[single_post_category_name]

Derfor siger kroppen fra til morgenløb

Hvis du går sent i seng og sover længe om morgenen, er der stor risiko for at du skipper træningen. Det viser ny forskning fra Northwestern University i Chicago, skriver aktivtræning.dk.

Forskningen peger på, at B-mennesker generelt har flere stillesiddende timer end A-mennesker og derfor har sværere ved at fastholde en træningsrutine. De forsøgspersoner, som beskrev sig selv som ’natteravne’ havde en oplevelse af, at det var sværere at få trænet i hverdagen og de havde ofte mange undskyldninger for at droppe træningen, fx at de ikke havde tid.

”Selv blandt sunde, aktive personer hænger den foretrukne døgnrytme tæt sammen med aktivitetsmønstre og holdninger til fysisk aktivitet,” fortæller forsøgsleder Kelly G. Barso.


Vend døgnrytmen
Ifølge aktivtræning.dk er det kun ca. 30 procent af befolkningen som i virkeligheden er enten A-mennesker eller B-mennesker. Teoretisk set burde det altså være nemt at vænne sig til en ny døgnrytme. Hvis du har mod på at forsøge at vende døgnrytmen er der flere ting du kan gøre:

1. Sørg for at have faste sengetider hver dag.
2. En time før sengetid skal der skrues ned for det kunstige lys fra computere og TV-skærme.
3. Forsøg at gå i seng kl. 22 hver aften, og få omkring 7-8 timers søvn.


Accepter at du er et B-menneske
Ifølge Bente Klarlund, overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, skal man i stedet for at tilpasse sig A-menneskernes rytme, acceptere at man er et B-menneske og tilpasse sin træning efter sin egen døgnrytme.

B-mennesker oplever et socialt jetlag, når de forsøger at tilpasse sig samfundets A-rytme. Det bliver helt ekstremt, når du forsøger en energiudladning i form at løb tidligt om morgenen” forklarer Bente Klarlund på politiken.dk.

Forklaringen på forskningen fra Chigago University skyldes, ifølge Bente Klarlund, at vores samfund er gearet til A-menneskers rytme. Hendes råd er, at man accepterer, at man er B-menneske, dropper morgenløbeture og i stedet systematisk sætter nogle løbeture ind i kalenderen senere på dagen, hvor man kan løbe uden at blive utilpas. 

.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide