Sundhedstips til at få en bedre søvn

Er du også dødtræt om morgenen, og føler, at du går tidligt i seng og får rigeligt med søvn? Så kan der sagtens være andre sundhedsrelaterede ting, der gør, at du får en forstyrret nattesøvn, og som gør, at du ikke føler dig oplagt om morgenen. Vi giver dig her nogle gode råd til, at få bedre søvn og råd til, hvad du skal undgå i din kost, og hvad din kost gerne skal indeholde.

LÆS OGSÅ: 6 overraskende ting, der ælder dig hurtigere

1. Tidsændringer? Mad hjælpe dig til at tilpasse dig
Skiftet mellem sommertid og vintertid kan nemt ødelægge din nattesøvn og rutiner. Ligesom når man rejser langt, og kommer forbi mange tidszoner, kan man blive helt udslået og tidsforskellen kan være hård. Dog vil kroppen tilpasse sig med tiden, men mad og drikke kan faktisk hjælpe dig til at få en bedre søvn.

2. Tag det roligt med kaffe, sodavand og energidrikke
Koffein er værd at tage med i overvejelserne, når du døjer med at sove dårligt. Selvom du ikke krydser tidszoner, så vil kaffe om eftermiddagen eller aftenen give dig en forstyrret søvn.
Når du skal nedtrappe dit koffeinforbrug, er det sikkert hverken nemt eller sjovt. Mange mennesker får faktisk bivirkninger heraf, såsom hovedpine, at være søvnig, man kan føle sig syg, irriteret og samtidig føle sig mindre koncentreret.
Du kan dog undgå bivirkningerne ved at trappe stille og roligt ned. Du kan starte med at blande koffeinfri kaffe med almindelig kaffe – indtil du måske en dag nøjes med koffeinfri kaffe!

3. Undgå for meget alkohol
Det kan godt være, at lidt alkohol får dig til at føle dig afslappet og træt. Men hvis du derimod drikker lidt for meget alkohol, kan du få en ubehagelig nattesøvn, hvor du skal tisse og er tør i munden. Det kan godt være du falder hurtigt i søvn, men hvor fedt er det lige, hvis du så vågner 5 gange i løbet af natten?
Så hold dig til én drink. (Det betyder også at du har indtaget 3,5 dl. øl, 1,5 dl. vin og et shot stærk spiritus!)

4. Spis en let aftensmad
Når du spiser aftensmad, der er rig på fedt og proteiner, kan det give fordøjelsesproblemer eller ligefrem hjertebanken, som kan påvirke din nattesøvn. Så prøv at undgå tykke sauce, mad stegt i meget olie og store stykker kød. Prøv at lave små portioner på din tallerken – du kan altid tage to gange, hvis du er mere sulten.

Prøv at gøre det til en vane at spise lette måltider, som for eksempel bagt hellefisk og spinat, som begge er rige på tryptophan, som din krop behøver for at producere serotonin, som er et hormon, der fremmer den afslappende fornemmelse, kroppen har brug for. Kikærter er i øvrigt også rige på tryptophan.
Du kan selvfølgelig også spise salater som måltider eller en skål suppe, og selvfølgelig skal man huske grøntsagerne 😉

5. Drik kirsebærsaft/juice
Kirsebærsaft er rig på melatonin – noget som kroppen producerer naturligt for at regulere søvn. Dét ekstra melatonin fra kirsebærrene gør, at du får en bedre søvn i forbindelse med kvaliteten og mængden af den.
Hvis du ikke kan lide kirsebær, så er valnødder også rige på melatonin. (Ellers kan du få vitaminpiller der indeholder melatonin.)

6. Spis en kulhydratrig snack inden sengetid
En lille sengetidssnack må man gerne få, hvis den er rig på kulhydrater, da det faktisk vil boost dine serotonin-niveauer i kroppen, som får dig til at slappe af. For eksempel kan du spise en lille skål morgenmad med mælk, eller en lille sandwich, lidt frugt eller kiks – bare prøv at vælg din snack med omtanke.

 

Kilde: verywell.com

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og