Kender du bivirkningerne ved dine p-piller?

Beskyttelse mod graviditet, regelmæssige menstruationer med mindre menstruationssmerter og – blødninger. P-pillerne har mange fordele, men mange kvinder kender ikke til den risiko der også er forbundet med at indtage p-piller. De ved derfor ikke, hvilke symptomer de skal ligge mærke til, hvis noget er galt, skriver Politiken.

Det er vigtigt at kende til bivirkningerne af p-piller, lyder opfodringen til kvinder fra Øjvind Lidegaard som er overlæge ved Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet. Han har brugt en stor del af sin forskning på at dokumentere, at p-piller, særligt de nyeste på markedet, er forbundet med øget risiko for blodpropper især i lunger og ben.

Det er utrolig vigtigt, at kvinder bliver informeret om, at der er en risiko for alvorlige bivirkninger ved p-pille-brug, så de selv kan vælge, om de vil have en af de nye højrisikopræparater eller et af de ældre lavrisikopræparater” siger Øjvind Lidegaard til Politiken.

Samtidig understreger Øjvind Lidegaard dog, at risikoen for blodpropper ved brug af p-piller naturligvis må vejes op mod de gevinster kvinderne får af pillerne. Men risikoen for blodpropper øges altså ved indtag af p-piller. Ifølge Øjvind Lidegaarder er blodpropper en sjælden men velbeskrevet bivirkning ved brug af kombiniations p-piller.

Det er vigtigt, at kvinder kender til symptomerne, hvis de skulle få en blodprop i lunger eller ben, så de kan søge læge i tide. Det er især lungeblodpropperne, der er farlige. Kom kvinderne til læge i tide, kunne vi undgå de få dødsfald, der årlig er blandt yngre kvinder efter lungeblodpropper” siger Øjvind Lidegaard.

En blodprop i benet gør at benet hæver og føles ømt – det vil ofte også blive rødt og varmt. Det ømme ben vil oftes føles fastere og hårdere end det raske. Blodårene i det ramte ben vil samtidig blive mere synlige. Det farlige ved blodpropper i benene er, at de kan rive sig løs og flyde op til lungerne. Og en lungeblodprop kan ende med dødsfald.

Din risiko for blodpropper, når du spiser p-piller, afhænger af flere faktorer. To vigtige faktorer er: din alder og hvilken type p-piller du spiser. Jo ældre kvinde du er, og jo nyere slags p-pille, jo større er risikoen for alvorlige komplikationer som blodpropper i ben og lunger”, forklarer Øjvind Lidegaard.

Øjvind Lidegaard opfordrer derfor især de lidt ældre fødedygtige kvinder til at skifte til et andet hormonelt produkt uden for risiko for blodprop. Fx minipiller, hormonspiral eller p-stav.

Karen Reinhold Wøjdemann, overlæge og formand for Dansk Selskab for Gynækologiog Obstetrik, mener ikke at p-pillerne bør opfattes af unge kvinder som ’noget man bare trækker i en automat’.

Men vi skal heller ikke blive så forskrækkede over en fremragende præventionsform, der også bare øger risikoen for blodpropper. Det handler om fordele og ulemper,” siger hun til Politiken.

 

Kilde: Politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide