Intuitiv spisning: Stol på din mavefornemmelse

Facts


Marie Steenberger

Marie er ernæringsekspert og uddannet i human ernæring ved Professionshøjskolen Metropol, Integrative Coach Professional ved The Ford Institute for Integrative Coaching (FIIC), Debbie Ford, USA og er coach fra Mannings Inspire i Danmark. 

De sidste 9 år har hun været selvstændig og ejer firmaet Lifematters.  

Intuitiv spisning gør op med tanken om, at en slank og sund krop kun kan opnås gennem kalorieregnskaber og restriktive kure. Intuitiv spisning er vejen til en sund vægt og et nydelsesfuldt og afslappet forhold til mad – hvad enten du er tyk eller tynd. 

Intuitiv spisning er en naturlig måde at spise på, hvor du lader kroppen og dens fornemmelse regulere, hvad og hvor meget du spiser. Det er en modsætning til det, som mange kvinder gør i dag, hvor mange lader regler og forskellige kosttrend diktere, hvad, hvornår og hvor meget de må spise. Intuitiv spisning betyder altså, at du lytter efter kroppen og dens behov frem for hjernen, og hvad du ”burde” spise. Derudover er det en måde, hvorpå du kan ændre dit kropsbillede og finde ud af, at din krop er din ven og ikke din fjende. Det er trods alt kroppen, der skal bære dig resten af livet. 

Alle mennesker ved, hvad det vil sige at spise intuitivt, da det er sådan, børn spiser. Uden at kende til sund og usund mad reagerer børn helt automatisk på kroppens signaler om sult og mæthed. Den ene dag spiser de, som gjaldt det livet, men så snart de er mætte, stopper de brat – også selvom der er mere tilbage på tallerkenen. De fleste børn regulerer således helt automatisk deres kalorieindtag, så de formår at bevare en sund og stabil vægt. De har intet begreb om kalorier, kulhydrater, protein eller fedt, men derimod en meget veludviklet intuitiv fornemmelse af mad og sundhed. 

Intuitiv spisning er derfor en evne, du allerede besidder, som du tager i brug, når du spiser og skal vælge det, der er bedst for dig og din krop, i stedet for at du deler mad op i tilladt og forbudt. På den måde undgår du, at du den ene dag udelukkende lever af broccoli og tørstegt kylling, for så at angribe flødeskumskagen og lakridserne dagen efter. 

Præcis ligesom du kan genoptræne et sprog, du engang har lært, skal du have fat i din intuition igen, så du sætter dig selv fri af endeløse restriktioner og forvirrende kostråd. Når du finder ind til dig selv, kan du bruge din intuition med det samme. Det lyder måske let nok, men det er benhårdt arbejde. Det kan sammenlignes med at tage en tur i fitnesscentreret for at træne de forskellige muskelgrupper. At genfinde din intuition og spise intuitivt kræver mentaltræning, men det er absolut muligt! 

Når man skal (gen)lære at spise intuitivt, arbejder man ud fra en 10 trins-skala, som man vurderer sin sult ud fra. Vurderer du din sult til at ligge omkring 3, skal du spise. Er du nede omkring 1-2, er du blevet for sulten, og her risikerer du at blive mere eller mindre desperat, så du kan være tilbøjelig til at spise, hvad end der er inden for rækkevidde. Mens du spiser, er det vigtigt, at du mærker efter og ikke spiser for hurtigt. Når du vurderer din sult til at være cirka 6, skal du holde inde. På det tidspunkt er du mæt, men ikke for mæt.

De 4 principper i intuitiv spisning ser ud således: 

1. Spis, når du føler ægte sult, og stop, når du er mæt – ikke overmæt! 
2. Håndtér dine følelser på anden vis end ved at spise/sulte
3. Tillad dig selv at spise alt – ingen forbudte madvarer 
4. Spis varieret, groft og masser af grøntsager. Mængderne reguleres automatisk.

Det handler altså om at genetablere tilliden til din krop og de signaler, den sender til dig! 

Onlinekursus i intuitiv spisning
Kurset varer i 8 uger fordelt på 4 moduler. Hvert model indeholder 6 dele med effektive værktøjer til intuitiv spisning. Du får både tekst, lydfiler, øvelser, lækre opskrifter og historier fra andre, der kæmper med vægten. Alt sammen er nøje tilrettelagt, så du kan få fat i din intuition og opnå din idealvægt med stor nydelse og madglæde. Hver anden uge får du adgang til et nyt modul, der nænsomt guider dig igennem de 4 principper i intuitiv spisning. Du bliver holdt til ilden og får hjælp, støtte og udfordringer til at holde motivationen og få succes med intuitiv spisning! 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være