Søde kartofler – hit eller skidt?

Facts

Marie Louise Cramer

Holistisk livsstilscoach og ejer af Cramers Studie.

Se mere til Marie Louise på cramersstudie.dk, @marielouisecramer, & @cramersstudie

Søde kartofler er ’det nye’ – eller. Det er det måske ikke længere. Søde kartofler har været et hit igennem en længere periode nu – og med god grund. De smager jo virkelig godt. Ovnbagte kartofler er altid godt, men de søde kartofler hitter i min optik, fordi de er mere søde i smagen. Spørgsmålet er så bare – er søde kartofler sundere end normale kartofler?

Søde kartofler har et lavere glykæmisk index (GI-index), sammenlignet med almindelige kartofler. Hvad betyder det? Det betyder, at søde kartofler får dit blodsukker til at stige langsommere, hvilket er fordelagtigt ift. at fastholde en længerevarende mæthedsfornemmelse. Når det så er sagt, kan du ikke udelukkende se på en fødevares GI index, når det kommer til blodsukkerets påvirkning. Det er nemlig meget sjældent, at du kun spiser én fødevarer til et måltid. Spiser du fx fedt til dit måltid – enten i form af avokado, sauce eller lign., vil det reducere din blodsukkerstigning. Tilmed bliver dit blodsukker bl.a. også påvirket af, hvordan du tilbereder din mad.

Lang historie kort – vi kan altså ikke kategorisere den søde kartoffel mere sund, bare fordi den har et lavere GI index. Lad os se nærmere på dens indhold af kcal., protein, fedt og kulhydrat per 100 gram – og sammenholde med en almindelige kartoffel.

LÆS OGSÅ: Sød kartoffel nachos med  chilikylling

 

Sød kartoffel vs. almindelig kartoffel

  • Kcal/100 gram                     71 kcal. vs 82 kcal.
  • Protein/100 gram                1,3 gram vs 1,9 gram
    • Fedt/100 gram                     0,3 gram vs 0,3 gram
  • Kulhydrat/100 gram            14 gram vs 17 gram

Alt i alt må vi konkludere at søde kartofler og ganske almindelige kartofler ligger meget lig hinanden – og vælger du oven i købet nye danske kartofler, ligger energiindholdet (kcal indhold) per 100 gram kun på 77 kcal – dvs. endnu tættere på søde kartofler.

 

Opsummering:

Søde kartofler er ikke sundere end normale kartofler – begge er sunde og gode for dig, og begge fungerer perfekt i en sund og varieret kost. I dette indlæg går jeg ikke i dybden med indholdet af kartoflernes indhold af vitaminer og mineraler – men tro mig, de er begge spækket med gode vitaminer og mineraler! Er du pjattet med søde kartofler, jamen så spis da endelig dine søde kartofler, men lov mig én ting. Du må ikke falde bagover næste gang, du får en almindelige kartoffel serveret. Der er plads til alle fødevarer i en varieret kost – det handler blot om mængder og målsætning.

LÆS OGSÅ: Kartoffel-blomkålstærte

 

♡♡ Marie Louise

Psssst – bliver du lækkersulten af dette billede? Hop ind på min blog, hvor du finder opskriften på ovnbagt sødkartoffel med fyld. Måske lidt inspiration til din aftensmad 🙂

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være