[single_post_category_name]

5 gode grunde til at spise havtorn

Havtorn er bærret, der på trods af, at det ikke syner af meget, er propfyldt med en masse gode egenskaber, der især gør os godt i den kolde tid, som vi meget snart går i møde. Havtornens bær indeholder mange vitaminer og omega-fedtsyrer, hvilket har gjort dem til et hit i kosmetikbranchen, men også i kulinariske sammenhænge nyder de orangerøde bær stor popularitet.

LÆS OGSÅ: Havtorn – Det lille vidunderbær, som gør godt både indeni og udenpå

1. Havtorn er en naturlig vitaminbombe

Selv om bærret som tidligere nævnt ikke syner af så meget, indeholder det mange flere vitaminer, end man umiddelbart skulle tro. Med et tilnavn som ”Nordens citron” er havtorn en skarp konkurrent til både appelsinen og citroner, når det kommer til indholdet af C-vitamin: Et enkelt bær indeholder lige så mange C-vitaminer som en stor appelsin. Foruden C-vitamin er havtorn også rig på blandt andet A-, B1-, B2-, E- og K-vitamin.

2. Rig på antioxidanter og omega-3

Som om det ikke var nok, at havtorn er sprængfyldt med vitaminer, er vidunderbærret også rig på både antioxidanter, aminosyrer og omega-3. Serotonin, som er kroppens ”lykkestof”, er ligeledes at finde i bærret, der ikke er meget større end en 1 krone. Så foruden at være en sundhedsbooster, tilgodeser det altså også vores psykiske velvære.

LÆS OGSÅ: Kammusling med havtorn & kål

3. Kolesterol- og inflammationssænkende effekt

I flere tusinde år har bærret været anvendt som medicin mod forhøjet blodtryk, hjerteproblemer og ikke mindst mavesår. Havtorn har en afbalancerende effekt på kroppens kolesterolniveau og virker derudover inflammationssænkende ved betændelsestilstande.

4. Skabt til nordens vind og vejr

Busken er hårdfør og var en af de første planter, der voksede frem i norden efter istiden. Bærrets navn stammer fra plantens trivsel ved kyster og på grund af dens skarpe torne, der gør det svært at plukke bærrene fra grenene.

5. Alsidig anvendelse

Havtorn har med sin let syrlige og friske smag mange anvendelsesmuligheder. Bærret kan benyttes til alt fra fisk til kage, snaps og i marmelader – og det er især populært oven på yoghurten om morgenen. Når bærret fryses forsvinder den lidt syrlige smag og bliver mere mild.

Læs mere om havtorn: Havtorn – Det lille vidunderbær, som gør godt både indeni og udenpå

Kilde: Søndagsavisen

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide