Anne Bech: Hvilken slags træning er mest effektiv?

Facts

Anne Bech

Forfatter, personlig træner, sundheds- og træningsekspert

Står bag MyGym2Go som er et onlinemagasin der oplyser og motiverer til en sundere og sjovere livsstil inden for emner som kost, træning, livsstil og wellness.

Se mere på: MyGym2Go.com
Og på Instagram: mygym2go

Du træner måske regelmæssig og er fit for fight, men er du egentlig klar over hvilken slags træning er bedst for dig? Der findes flere træningsformer, og Anne Bech tager os her med ind i træningsverdenen og forkarer os, om 2 overordnede træningstyper. Så mon ikke hvis vi virkelig strammer op her i juli, at vi kan blive strandløver til august? 😉


Man kan dele træning op i mange grupper
Men 2 af de overordnede grupper man kan komme træningstyper ind i er:

  • Kredsløbstræning
  • Styrketræning

Det man skal forstå er, at der er nogen mennesker der har den bedste fornemmelse i deres krop med det ene, og nogle med det andet.

Det vigtigste for mig er, at folk gør noget. Der er masser af forskningsmæssige beviser på “at så skal man ikke dyrke så meget kredsløbstræning, og så skal man alligevel, fordi styrketræning ikke kan gøre det hele, og omvendt”.
Men hvis du vil af med de overflødige kilo, og specielt hvis du vejer 10kg , så skal du gøre det der føles bedst og rigtigt for dig. Så skal du ikke tænke så meget på spritnye forskningsresultater og træningsdiller, så gør hvad der føles godt, og jeg har lavet mulighed for at få forklaring på begge dele lige her.

Kredsløbstræning har fået sit navn, fordi man forbedrer sit cardiovasculære kredsløb. Det betyder egentlig bare at du stimulerer hjertet til at pumpe blodet hurtigt rundt i kroppen.

Det vil du have mødt under navnene:
Udholdenhedstræning (fordi det typisk er noget du gør i længere tid)
Aerobic / Aerob træning (fordi der i ilt tilstede i energiproduktionen)
Cardio (fordi det forbedrer dit cardiovasculære system)
Konditionstræning (fordi det forbedrer din kondition, når du træner dit kredsløb)

Top 5 fordele ved kredsløbstræning
1. Du forbrænder kulhydrater og fedt ved træningen, så en effektiv overvægtsdræber!
2. Du har en fantastisk følelse bagefter pga endorfiner og den rigtige vejrtrækning din krop sørger for når du er forpustet
3. Du forbedrer dine knogler ved spring og hop, som tit indgår i kredsløbstræning
4. Det kan virke enormt afstressende
5. Du behøver bare et par løbesko, så kan du gøre det når som helst, hvor som helst

Ulemper ved kredsløbstræning
Det kan forhøje stresshormonet kortisol, hvis du i forvejen er i en længerevarende stresset periode for din krop, eller er i overtræning.
Det kan medføre slidskader, hvis man ikke passer på sig selv, og starter stille og roligt op, eller overgør træningen. Vær specielt opmærksom på knæ, skinneben og lænden hvis du i forvejen har problemer med ryggen.
Efterforbrændingen, altså den benefit du får ved træning, er ikke så stor ved kredsløbstræning som ved styrketræning.

Styrketræning er i virkeligheden ikke mere hokus-pokus end ”træning” for ”styrke”. Ved at påvirke muskler, led, knogler og vores væv med en given belastning, bliver vævet først nedbrudt, for så at blive bygget stærkere, så det kan modstå belastningen igen.
Styrketræning gør dig også forpustet (hvis du træner hårdt nok!), men ikke så lang tid ad gangen, som kredsløbstræning.
Derfor kan man ikke på samme måde sige, at det træner kredsløbet. Til gengæld kan det noget andet end kredsløbstræningen, du heller ikke vil gå glip af.

