Chloe N. Bjoerk hjælper dagligt kvinder ud af hormonelle ubalancer, depression og kropsskam. Chloe er stifter af Health Mentor Uddannelsen, hormonforløbet: Skab naturlig (hormon)balance og online forløbet Simple Detox. Hun er fast skribent på ChriChri, hvor hun med en holistisk tilgang lærer os alle om sundhed, hormoner og opbyggelse.
Kan du blot bruge p-piller, uden det har en risiko for dit helbred?
LÆS OGSÅ: Sådan sætter du gang i din fedtforbrænding
Jeg husker som ung teenager at se min faster have disse smarte æsker med hendes p-piller i, og faktisk syntes jeg,at det var lidt sejt. Da jeg så selv kom i alderen, hvor sex var aktuelt, så tog min mor mig til lægen og vupti, så var på p-piller.
Jeg husker ikke rigtig, at jeg sådan virkelig vidste hvorfor, hvad de indebar, og om der var nogle bivirkninger. Det var ikke noget man kendte til dengang eller talte om. Det var et quick fix, som virkede, og derfor tog man det.
Idag er vi heldigvis blevet meget klogere – eller er vi? Ved du f.eks., at p-piller kan give hormonelle ubalancer senere hen i dit liv, give blodpropper og kan være grunden til din depression?
Ca. 42 procent af de danske kvinder bruger stadig prævention. Heldigvis er tallet faldende i takt med, at der kommer mere og mere viden frem om, hvordan prævention påvirker os.
DR.dk skriver i december 2017: ‘Kvinder mellem 15 og 49 år, der spiser p-piller, har en hormonspiral eller bruger anden hormonprævention, har i gennemsnit 20 procent øget risiko for at få brystkræft, viser ny forskning fra New England Journal of Medicine’.
Undersøgelsen viser, at risikoen for at udvikle brystkræft stiger, jo længere tid man har brugt prævention. Efter det første år er risikoen steget med 9 procent, mens der efter 10 år er 38 procent øget risiko for brystkræft. Derudover har undersøgelser også vist, at p-piller øger risikoen for depression med 40 procent hos unge kvinder.
Lad os se på, hvad p-piller egentlig gør
Når du er på prævention, så får du tilført kunstige hormoner, der sørger for, at du ikke bliver gravid.Ofte er det kunstig østrogen og i nogle tilfælde progesteron.
Når du ikke er på p-piller, stiger og falder dit niveau af de kvindelige kønshormoner i løbet af din menstruationscyklus helt naturligt.
Når du er på p-piller, holdes dit niveau af de kvindelige kønshormoner på det samme niveau, typisk i 21 dage. Det medfører, at du ikke får ægløsning, og derfor ikke kan blive gravid.
Derudover påvirker p-pillen din slimhinde i livmoderen på en måde, som gør, at et æg ikke kan sætte sig fast.
Når du så holder en 7 dages pause fra dine p-piller, falder niveauet af kvindelige kønshormoner. Når niveauet af hormoner falder, løsrives slimhinden i livmoderen, og derved får du en menstruationslignende blødning.
Lad os så kigge på dit fine (og sarte) hormonsystem
Østrogen er vigtig for vækst og udvikling af kvindelige kønskarakteristika. Det tykner livmoderen ved implantation og øger vaginal surhedsgrad for at beskytte mod infektion. Derudover er nødvendigt for knoglernes sundhed. I hjernen hjælper det med at opretholde kropstemperaturen, beskytter mod hukommelsestab, øger serotonin og serotoninreceptorer. Det er vigtigt for kollagenproduktion, hudens tykkelse og blodtilførsel til huden, og så hjælper det med at beskytte mod aterosklerose (blodprop).
Symptomer på lavt østrogen:
Lavt humør, vaginal tørhed, lav libido, hukommelsestab, hjernetåge, hedeturer, nattesved, ledsmerter, infertilitet, knogletab, tyndt hud, forøget rynker/tab af kollagen.
Symptomer på forhøjet østrogen:
PMS, humørsvingninger, kraftig blødning, kramper, fibromyom, æggestokkecyster, vægtforøgelse, vandretention, fibrocystiske bryster, hævede eller ømme bryster, lav skjoldbruskkirtel, øget kræftrisiko.
Din cyklus og dit hormonsystem er meget fint, og der skal ikke meget forstyrrelse til, før du vil mærke til hormonelle ubalancer. Så hvis du spørger mig, så er det ikke uden bekymring, at vi vælger at bruge prævention. Din krop og dens system er opbygget biologisk, og derfor skal du også tage dig godt af det.
Hvad kan jeg bruge i stedet for?
Det er sådan, at din temperatur stiger med en grad op til ægløsning. Så ved at kende til din temperatur, kan du altså holde øje med, hvornår du har ægløsning, og dervedundgå at have samleje i de 3 dage op til. Derudover kan man købe ægløsningstester på apoteket til få penge.
Vi ses snart igen 🙂
– Chloe N. Bjoerk
———————————————————-
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til Chloe på chloebjoerk@currame.com, via www.currame.com eller via instagram @chloebjoerk.
https://www.instagram.com/curra.me/
https://www.instagram.com/chloebjoerk/
https://www.facebook.com/currame/
https://www.facebook.com/chloebjoerk
Kilder:
http://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/4272
https://www.dr.dk/nyheder/indland/p-piller-oeger-risiko-depression-med-40-procent-hos-unge-kvinder
https://www.sondagsavisen.dk/sundhed/2017-01-30-danske-kvinder-bruger-flest-p-piller-i-norden/