Hvorfor er det vigtigt at varme op inden træning? 

Måske kommer du til at tænke tilbage på folkeskolens idrætstimer, når du hører ordet ”opvarmning”… Dengang var det typisk obligatorisk, inden idrætstimen for alvor kunne gå i gang, og derfor også noget man skulle piskes igennem… Siden da har du muligvis givet mere og mere slip på det igen, fordi det ikke ligefrem vækker gode minder.

Som personlig træner og løbe coach gør jeg mit for at genindføre opvarmningen som en naturlig del af træningen. Langt de fleste sportsudøvere husker ikke at udføre 10-15 minutters opvarmning, før de går i gang med deres træningspas, men der er faktisk flere fordele ved at gøre det til en prioritering. Opvarmning kan nemlig både reducere risikoen for skader og forbedre præstationsevnen!

Opvarmning og skaderisiko

På baggrund af flere videnskabelige undersøgelser er det blevet mere eller mindre almen viden, at man kan reducere risikoen for at pådrage sig skader under træning, hvis man husker at varme op. Tager man et nærmere kig på undersøgelserne, er der dog ikke nogen overbevisende resultater, der støtter den konklusion, da undersøgelserne bygger på kaninforsøg. Det endelige resultat har altså været, at ”opvarmede” muskler kan tåle at blive belastet med en større kraft og desuden strækkes længere, før de brister sammenlignet med muskler, der ikke er opvarmede. Forholder det sig på samme måde hos os mennesker, kan det tale for, hvor vigtig opvarmningen er for at undgå muskelskader.

Opvarmning og præstationsevne

Udover at reducere risikoen for skader kan opvarmning også forbedre din præstationsevne. Det afgørende er her, at opvarmningen har den rette intensitet og varighed samt at perioden mellem opvarmningen og den egentlige idrætsudøvelse er den rette. Desuden er det en fordel, hvis opvarmningen er så idrætsspecifik som muligt, dvs. at hvis du skal lave højdespring, skal du sørge for at lave springøvelser under opvarmningen. Selv bruger jeg typisk 10-15 minutter, hvor jeg udelukkende laver svingøvelser og øver forskellige teknikker. På den måde er jeg sikker på, at mine muskler og led er varmede ordentligt op, inden jeg begynder min træning. Alle, som jeg træner, anbefaler jeg stærkt at gøre opvarmning til en prioritet. En sidegevinst ved opvarmningen er, at du heller ikke vil være så stiv i kroppen, når du påbegynder din træning!

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være