Top 5 ved styrketræning
1. Det giver pæne muskler, og en pænere ”ramme” af din krop.
2. Du får bedre styrke mere udholdenhed.
3. Det giver stærkere led, og stærkere knogler
4. Styrketræning giver større muskler, og derfor en højere forbrænding, fordi muskler kræver energi
5. Efterforbrændingen på styrketræning (hvis du træner hårdt nok!) er meget højere end ved kredsløbstræning.

Ulemper ved styrketræning
Du skal træne hårdt, og virkelig hårdt, for at få det ud af det, du skal rent træningsmæssigt.
Det kan, efter mine erfaringer, ikke rent forskningsmæssigt, ikke stå alene når det drejer sig om kvinder og fedttab. Der skal stadig noget kredsløbstræning til.
Den velkendte form for styrketræning, nemlig den der foregår i et fitnesscenter, kræver at man… Er i et fitnesscenter.

Hej, jeg hedder Anne, og jeg elsker styrketræning. 
Men jeg ved godt hvorfor jeg nogle gange lyder som om jeg er fortaler for mere kredsløbstræning. Og det er fordi, jeg alt for tit, ser kvinder spilde tiden i ”inderlårs-maskinen” og dén der hvor du skubber benet tilbage for ballen! Jeg ved, du ved hvad det er for én jeg taler om. Og du får ikke slankere inderlår af at sidde i den, du får heller ikke pænere baller eller slankere arme. Du er nødt til at ”work your ass off” helt bogstavelig talt, når vi taler om styrketræning. Du skal svede, du skal pive, og det må godt være ubehageligt.

Og det er lige dér vi godt kan blive lidt dovne. Derfor har jeg altid sagt “hvis du skal vælge, og du ikke har mig i nakken, eller har købt dig til en personlig træner, så ”vælg løbeturen”, for den får du i mange tilfælde mere ud af end at vælge, “inderlårs-maskinen”, og så tro at du har trænet for i dag.

Så tager vi lige spørgsmålene

“Skal man ikke styrketræne med vægte i et fitnesscenter, for at det er effektiv styrketræning?”

– Det kan man godt. Og det er også effektivt, hvis man træner rigtigt og hårdt nok.
Men hvis du fik gjort det, og det fungerede perfekt for dig, både om du kom afsted, træningen og tidsforbruget, så sad vi ikke her. Så var du til træning, med vægte i et fitnesscenter.

For mig selv, mine klienter, og alle der bruger min FIT metode, har det altid været afgørende at kunne gøre tingene andre steder end et fitness center. Og det har vist sig utrolig effektivt på kvinde-kroppen.
Dermed er det ikke udelukket at du kan træne i et center eller lave øvelserne i centrets aerobicsal. Men jeg har fundet min FIT metode, med øvelser med kropsvægt både effektiv for kvinder, tidsbesparende og mindre grænseoverskridende for dem der skal i gang for første gang.

 “Jeg bruger bogen som inspiration, træner i forvejen meget, er det noget jeg skal være opmærksom på?”

Kun at du ikke træner de samme muskelgrupper to dage i træk. Og at mange af øvelserne netop kan laves i fitnesscentret med håndvægte i hånden eller en vægtstang, hvis du er til det.

Hvad vil vi ha’? Træning for fedttab
Det vi er ude efter er træning der forbrænder overflødigt fedt, og som derfor viser den pæne krop der er indenunder frem.

Hvad er så bedst? Kredsløbstræning eller styrketræning? Nogle vil sige det ene og andre det andet.
Min holdning er, at en blanding af disse to er det optimale. Så kæmper du ligesom fra to fronter, ikke kun fra én.
Ved kredsløbstræningen forbrænder du ”her og nu”, ved styrketræningen bygger du muskler som forbrænder døgnet rundt, også når du ligger i sofaen. Derudover forbrænder du også fedt efter høj intensitetstræning, som vi jo må sige styrketræning er. Du får pulsen højt op, på kort tid.

Det der virkelig kan spænde ben for din fedtforbrænding er for meget stresshormon i kroppen. Derfor skal du ikke presse din krop ved at forhøje stresshormonerne med kredsløbstræning hver dag. Det er min erfaring.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være