Antiinflammatorisk kost: Få bugt med inflammationen i kroppen 

Facts

Martin Kreutzer 

Martin Kreutzer er en af landets mest anerkendte specialister inden for præstationsfremmende ernæring og bl.a. forfatter til de to bøger ”Antiinflammatorisk kost” og ”Den store antiinflammatoriske kostguide” som du kan købe her.

Ud over et omfattende forfatterskab er Martin Kreutzer fast ernærings- og træningskribent og optræder hyppigt i landsdækkende medier.

I den antiinflammatoriske kost kan du glemme alt om alenlange forbudslister med madvarer, som for alt i verden skal elimineres, eller en lang facitliste over madvarer, som det er altafgørende, at du spiser. Antiinflammatorisk kost omhandler en sund og styrkende livsstil og ikke en afsavnspræget og indsnævrende kur. 

 

Sund kost er vejen frem

At spise antiinflammatorisk handler grundlæggende om at spise sundt. Ved at håndplukke særligt kraftfulde madvarer understøtter du først og fremmest kroppens immunforsvar, så den bliver bedre til at tage vare på dig. Den primære forskel på at spise sundt og en antiinflammatorisk kost er, at du, når du spiser antiinflammatorisk, er fokuseret på at indtage de mest virkningsfulde madvarer i det, som ifølge forskningen er de optimale mængder Netop mængderne er afgørende, for mens du med generelt sunde madvarer når et stykke ad vejen, er det først ved indtagelsen af passende mængder, at du for alvor kan forvente et mærkbart boost. Symptomer på, at du kunne have gavn af at skrue på de antiinflammatoriske kostknapper, kan blandt andet være irriterende hudproblemer, musearm, uforklarlig træthed, mangelfuld restitution efter træning, et kolesteroltal der stikker af, eller periodisk fordøjelsesbesvær.

 

Brug den sunde fornuft

Der findes dog ikke nogen endegyldig facitliste for, hvad der er den perfekte antiinflammatoriske kost. På samme måde er der heller ikke ret mange madvarer, som partout er inflammationsfremmende, men generelt gælder, at du helst skal undgå forarbejdet kødpålæg, billige planteolier, alkohol, tilsætningsstoffer, som alle er madvarer, der kan øge inflammation i kroppen. Men kvalitet, mængde, hyppighed og en stribe andre faktorer kan være med til at gøre, at selv umiddelbart skadelige råvarer indtaget med måde i samspil med en i øvrigt sund og stærk livsstil er fuldkommen harmløse. En skive godt rugbrød med en dåse makrel i tomat, en klat god mayonnaise og blomkålsbuketter udgør et fremragende antiinflammatorisk måltid på samme måde, som skyr med bær og mandler gør.

LÆS OGSÅ: 1 dag med antiinflammatorisk kost: 4 lækre opskrifter

 

Antiinflammatorisk kosts positive effekt

En antiinflammatorisk kost kan afhjælpe mange kropslige gener. Hvilke, du oplever, afhænger meget af, hvilke problematikker kroppen døjer med, men umiddelbart kan en antiinflammatorisk kost have indvirkning på:

  • Mindsket risiko for livsstilsygdomme
  • Mere energi
  • Hurtigere restitution og lavere skadesrisiko
  • Skarpere hjerne
  • Led-lindringer og bedre kredsløb
  • Færre hudproblemer

 

De andre faktorer

Mange tænker, at antiinflammatorisk ernæring ”bare” handler om at spise almindelig sund mad, men der er et hav af nuancer, som tilsammen gør, at en antiinflammatorisk kost er så meget mere end blot at spise sundt. Mængderne, timingen, til- og fravalgene er alle sammen afgørende brikker. Kosten gør det nemlig ikke alene. Du har absolut også gavn af at se motionen, søvnen, stressreguleringen og andre elementer i din hverdag for at kunne høste det fulde udbytte af livsstilen.

LÆS OGSÅ: Den store kosttrendguide: hvilken trend er du til?

 

Inflammationens konsekvenser

Hver gang kroppen bliver skadet eller angribes af ukendte stoffer, mobiliseres immunforsvaret, der kvitterer med tilstrømning af hvide blodlegemer og en øget dannelse af inflammationsfremmende cytokiner. Disse angriber det, der er trængt ind, for på den måde at holde belastningen nede. I praksis opstår der en inflammation, som alment betragtes som noget negativt, men reelt er en vigtig del af kroppens evne til at modstå ødelæggende angreb. Immunforsvarets brug af inflammation som et positivt redskab opleves meget tydeligt, hvis du fx får en splint i fingeren. På kort tid bliver den varm og hævet som tegn på, at kroppen er gået i krig med det indtrængende fremmedlegeme. Problemet opstår først, når inflammationen løber løbsk og sætter sig som en kronisk tilstand i kroppen. Det sker, hvis du for ofte udsætter kroppen for inflammationsfremmende belastning, samtidig med at du ikke fører en livsstil, der på optimalt sæt hjælper inflammationen af vejen. Over tid kan situationen udvikle sig til en særdeles alvorlig tilstand, der ender ud i sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme, alzheimers syge, mave-tarm-problemer, smertefulde gigtlidelser, som leddegigt og urinsyregigt, og en stribe andre helbredstrusler, men du kan komme inflammationen til livs ved at føre en antiinflammatorisk livsstil.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være