Sådan får du dine hormoner i balance

Vi har fået lov til at dele lidt fra Caroline Fibæk og Stine Fürst nye bog Hormonel Harmoni, der handler om, hvordan vi kvinder kan få hormonerne i balance igen og undgå smertefulde menstruationer, fertilitetsproblemer, PMS, komme PCO og PCOS til livs og holde vægten.

Caroline er uddannet Naturopath i Biologisk Medicin og uddanner sig løbende ved Institute of Functional Medicine, mens Stine er speciallæge i Gynækologi. Sammen kobler de den alternative og traditionelle medicin.

 

Det hormonhelende køkken

I planteriget findes et hav af stoffer, som taler direkte til dine hormoner og hjælper eller hæmmer dem i kommunikationen med din krops celler. Derfor skal du nu til at spise mad, der nærer din hormonbalance.

LÆS OGSÅ: Hvad fortæller din kropsform om dit hormonsystem?

 

Om det hormonhelende køkken

Maden i dit hormonbalancerende køkken er glutenfri, sukkerfri og fri for mælkeprodukter. Den er antiinflammatorisk, rig på letoptageligt protein, omega-3 og vitaminer og mineraler. Du skal derfor sørge for:

 • Undgå kaffe, men prøv de forskellige tonics og infusioner (og sov, når du er træt)
 • Spis fibre dagligt – 30-40 g. Gode fiberkilder er chiafrø, hørfrø, nødder, kerner, psyllium – husk og rå grøntsager)
 • Spis 600-1.000 g grøntsager om dagen
 • Drik minimum 2 liter vand (og urtete og friskpresset grøntsagsjuice)
 • Spis økologisk så meget som det er muligt, for at undgå hormonforstyrrende pesticider
 • Spis, når du er sulten – stop, når du er mæt

HUSK: alle kroppe er forskellige. Nogle vil regulere sig hurtigere end andre. Så mærk efter, hvad der føles godt for dig.

 

Og så skal du..

 • Start med at tilføre masser af sundt til din kost
 • Lad være med at tænke så meget over alt det, du ikke vil spise
 • Fokuser på ALT DET, DU GERNE VIL SPISE
 • Tilføj grønne salater med kål
 • Tilføj letoptageligt protein
 • Tilføj friskpresset grøntsagsjuice og grønne smoothies
 • Tilføj sundere desserter
 • Drik et stort glas vand med citronsaft hver morgen
 • Tilføj de hormonhelende fødevarer
 • Vi tror, at du vil få det så godt med alle de sunde sager, at de fortrænger det usunde fra din kost helt automatisk. Gulerod frem for pisk
 • Det handler om at have det godt!

Vi tror ikke på en fanatisk tilgang til kost. Det her handler om at nære dig – både psykisk og fysisk. Det er derfor vigtigere, at du sørger for at spise masser af næringsrig mad, end at du stresser over at udelukke specifikke fødevarer. Der skal også være plads til en gang imellem at nyde en chokoladekage og et glas boblende cava — så længe du gør det med stor nydelse og UDEN dårlig samvittighed.

 

Proteinrig næring

Maden, vi præsenterer dig for, er rig på letoptageligt protein, fordi langt de fleste har godt af at spise mere proteinrigt. Overordnet set så spiser danskerne egentlig for meget kød. Faktisk dobbelt så meget som anbefalingerne. Så det kan måske lyde mærkeligt i nogens ører, at vi anbefaler kost med et højt proteinindhold, og mange er da også af den mening, at det næsten er umuligt at komme i underskud på en almindelig dansk kost. Men det er, fordi vi anskuer protein udfra deres kvalitet – i stedet for kvantitet.

Vi tænker nemlig på den metaboliske funktion af proteinets grunlæggende byggesten – aminosyrerne. Når protein fordøjes, bliver det adskilt igen til aminosyrer og peptider. Det er disse mindre dele, som giver proteinet dets næringsværdi. Aminosyrer spiller alle unikke roller i vores krops biokemiske systemer, ikke bare i opbygningen af muskelmasse. Aminosyrer bruges i kroppens afgiftningsprocesser, opbygning af hud og hår, i dannelsen af mange hormoner og signalstoffer og i mange andre processer.

LÆS OGSÅ: Det hormonhelende køkken: 5 opskrifter som er gode for din krop

Da protein kan komme fra mange forskellige fødevarer med varierende indhold af de forskellige aminosyrer, så bør det være klart, at et individ måske nok kan indtage rigelige mængder af totalt protein, men stadig få for lidt af visse specifikke aminosyrer pga. kvaliteten af det indtagede protein. Proteinkilden kan have et lavt indhold af en specifik aminosyre, og individer kan have et højere behov for visse aminosyrer på grund af vores individuelle metabolisme. Derfor er det essentielt at få protein af høj kvalitet frem for de forarbejdede kødprodukter, som skaber helbredsmæssige problemer, og vi skal ikke se på proteinbehovet ved at udregne det totale proteinindtag, men ved at se på det individuelle behov for de enkelte aminosyrer.

 

Oversigt over proteinindhold i forskellige fødevarer

Chlorella (58,4 g protein pr. 100 g)

Spirulina (57,5 g protein pr. 100 g)

Peanutmel – fedtreduceret fra FunktionelMad (50 g protein pr. 100 g)

Hampefrø (30 g protein pr. 100 g)

Røde linser (27,3 g protein pr. 100 g)

Forel (27 g protein pr. 100 g)

Jordnødder (25,8 g protein pr. 100 g)

Bipollen (25,8 g protein pr. 100 g)

Mungbønner (23,9 g protein pr. 100 g)

Kalv (21,3 g protein pr. 100 gram)

Laks (21 g protein pr. 100 g)

Chiafrø (21 g protein pr. 100 g)

Tempeh (20 g protein pr. 100 gram)

Kylling (20 g protein pr. 100 g)

Amaranth (15,8 g protein pr. 100 g)

Quinoa (13,8 g protein pr. 100 g)

Rå kakaonibs (12,7 g protein pr. 100 g)

Gojibær (11 g protein pr. 100 g)

 

Vil du vide mere om dine hormoner og teste dig selv, kan du tilmelde dig Caroline Fibæks 3 ugers mini hormonkur her.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være