der gør dem smukke og sunde. Ordentlig mad er en investering i fremtiden og udseendet, og det er så vigtigt, at fylde ordentlig næring på tanken. Sammenligner vi os med de mange naturfolkssamfund, der stadig lever rundt omkring i verden, er de både sundere, og ældes smukkere end vi gør. Samtidig har de ikke de sygdomme, vi døjer med i vesten. Jeg er sikker på, det skyldes deres kost, som er mere naturlig og mindre rig på sukker, end vores kost er.

Kunne man forestille sig, at du ville spise havregryn og rundstykker på plejehjemmet om 40 år? – eller er din livsstil for life?

Jeg tvivler på, at jeg nogensinde går tilbage til korn. Jeg får det simpelthen for dårligt, fysisk og psykisk, af at spise det. Det er kontant afregning, og jeg er derfor sikker på, denne livsstil er for life. Jeg er ikke færdig med at udforske den optimale kost, men jeg kender retningen nu, og tænker over det hver eneste dag.

Hvad er dit bedste råd, til folk som overveje at lægger deres livsstil om til palæo?

Lav en radikal ændring, da kun det vil give de resultater, der får dig til at fortsætte. Start med 30 dage uden sukker, korn, majs, ris og kartofler samt alkohol, og se hvad der sker. Tag et før og efter-billede af dig selv uden tøj på, og sammenlign efter 30 dage. Køb bøger og søg forklaringer fra folk, der sværger til palæo. Teorien bag kosten vil være med til at give dig argumenterne for at foretage en radikal ændring af din kost, som vil forvandle dit liv – utvivlsomt.

Har du lyst til at vide mere om Thilde? Du kan læse mere om hende, og kæresten Thomas Rode her.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og