”Hvis jeg en dag får en datter, skal hun have denne vaccine”

Line Schjelde er én af de unge piger, som fravalgte at få HPV-vaccinen. Men så fik hun besked om, at hun havde svære celleforandringer. Et opkald, som kom helt bag på den dengang 23-årige unge kvinde, og som på et splitsekund ændrede Lines kommende år. Læs med her, og få Lines historie. 

LÆS OGSÅ: Ingen undskyldning: Ny HPV-vaccine dækker op til 90%

I Danmark rammes 15.000 kvinder i Danmark hvert år af celleforandringer i livmoderhalsen. 375 af disse kvinder når desværre at udvikle livmoderhalskræft. 100 af kvinderne dør af sygdommen. Til gengæld bliver vi i Danmark tilbudt gode muligheder for at forebygge denne form for kræft, både i form af vaccination og screeningsforløb. En vaccination, som Line Schelde ville ønske, at hun havde taget imod tidligere.

Line er i dag 29 år, bor på Vesterbro i København og arbejder som pr-manager hos Momondo. Men lad os spole tiden seks år tilbage, til da Line i selskab med hendes studieveninder fik et ubehageligt opkald fra lægen.

Det hele startede da jeg fyldte 23 år, og jeg blev en del af screeningsprogrammet. Jeg tænkte ”fint nok, det skal jeg have tjekket op på.” Så fik jeg tilbagemeldinger på celleforandringer. Lægen sagde, at det formegentlig ikke var noget, men alligevel fik jeg lavet et ekstra tjek, som viste, at jeg havde alvorlige celleforandringer. Jeg kan tydeligt huske, at jeg sad med mine studieveninder, da lægen ringede. Det var som lyn fra en klar himmel. Det var dér, det hele gik op for mig. Hvor meget det egentlig kan betyde for en. Alvoren i det. Verden gik lidt i stå.”

Efterfølgende fik Line lavet en kegleoperation, og blev tilknyttet en fast gynækolog, hvor hun regelmæssigt skulle komme til tjek. Line beskriver perioden for mig som værende en periode, hvor bekymringerne fik lov til at fylde rigtig meget. Som hun selv beskriver det: ”en limbo imellem om alt er, som det skal være, eller ej.”

Line fortæller, hvordan det var, pludselig at skulle forholde sig til det, og især at skulle fortælle det til veninder og bekendte, virkede lidt svært.

”Jeg var i en periode, hvor jeg var meget bekymret, og det fyldte rigtig meget hos mig. Så min familie og mine veninders opbakning var en stor hjælp, selvom det kan være et tabubelagt emne. Jeg fandt ud af, at jo flere man snakker med det om, jo flere havde faktisk selv været igennem det samme. At få et forum, hvor jeg kunne dele mine tanker, var enormt rart. Især fordi de andre kunne være rationelle på mine vegne.”

”Det er vigtigt for mig at kunne give et modsvar”
I dag går Line til årlige kontroller. Lægerne finder en gang imellem lette celleforandringer, som har vist sig, at være gået i sig selv igen. Line fortæller mig, at hun har fået lov til at reflektere en masse over hendes situation. Hun går stadig med bekymringer, men det er nogle helt andre end før. Og når jeg spørger Line om, hvorfor hun vælger at dele hendes historie, bliver det hurtigt klart for mig, at det har en stor betydning for hende.

”Jeg fravalgte selv at få HPV-vaccinen i sin tid. Det fortryder jeg selvfølgelig, og i dag vil jeg slet ikke tøve med at få den. Hvis jeg får en datter, så skal hun have vaccinen. Min holdning til vaccinen har ændret sig helt vildt. Jeg synes, at det er mega ærgerligt, at mediedækningen er så fokuseret imod bivirkningerne i stedet for det positive. Det skal ikke skræmme unge piger fra at tage imod den.

Jeg håber, at jeg med min historie kan give en personlige stemme til hele den her debat. Jeg vil give et modsvar, fordi det er vigtigt for mig, at folk ser begge sider af sagen, og ikke kun den, som medierne viser.”

I slutningen af september måned blev det offentliggjort, at der til november bliver lanceret en ny HPV-vaccine, som dækker hele 90 %. Den bliver fast følgesvend i børnevaccinationsprogrammet, og mod betaling tilgængelig for os alle sammen. 

Inden Line og jeg siger farvel til hinanden, spørger jeg hende, hvad hun ville ønske, at hun havde vidst dengang, som hun ved nu.

”Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at vi faktisk godt kan have virussen mange år, inden vi er 23 år. I virkeligheden synes jeg faktisk, at man skal starte med at oplyse meget tidligere, så unge piger og deres forældre kan være mere bevidste.”

Tusinde tak til Line for at dele hendes historie med os.
Hør Line fortælle hendes egen historie lige her. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og