Chloe Bjoerk: Boost dit stofskifte!

Facts

Chloe Bjoerk

Chloe er holistisk behandler, som ser på dig som en helhed og anerkender, at din livsstil, dit sind, din psyke og din krop hænger sammen! Chloe er skribent, ernæringsekspert og stifter af Health Mentor Uddannelsen.

Find Chloe på Instagram @chloebjoerk og
@currame0 eller læs mere på hendes hjemmeside:  www.currame.com

Din skjoldbruskkirtel har et vigtigt arbejde i din krop! Den befinder sig i din hals og er med til at styre dit stofskifte, regulerer din vækst, kropsvarme og energiproduktion, derudover har den en stor indvirkning på dit nervesystem og seksuelle udvikling.

Stofskiftet er organismes samlede energi- og stofomsætning i alle celler og væv. Den næring, du optager, fra den mad du spiser, bliver omdannet til energi i cellernes ”batterier” – mitokondrierne. Dit stofskifte er i ligevægt, når du spiser lige så meget energi via din mad og drikke, som du forbruger eller som forsvinder ud af kroppen gennem afføring, urin og huden.

Kroppens stofskifte reguleres af stofskiftehormonerne thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3), der dannes i skjoldbruskkirtlen. Er der for lidt af hormonerne, vil alt i kroppen gå langsommere, dine tarmen vil gå i stå og du vil opleve forstoppelse og din vægt vil stige. Er der for meget, vil alt køre på højtryk og du vil opleve hjertebanken, rysten, sved, diarré, vægttab mv.

Ved for lavt stofskifte kan menstruation blive stærkere og mere smertefulde, og din frugtbarhed kan nedsættes. Psyken påvirkes med øget tendens til depression, dårlig hukommelse og evne til at koncentrere sig.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du menstruationssmerterne til livs 

Stofskiftet styres fra hjernen gennem hypofysen, som producerer et hormon, TSH, der stimulerer skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormonerne thyroxin, T4, og trijodthyronin, T3. Er produktionen for høj, nedsættes dannelsen af TSH og omvendt.

T4 omdannes til T3 i vævets celler, og omdannelsen af T4 til T3 sker mest i leveren. Mangel på zink og selen kan, blandt andet sammen med stress, hæmme leverens omdannelse af T4 til T3. Mangler du jern, kan du også have problemer med omdannelsen af T4 til T3, dog må du kun tage tilskud af jern, hvis du mangler det, da for meget jern oxiderer (harsker) celler og fedt. Derfor anbefaler jeg altid tilskud som kelp, spirulina og chlorella der er rig på antioxidanter, jern og jod som er godt for dit stofskifte.

Andre hormoner i din krop!

Dine stofskiftehormoner er vigtige for dannelsen af hormonerne progesteron og moderhormonet pregnenolon, som mange andre hormoner dannes ud fra. Progesteron er vigtig for din cyklus, dine slimhinder, din graviditet og balanceringen af østrogen.

Hele dit hormonsystem arbejder sammen, så er der problemer et sted, kan der også være problemer andre steder. Skjoldbruskkirtelhormonerne er også vigtige for kolesterols funktion og udskillelse, så oplever du problemer med dit stofskifte, kan du også have for højt kolesteroltal. Indtagelsen af dårligt fedt blokerer for dannelsen af skjoldbruskkirtelhormonerne og for deres virkning i cellerne. Når ødelagte fedtsyrer optages i cellerne, er de med til at forhindre omdannelsen af T4 til T3.

LÆS OGSÅ: Lider du af østrogen dominans? 

Kokosolie er et godt fedtvalg! Kokosolie indeholder mellemkædede fedtsyrer (MCT). Disse fedtsyrer kan øge stofskiftet og derved fremme vægttab. Kokosolie er også mættet fedt (men af det gode) og kan derfor tåle opvarmning til stegetemperatur, derfor anbefaler jeg KUN, at du steger i økologisk koldpresset kokosolie.

Fedtsyrerne i kokosolien kan hjælpe med at genopbygge sunde cellevægge og give smidig hud, derudover øger kokosolien enzymproduktionen, blandt andet af enzymer der hjælper med omdannelsen af T4 til T3. Der er faktisk kun gode ting at sige om kokosolie, og derudover smager det dejligt.

Leptin

Leptin er et vægtregulerende hormon, der dannes i dit fedtvæv. Når hormonet frigives, påvirker det hjernens vægtregulerende centre, hvorved mæthedsfornemmelsen øges og stofskiftet – din energiomsætning – sættes i vejret.Leptin spiller også en vigtig rolle for din forbrænding og er derfor vigtig i reguleringen af din vægt.

Du balancerer leptin ved at balancere dit blodsukker. Sørg derfor for at spise 6 gange om dagen. Få minimum 3 måltider der indeholder gode proteiner, grøntsager og fedt, f.eks. fra olivenolie. Derudover skal du sørge for at få omega-3 igennem din dag. Jeg anbefaler omega-3 fiskeolie fra nordic naturals. Omega-3 har en antiinflammatorisk effekt som er vigtig for din skjoldbruskkirtel og derudover balancere det insulin og leptin i din krop.

For at forebygge og vende bøtten, så er det vigtig, at du indtager grøntsager dagligt. Gør gerne det, at du, hver gang du skal spise, fylder det meste af din tallerken med grønt, som er fyldt med næringsstoffer, der vil balancere dit stofskifte!

Kosttilskud der er vigtig i balancering af dit stofskifte!

C-vitamin er en stærk antioxidant der har beskyttende evner, bl.a. beskytter c-vitamin thyroxin (T4). B-vitaminer er vigtige for alle energiprocesserne i din krop. B2, B3 og B6 er nødvendige for normal dannelse af stofskiftehormon. D3-vitamin har en vigtig indflydelse på dit immunforsvar og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme som hashimotos.

Få regelmæssig motion

Motion er også med til at øge dannelsen af stofskiftehormon i skjoldbruskkirtlen, og gør samtidig vævene mere følsomme for stofskiftehormonerne.  Motion normaliserer kortisol, insulin, glukose, skjoldbruskkirtelhormon og andre hormoner, og tilfører hjernen mere ilt. Cellefunktionen forbedres, bevægelse er med til at udrense stress og modvirker også depression.

Er du nysgerrig på mere?

Få halvanden times undervisning i dit stofskifte, din skjoldbruskkirtel og dit hormonsystem ganske gratis. Få undervisningen tilsendt din mailbox ved at tilmeld dig her! http://www.currame.com/produkter/gratis-webinar-stofskifte/

God fornøjelse
Vi ses
– Chloe

 

Kilder: http://radiodoktoren.dk/radiodoktoren

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være