Hvem er egnet til en fedtsugning, og hvordan foregår det?

Facts

Benedikte Thuesen

Speciallæge i plastikkirurgi

Læs mere om Benediktes arbejde her:
www.benedikte-thuesen.dk

Overvejer du at få foretaget et kirurgisk indgreb? Så er der visse ting, du skal være opmærksom på, inden du lægger dig under kniven. Speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen forklarer her, hvem der kan få en fedtsugning og hvordan det foregår.

Hvis kroppen skal matche vores skønhedsidealer, skal den være harmonisk bygget. Hvis man f.eks. bruger størrelse 38 for oven, er det mest attraktivt også at bruge størrelse 38 i hoftemål. Ved hjælp af en fedtsugning kan man fjerne uønskede fedtdepoter, som man ikke kan komme af med ved hjælp af en slankekur eller motion. Man kan f.eks. fedtsuge en uskøn topmave, ridebukselår eller uskønne fedtdepoter på hofterne. En fedtsugning kan i nogle tilfælde være eneste løsning på problemet, men det er ikke en metode til at mindske eller fjerne overvægt. En fedtsugning er ikke en slankekur!

LÆS OGSÅ: Boost din fedtforbrænding!

Man kan selv teste, om der er fedtoverskud f.eks. på maven. Stil dig foran et spejl og træk maven ind. Tag fat omkring huden på maven under navlen med tommel- og pegefinger. Hvis der er fem centimeter eller mere mellem de to fingre, er der tale om et fedtoverskud, hvor man kan have effekt af en fedtsugning.

Er der derimod kun 2-3 centimeter, er der ikke behov for en fedtsugning.

På lignende vis kan man teste området på hofteregionen, inderlår og andre områder.

Vi er alle født med et vist antal fedtceller. Antallet af fedtceller øges indtil puberteten, hvorefter antallet af fedtceller stort set er konstant. Når vi tager på i vægt, er det den enkelte fedtcelle der bliver større, og altså ikke antallet af fedtceller, der øges. I forbindelse med graviditet og overgangsalder kan antallet af fedtceller øges, hvilket man mener skyldes hormonelle ændringer.

I forbindelse med en fedtsugning fjernes fedtcellerne, og de kommer ikke igen, selvom man tager på i vægt. Øger man sin vægt, vokser hver enkelt fedtcelle i volumen og bliver større. Så hvis man har fået foretaget en fedtsugning på hoften, vil det ikke være her man bliver større. Derimod vil fedtcellerne vokse andre steder på kroppen. For at forstå dette kan man forestille sig en helt overdreven situation, hvor man f.eks. foretager en stor fedtsugning på en overvægtig person og suger både hals, mave, hofter, arme og ben svarende til ca. 20 Liter. Efter indgrebet indtager personen det samme antal kalorier som før indgrebet, men de overskydende kalorier og dermed fedtet vil naturligvis ikke bare ryge ud i toilettet. Det vil i stedet primært sætte sig de steder, hvor personen har mange fedtceller tilbage f.eks. på ryggen eller inde omkring hjerte og tarme. Derfor er en fedtsugning ikke en slankekur. Er man overvægtig og ønsker at tabe sig, må man gå på diæt og dyrke motion. Desuden er det livsfarligt at foretage så store fedtsugninger, da hele kredsløbet og den såkaldte væske-elektrolytbalance påvirkes. Sundhedsstyrelsen fraråder, at der suges mere end 4-5 liter ved et indgreb.

Behandlingsmetoden

En fedtsugning foretages mest optimalt ved hjælp af en af de nyere metoder som PAL teknik (Power Assisted Liposuction” eller ved hjælp af den såkaldte Body Jet metode (den sidste såfremt man ønsker at genanvende fedtet). Ved hjælp af PAL teknikken ryster selve kanylen med 5000 gange i minuttet, hvilket medfører at fedtcellerne rystes løst, og kan suges ud ved hjælp af tynde kanyler, hvorved man opnår en meget jævn hudoverflade.

Inden fedtsugningen, indsprøjtes væske i fedtvævet for at mindske blødningen. Via et lille snit på omkring ½-1 centimeter føres sugekanylen ind i fedtvævet, hvorefter fedtet suges op i sugekanylen, ned i en plastikslange og opsamles i en beholder. Kirurgen bevæger suget i en vifteformet bevægelse under huden, og der suges ofte på kryds og tværs for at opnå så jævnt et resultat som muligt.

Større fedtsugninger foretages under fuld narkose og varer en time eller længere, alt afhængig af, hvor meget og hvor mange områder der suges. Såfremt der skal fjernes mere end 2 liter fedt, skal man være indlagt til observation. Mindre fedtsugninger kan foregå ambulant.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til dig der overvejer en brystoperation

Efter operationen

Umiddelbart efter operationen bliver man iført stramme elastikbukser, bodystocking eller strømper svarende til det område, der er fedtsuget. De stramme bandager skal hindre blodansamlinger og hævelse i efterforløbet. Derfor skal bandagerne helst være et nummer for små. Det er vigtigt, at der er tryk på de fedtsugede områder så meget af døgnets 24 timer som muligt. Det første døgn efter fedtsugningen kan det sive med en tynd, lidt blodig væske fra operationssårene, og derfor er det en god ide at lægge nogle håndklæder i sengen, så seng og sengetøj ikke bliver ødelagt. Smerter behandles med mild smertestillende medicin.

Der vil være hævelse og misfarvning og evt. hårdhed af vævet omkring det opererede område, hvilket oftest vil fortage sig i de følgende måneder. Man skal ikke regne med at hoppe lige ned i et par stramme cowboybukser efter en fedtsugning på f.eks. hofter og lår, og man må regne med at være øm ca. 1-2 uger efter operationen.  Efter en uge vil operationssårene være helede, og efter ca. ti dage må man påbegynde gymnastik, sport og svømning, hvilket man vil blive informeret om af den opererende kirurg. Brug af bodystocking, panties eller støttestrømper tilrådes de første tre uger efter operationen, både dag og nat. De følgende tre uger blot om dagen. Man må begynde at tage sol og solarium, så snart der ikke længere er misfarvninger i huden, men arrene skal beskyttes mod sol i seks måneder efter operationen. Som regel kan man genoptage sit arbejde efter en uge.

Den opererende kirurg vil som regel gerne se resultatet efter seks måneder. Fedtsugninger er nok det indgreb, hvor der foretages flest re-operationer og korrektioner på grund af uregelmæssigheder. Det drejer sig formentlig om 10 procent selv for trænede plastikkirurger. Alvorlige komplikationer er heldigvis meget sjældne.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og