Hvilken stresstype er du?

Da jeg forstod hvilken person-type jeg selv var, var det virkelig en kæmpe lettelse. Jeg arbejdede i en bank på et tidspunkt og jeg havde altid dealet med en manglende tolerance overfor specielt de lidt mere langsomme og spørgende typer. De der kollegaer der altid trak morgenmøderne 15 minutter længere ud end nødvendigt, ved at stille et hav af (i min verden) ligegyldige spørgsmål.

LÆS OGSÅ: Anne Bech: “Drop de lange ture i fitness” 

Og dertil dealede jeg også en del med at føle mig forkert, fordi jeg følte mig super anderledes end de andre, uden helt at forstå hvorfor jeg var som jeg var. 
Lige indtil Disc Profil-analysen kom ind i mit felt og jeg begyndte at kunne forstå min type, mine styrker, mine indsatsområder og hvorfor jeg matchede langt bedre med nogen, end med andre. 
Da jeg senere stiftede No Stress Akademiet var det derfor et must at få de her typer med i vore mentoring, da man særdeles gemt væk i stress har brug for en reminder om hvem man er, for at komme tilbage igen. 

Jeg er selv en god blanding af ørn og papegøjen, og så har jeg en lille fredsdue, mens min ugle er ikke eksisterende 😉

En af de letteste genveje til at navigere udenom stress i dagligdagen er at forstå, hvornår ens egen profiltype taber energi og føler sig drænet – samt hvornår der vindes, oplades og regenereres energi, så overskuddet på kontoen hurtigt mærkes.

Der er 4 typer indenfor stress – Hvilken er du?
Den ledende, resultatorienterende og hurtigløbende (ØRNEN)
Den snaksaglige sociale (PAPEGØJEN)
Den stille og rolige hjælpende type (FREDSDUEN)
Den altvidende perfektionist (UGLEN)

Kan du allerede nu selv gætte din type?
De fleste af os indeholder lidt af hvert i os, men har typisk to dominerende typer i spil indeni, hvoraf den ene er mest fremtræden. Det er din mest fremtrædende type du først skal kigge på, da din største kilde til enten energivinding eller tab, typisk ligger der.
Den største forudsætning for at kunne modtage hjælp, er typisk at føle sig set, hørt og forstået af sin hjælper. Fordi vi mennesker har så svært ved netop at se, høre og forstå os selv.

Kendskabet til profiltyperne er derfor et redskab, som gør det let at arbejde med mennesker i forbindelse med stress, til at spotte præcis hvor genvejene ligger.

Herudover at formidle hele den stressviden og de selvsaboterende mønstre der giver stress på bedste vis, til personen der står med ønsket om hjælp.

Kendetegn
Bevæg dig nu ned til den fugl du i førstnævnte beskrivelse følte mest genkendeligt med dig. Læs denne først og bevæg dig derefter videre til din næstmest genkendelige fugl. Forsæt og læs de sidste 2 også, hvis du føler for det.

Ørnen:
Ørnen træffer hurtige beslutninger, er gennemført i det, den går op i, går gerne forrest, med hvad den tror på, og lader folk følge med eller flytte sig på sin vej. Den skaber resultater, og tager naturligt ansvar, i alt den vælger at gå ind i, og den beskæftiger sig ikke med ligegyldige bagateller. Tempo og fremdrift driver og motiverer ørnen.
Ørnen er en naturlig leder, og har særligt store evner indenfor projektledelse – dens ve og vel er nemlig ikke bestemt af andres anerkendelse, ligesom flokdyret er det. Og den kan derfor tage de benhårde beslutninger, som nogle gange kræves.
Dette må skrues op for:
Ørnen vinder energi ved at koncentrere sig om det, der giver fremdrift, og outsource bagatelfordybelsen til andre. Den vinder energi ved at tillade sig sit eget hurtige tempo, og lader desuden kun op alene isoleret fra andre. Den vinder enormt energi ved at handle, sætte sig mål og nå dem!
Dette må skrues ned for:
Ørnen taber energi, når utålmodigheden presser på, og må derfor ikke føle sig begrænset af andres stagnation eller øvrige profilers lyst til tidsfordybelse. At vente i kø er noget af det værste, hvis ikke den kan klare et telefonmøde samtidig.
Sociale begivenheder koster mange kræfter, selvom den er dygtig til det og føler sig både respekteret og autoritær. Opladning og alenetid efterfølgende er derfor et must.
Ørnen kan let komme til at knokle sig igennem livet, i alt hvad den gør, da den elsker at presse sig selv og skabe resultater – derfor kan den komme til at nedprioritere alle kroppens tegn og knokle sig igennem dem, med en tanke af at alt vigtigt skal gøre ondt, og man kan sove, når man bliver gammel.

LÆS OGSÅ: 5 gode grunde til at tage et iskoldt bad hver morgen

Papegøjen:
Er farvestrålende, snaksaglig og enormt social. Typen der snakker i mødet med andre mennesker, og som sjældent ikke har noget at sige. Det er den fødte netværker, som møder alt og alle med et smil, og som har stor gåpåmod til alle sociale arrangementer, og som næres enormt af andres positive anerkendelse og af at føle sig som en del af et fællesskab.
Papegøjen er ofte også rigtig dygtig indenfor kommunikation, HR og salg.
Dette må skrues op for:
Papegøjen har den enestående evne, at den også vinder energi ved at lade op sammen med andre. Har typisk et stort kærligt og fysisk behov, genererer massere af energi, når følelsen af anerkendelse og connection med andre mennesker sker. Denne mer-energi som dette medgiver, er det, der sponsorerer, at der er råd til så meget snak og socialt hos denne profil – noget de øvrige profiler ikke kan følge med til.
Dette må skrues ned for:
Papegøjen taber energi, hvis den keder sig. Der skal ske noget, og det er vigtigt, at en papegøje ikke føler sig alene om opgaverne både i det private og arbejdsmæssigt. Energi tabes ligeledes også, fordi papegøjen har tendens til at lukke ned for at mærke sig selv, og bare snakke alle sine batterier flade. Denne balancegang er vigtig at lande. Sociale medier og den konstante følelse af at skulle være på, kan være en stor faldgruppe og energidræner her. Samt overbooking af kalenderen i den grad, at en friweekend er urimelig langt ude i fremtiden.

