Søvnmangel? Så galt kan det gå! 

Du ved godt, hvilket humør du er i, når du vågner efter en nat, hvor du har sovet dårligt – Godmorgen Gnavpot – men hvis du sover dårligt I en længere periode, vil det på sigt få virkelig grufulde konsekvenser for din krop…

Du får “fråderen” på.

Hvis du har prøvet at ryge hash, har du garanteret oplevet følelsen af at få “fråderen” på – en følelse af at du for alt i verden må have junkfood! Det samme sker overraskende nok, hvis du ikke får søvn nok. Studier har vist, at søvnige personer er langt mere tilbøjelige til at snacke kager, slik og chips, selv om de få timer tidligere har spist et solidt måltid mad sammenlignet med udhvilede personer. Derudover er det fysiologisk bevist, at søvnmangel påvirker de hormoner, der regulerer sult og mæthed. Det vil altså sige, at hvis du tit oplever at have lyst til usunde fødevarer, når mørket falder på, kan det skyldes, at du er i søvnunderskud.

Du booker flybilletter til Bahamas – midt i orkansæsonen.

Ja, du læste rigtigt… Får du ikke sovet nok, går det ud over din dømmekraft, og du kan komme til at tage impulsive og irrtationelle beslutninger.

Du ser 10 år ældre ud.

Mens du sover, øges blodtilstrømingen til huden, hvilket fornyer cellerne og kroppen producerer  kollagen og elastin, som er proteiner, der har indflydelse på hudens elasticitet, men hvis du lider af søvnmangel vil disse processer blive påvirket, og din hud vil blive tør og kedelig og ikke mindst mere rynket at se på! Bøvler du endvidere med akne, eksem eller psoriasis, kan det blive forværret af for lidt søvn – og de der mørke rende under øjnene, der nægter at forsvinde? Yup, de skyldes også den dårlige blodtilstrømning. Blodet samler sig altså under øjnene, hvilket bliver endnu mere synligt takket være den tynde hud i øjenområderne.

Du er dårlig til at læse folk.

Er du i søvnunderskud, vil det påvirke din evne til at aflæse andre personers sindstilstande. En vred person vil fremstå mindre vred end vedkommende ville have gjort, hvis du var udhvilet. Ligeledes vil en glad person fremstå mindre glad. Men det er ikke kun andres følelser, du vil være dårlig til at aflæse – du er heller ikke selv i stand til at give udtryk for dine følelser i samme grad, som du ville have kunnet, hvis du var udhvilet. 

Du reagerer uhensigtsmæssigt.

Kommunikationen mellem amygdala og den præfrontale cortex kortslutter, hvis du mangler søvn. Det betyder, at du vil være mere tilbøjelig til at fare i flint over ubetydelige bagateller.

Blackouts.

Efter en eller flere søvnløse nætter kan du opleve, at du pludselig falder i søvn – det er tit i så kort tid, at du ikke engang når at opdage det – men hvis du ikke får søvn nok i en længere periode, kan det udvikle sig til deciderede “angreb”, hvor du falder i søvn så længe, at du faktisk er til fare for dig selv og andre – især hvis du kører bil og falder i søvn bag rattet.

Mandag morgen virker mere uoverskuelig end ellers.

Den menneskelige hjerne er ekspert i at tage sorgerne på forskud! Det gælder både i forhold til følelser og kommende begivenheder, og for mange er mandag morgen sikkert en begivenhed, man ikke glæder sig til… Du kan muligvis nikke genkendende til, at søndag aften nogle gange kan være helt ødelagt blot ved tanken om, at du skal tidligt op næste dag. Hvis du så oven i købet er i minus på søvnkontoen, vil den følelse blive forstærket.

Øget risiko for sygdom.

Hvis du sover blot to timer for lidt om natten, kan det give anledning til inflammation i kroppen, og hvis du fortsat får sovet for lidt, vil du øge din risiko for at få diabetes, og dit immunforsvar vil også fungere væsentligt dårligere.

Kilde: www.oprah.com

 

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være