[single_post_category_name]

Hvornår er der behov for en øjenlågsoperation?

Overvejer du at få foretaget et kirurgisk indgreb? Så er der visse ting, du skal være opmærksom på, inden du lægger dig under kniven. Speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen forklarer her nærmere omkring operation af tunge øjenlåg.

Allerede fra 35-40 års alderen begynder der så småt at ske ændringer i huden omkring øjnene. Huden bliver mere slap og de øvre øjenlåg bliver tunge på grund af hudoverskud. Tendensen er arvelig. Har ens forældre tunge øjenlåg, får man det også ofte selv. Den yngste patient jeg har opereret var kun 26 år. Hun var hele sin ungdom blevet drillet med, at hun havde ”griseøjne”, fordi øjenlågene var så tunge og det medførte at øjnene blev små og smalle. Hun fortalte, at hun havde arvet sin fars øjne, men nu skulle det være slut. De fleste af mine patienter er dog noget ældre: 50-60 år.

LÆS OGSÅ: Er det farligt at få silikonebryster?

Soldyrkelse og rygning er også faktorer, der kan være med til at ødelægge huden. Men hvornår er der behov for en operation? Kvinderne klager over at øjenmakeuppen klumper sammen i folden over øjet, og eyelineren sætter sig som mærker oppe over globelinjen. Lige pludselig opdager man måske rynker i panden, fordi man hele tiden har en tendens til at løfte øjenbrynene, for at se mere frisk ud.  Andre kan have fysiske gener i form af træthed og hovedpine, fordi de konstant skal løfte øjenbrynene for bedre at kunne se. Du synes måske, at du ser mere træt ud, og venner og kollegaer er begyndt at spørge, om du er ked af det eller har sovet dårligt. Begynder ovenstående at fylde for meget i dit hoved, og du begynder at tænke på det dagligt, ja, så er det måske værd at overveje en operation. Enkelte, især ældre mennesker, kan være så fysisk generet af de tunge øvre øjenlåg, at en del af synsfeltet bliver inddraget. Er dette tilfældet, kan du hos din læge få en henvisning til en øjenlæge eller en plastikkirurg og få udført operationen gratis via den offentlige sygesikring.

 

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår oftest i lokalbedøvelse. Speciallægen tegner først, hvor snittet skal ligge. Herefter gives lokalbedøvelsen med en meget tynd kanyle som den, din tandlæge anvender, når du skal bedøves i munden. Hvis lokalbedøvelsen lægges langsomt, er det som regel kun lige de første stik, du mærker. Lokalbedøvelsen virker næsten med det samme. Snittet lægges i linjen langs det øvre øjenlåg, den såkaldte globelinje, og overskud af hud fjernes. Herefter syes huden sammen med en tynd tråd. Operationen tager ½ time.

LÆS OGSÅ: Mine bryster hænger efter graviditet og amning, hvad kan jeg gøre?

Efter operationen er det bedst at forholde sig i ro og ligge med isposer på øjnene for at undgå hævelse og blålig misfarvning. Ofte føles det også rart. Man har ikke særlig ondt, og tit er isposerne og milde smertestillende tabletter nok til at tage smerterne. De næste par dage skal man undgå fysiske anstrengelser. Du skal regne med, at dine omgivelser kan se, at du er blevet opereret i op til 1-2 uger efter operationen. Hudfarvet makeup kan anvendes efter fem dage, såfremt du er blevet blålig misfarvet ned på kinden. Øjenmakeup må først anvendes efter 14 dage og sport kan genoptages efter 2-3 uger. Øjenlågsoperationer, som udføres for at få et yngre eller mere friskt udseende, er den hyppigste operation inden for kosmetisk kirurgi.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide