Er det farligt at få silikonebryster?

Facts

Benedikte Thuesen

Speciallæge i plastikkirurgi

Læs mere om Benediktes arbejde her: 
www.benedikte-thuesen.dk

Silikone-brystimplantater anvendes i kosmetisk øjemed, til kvinder som ønsker større bryster. Men de bliver også i stor udstrækning anvendt, til kvinder som ønsker en genopbygning af brysterne, efter de har fået fjernet brystet eller dele af brystet på grund af brystkræft. Endelig bruges de til kvinder som har en medfødt asymmetri, hvor det ene bryst er større end det andet med det formål at opnå symmetri.

Den første brystforstørrende operation blev udført for mere end 100 år siden, hvor man flyttede store vævsblokke op i brysterne, uden held. Senere forsøgte man med mange forskellige andre materialer, som f.eks. teflon, paraffin, glas og elfenben, men med talrige komplikationer til følge. Det var først i 1962, man opfandt silikonebrystimplantatet: en gel omgivet af en fast skal af silikone, at resultaterne ændrede sig dramatisk til det bedre. I 1992 blev anvendelse af silikonebrystimplantater til kosmetisk brug forbudt i USA, indtil der forelå yderligere videnskabelige undersøgelser af, hvorvidt silikone kunne være sundhedsskadeligt. På det tidspunkt var der rapporter som rejste tvivl om silikoneimplantaters sikkerhed. De sygdomme det drejede sig om var bindevævssygdomme og kræft. De fleste af disse rapporter omhandlede kvinder som havde fået sprøjtet et urent materiale af paraffin, vaseline og silikone direkte ind i brysterne, hvilket bestemt IKKE kan anbefales. Store systematiske, epidemiologiske undersøgelser har dog ikke kunnet påvise, at silikoneimplantater havde forårsaget nogle af disse sygdomme. Og i dag må man igen gerne anvende brystimplantater af meget høj kvalitet til kosmetiske brystoperationer i USA.

LÆS OGSÅ: Hvem er egnet til en fedtsugning, og hvordan foregår det?

For 25 år siden oplevede op mod 40 % kapseldannelse, det vil sige, at brysterne blev hårde, smertefulde og kuglerunde. Denne komplikation ser jeg stort set aldrig i dag takket være den udvikling, der er sket med hele tiden at forbedre brystimplantaternes kvalitet. Jeg vil anbefale, at såfremt man overvejer at få indopereret et brystimplantat, vælger et brystimplantat af god kvalitet. Det skal være CE-mærket og helst også FDA – godkendt, det vil sige godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, som har meget strenge kvalitetskrav. Operationen foretager jeg altid i fuld bedøvelse, og jeg lægger næsten altid brystimplantaterne ind bagved den store brystmuskel, så en mammografi senere i livet er mulig, uden at brystimplantaterne skygger for en eventuel kræftknude.

Endvidere vil jeg anbefale, at du får lagt brystimplantater ind, som passer til din krop og personlighed, det skal helst se naturligt ud. Hellere for små end for store – du kan altid pushe dem op ved hjælp af en BH. Som jeg plejer at sige ”store implantater kan give store problemer, små implantater – ingen problemer”. De gode brystimplantater kan holde minimum 10 år. Vi ved ikke præcist, hvor længe de kan holde, men man skal måske regne med 15-20 år. Jeg har oplevet silikonebrystimplantater som var mere end 30 år gamle, som var intakte, men jeg har også oplevet implantater som kun var 6 år gamle, som var lækket. Har du ikke problemer med dine brystimplantater, behøver du heller ikke at få dem udskiftet, hvad enten de er gået i stykker eller ej. Det er ikke farligt at gå med et brystimplantat, som er gået i stykker. Jeg vil dog alligevel anbefale, at du får dine implantater skiftet inden for ½-1 år, såfremt du ved, at dine implantater er gået i stykker.

Årsagen til at jeg vil anbefale at dine implantater bliver skiftet, såfremt de er gået i stykker er, at et implantat som er gået i stykker, kan medføre at brystimplantatet bliver kapslet ind i hårdt bindevæv, og du dermed udvikler den ubehagelige kapseldannelse. Hvis brysterne er hårde, du får smerter, knuder eller andre problemer, kan det måske tyde på, at brystimplantaterne er gået i stykker. En Ultralydsscanning eller en MR-scanning kan be-eller afkræfte dette. Og er dette tilfældet, vil jeg anbefale, at du får en vurdering hos en plastikkirurg. Du skal selvfølgelig altid henvende dig til din læge, brystkirurg eller plastikkirurg, hvis du mærker en knude i dit bryst, uanset om du har brystimplantater eller ej! Hvis det ene eller begge bryster hæver meget op, skal du henvende dig til en plastikkirurg, idet hævelse i længere tid omkring et brystimplantat muligvis kan udvikle sig til en yderst sjælden form for kræft (ALCL anaplastisk storcellet lymfom), som er lokaliseret til kapslen rundt om brystimplantatet. Man har på verdensplan rapporteret 340 tilfælde, og man regner med at 5-10.mill. kvinder har fået indopereret brystimplantater. Det vil sige at risikoen er næsten lig 0. Sygdommen kan man blive helbredt fuldstændig for, ved at fjerne brystimplantatet med hele den kapsel som omgiver brystimplantatet. Du skal derfor altid henvende dig til en plastikkirurg såfremt du får udtalt hævelse i dit bryst mere end et år efter, du har fået lagt et brystimplantatet ind!

LÆS OGSÅ: Mine bryster hænger efter graviditet og amning, hvad kan jeg gøre?

Selvfølgelig er der ved ethvert kirurgisk indgreb en risiko for komplikationer, og det gælder naturligvis også, når man lægger brystimplantater ind. Silikonebrystimplantater er ikke farlige, når man tager i betragtning, hvor mange millioner af kvinder, der har fået lagt dem ind, og hvor sjældent man ser problemer. Det understøttes af de utallige store videnskabelige artikler som findes på området. Silikonebrystimplantater er det mest undersøgte fremmedlegeme man kender til.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og