Fredsduen:
Er en stille, rolig og meget vellidt sjæl, som altid er parat til at hjælpe andre. Det er typen, der nødigt siger nej, og som drysser sin omsorg og sin store evne til at lytte ud i verden, og giver et ekko af ro omkring sig dermed.
Fredsduen forholder sig typisk neutralt i alle konflikter, og vil som regel betragtes som en stille mægler, der er ven med alle i slaget. Dog glemmer fredsduen ikke, hvis den hjælpende hånd pludselig føles som udnyttelse, og her vil en stille harme brede sig, som gør, at fredsduen typisk ikke lader høre fra sig igen.
Fredsduen er den fødte omsorgsmedarbejder, lærer, sygeplejerske, sekretær, kontorassistent og øvrige menneskelige eller bagvedliggende job.
Dette må skrues op for:
Der vindes stor energi igennem ro. Sjælen her lader bedst op alene, eller sammen med en anden fredsdue hvor der ikke behøves at blive snakket. Der vindes energi, ved at kunne fordybe sig i opgaver og lade sit omsorgsgen komme i spil, så der hjælpes til harmoni hos andre. Og at se, disse der er hjulpet trives, er en stor generator for mer-energi.
Alt natur, rolige omgivelser, bløde rammer og massere af søvn er ekstra energigivende her, fordi sjælen er så sensitiv. Og bøger, at strikke, at fordybe sig kreativt eller lave mad med nydelse er typisk enormt energigivende, fordi det elskes. SELVSTØTTE, selvomsorg og selvprioritering er hovedoverskrifterne her.
Dette må skrues ned for:
Denne profil taber energi ved at sælge ud af sig selv. Den kommer typisk til at tænke på alle andre, før tanken går på den selv. Og derfor vil en manglende selvstøtte, selvkærlighed og prioritering af egen-tid være katastrofalt for fredsduens energi. Konflikter, dramatiske og uharmoniske relationer eller arbejdspladser er også helt ødelæggende for den sensitive sjæl, og fredsduen kan derfor ikke fungere på fx. dysfunktionelle arbejdspladser med for meget drama. Det vil med stor sandsynlighed medgive et knæk.
Hvis følelsen indtræffer af, at der ikke er tid til at gøre tingene ordentligt, eller at tænke sig om inden opgaven eller beslutningen skal tages – så vil det også medgive et kæmpe energitab. Støj og konstant snakken omkring sig er også rigtig tungt for fredsduen.

Uglen:
Er den analytiske type af sind. Her findes en enormt vidensbegærlighed, og spørgsmål vil typisk ingen ende tage. Uglen evner oftest at forholde sig enormt logisk og kritisk til alting, fordi optimering og korrekthed altid er for øje. Uglen har altid ret, og selv hvis den ikke har – erkender den ikke gerne sin fejl, da det er helt utænkeligt, at fejlen har kunne indtræffe. Den deltager gerne i debat med skråsikkerhed og veldokumenteret påståelighed – men forholder sig tavs i meningsløse konflikter eller persondrama uden ende.
Uglen er den fødte analytiker, revisor, ingeniør eller strategiudregner.
Dette må skrues op for:
Der vindes energi ved at lade op helt alene. Ved at fordybe sig i sine hobbies fx havets mysterier, jagt, madlavning, vin eller andet. Ved at arbejde alene og fordybe sig grundigt. Natur er også særligt energigivende for denne profil, og at føle sig omsorgsfuldt nurset om, mens fordybelsen sker. At nørde rundt og undersøge alt der er om fx. et muligt køb indenfor købets emne, og bare tillade sig selv den proces, er også meget energigivende her. Dertil er det en særlig gave for denne profil at finde den beskæftigelse, hvor hovedet kan slukkes og få en pause, nu den er så særligt aktiv i alle døgnets timer.
Dette må skrues ned for:
Den taber energi, hvis ikke den får lov at gøre tingene på sin måde, i sit tempo og med sine systemer og dobbelttjeks undervejs. Den taber energi, hvis ikke der er styr på tingene omkring den. Og hvis den skal samarbejde med typer, der ikke er så perfektionistiske eller detaljeorienterede som den selv. Viden respekterer den fremfor alt, og derfor dræner uvidenhed den på rigtig højt plan.
Sociale arrangementer koster mange kræfter, medmindre det er indenfor et felt, der interesserer den utrolig meget. Uglen taber energi ved at være sammen med mennesker, der snakker meget, og den føler, at alt ubegrundet snak er tomt. At forholde sig til følelser og særligt at snakke om dem koster den mange kræfter. Den ved, hvad den føler, og behøver ikke sige eller vise det. Føler den sig bebrejdet for det, taber den energi. Det er tungt at være så intelligent, fordi så få kan følge med, og det indebærer en følelse af at bære et slæb. Derfor koster gruppearbejde meget energi.
Uglens fordybelse og vidensbegærlighed er lidt ligesom ørnens tempogang, papegøjens snakken og fredsduens omsorgsgen – én stor balancegang fra at genererer mer-energi, til at sælge ud og løbe ressourcerne tomme. Det er en hårfin grænse.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og