Lider du af østrogen dominans?

Lider du af østrogen dominans?
Facts

Chloe hjælper til dagligt kvinder ud af hormonelle ubalancer, depression og kropsskam. Chloe er stifter af Health Mentor Uddannelsen, hormonforløbet: Skab naturlig (hormon)balance og online forløbet Simple Detox. Hun er fast skribent på ChriChri, hvor hun med en holistisk tilgang lærer os alle om sundhed, hormoner og opbyggelse.

Lider du af østrogen dominans? Det er ikke usandsynligt. Mange oplever problemer med deres østrogen i kroppen, og især fordi vi bliver påvirket (som aldrig før) af østrogenlignende stoffer fra f.eks. p-piller, blødgørende midler, sprøjtemidler, nogle solcremer og plastik, som du finder i miljøet eller i din dagligdag.

LÆS OGSÅ: Hudproblematikker – er det dig?

Symptomer på østrogen dominans:

– Vægtøgning, især hofter og mave

– Uregelmæssige menstruationer – evt. smertefulde menstruationer og klumper

– Celleforandring og cystedannelse

– Hyppigere PMS-tegn, såsom brystspænding/hævelse, humørsvingninger

– Træthed og manglende overskud

– Hovedpine

– Du er irriteret og føler dig trist

– Du oplever ikke en balanceret søvn

– Manglende sexlyst

– Hårtab

– Du oplever hedeture (dag og/eller nat)

– Tørre slimhinder i skeden

– Stivhed og ømhed i led og muskler

Østrogen er vigtigt for din krop

Østrogen er super vigtig for dig som kvinde. Østrogen sætter dig i puberteten, er med til skabe din menstruation, dannelse af bryster, kønsbehåring og gør, at du har evnen til at blive gravid. Derudover er det et vigtigt for at opretholde en sund graviditet, da det hjælper babyen med vækst.

Østrogen har afgørende betydning for din udvikling som kvinde og især udviklingen af kvindelige kønskarakterer, som din væremåde og dit udseende (spinkle skuldre og brede hofter).

Derudover er østrogen vigtig for din lever, dine nyrer og dine knogler.

Bagsiden af østrogen

Østrogen er et nedbrydende hormon, som nedbryder muskelmasse og øger kropsfedt og aromatase (aromatase er et enzym, der findes i østrogen-producerende celler som bl.a. binyrerne, æggestokkene, moderkagen, testiklerne, hjernen og fedtvæv).

Et forhøjet indhold af aromatase kan give østrogen dominans, som kan have nogle alvorlige følger, det er bl.a. forbundet med kræft i brystet, livmoderen og æggestokkene hos kvinder. Også kræft i prostata, tyktarmen og brystet hos mænd.

Hvad kan du gøre?

Motion har i en undersøgelse vist, at det kan sænke mængden af den dårlige østrogen i din krop. Kortere eksplosiv intervaltræninger stimulerer dannelse af bl.a. væksthormoner og testosteron, og derigennem kan du regulere dine kønshormoner.

Ekstra fedt på kroppen gør dig både doven og hæver mængden af skadelig østrogen – ja, ubalanceret østrogen i kroppen kan også gøre dig tyk. Ved at sætte vægttab i gang, vil du formindske din risiko for at få brystkræft.

Spis masser af grøntsager

Ved et højne indholdet af fiber i din kost kan du reducerer østrogen. Jeg anbefaler, at indtage 35 til 45 gram fiber dagligt i form af friske grøntsager og frugter samt i kosttilskud. Fyld halvdelen af din tallerken med grøntsager til hvert måltid, så kommer du langt!

Ud med plastik og ind med naturprodukter

Jeg har sagt det før, og siger det igen. Køb så meget økologisk, du kan! Og undgå så vidt muligt dårlig behandlet kød og mælkeprodukter, da det kan forøge østrogenerne i din krop!

Sig farvel til østrogen dominans!

Korsblomstrede grønsager som f.eks. broccoli, blomkål, rosenkål og alle former af kål indeholder stærke antioxidanter, der bekæmper østrogen dominans. Di-indolyl-methan (DIM) som stammer fra kålfamilien, har den evne, at den kan formindske østrogen dominans-

Et studie har vist, at indtagelse af 500 gr. broccoli dagligt forbedrer østrogen balancen med 30 %.

Curcumin (den aktive form af gurkemeje) har en stærk evne til at ødelægge østrogen receptorer, og derved har det en positiv effekt mod kræftceller, som findes i brystkræft, livmoderkræft, æggestoks- og prostatakræft.

Omega-3 fra fisk har også vist sig at have en gavnlig effekt imod østrogen dominans, bl.a. ved at nedsætte inflammationen i kroppen.

Din lever og østrogen arbejder tæt sammen, derfor er det en god ide at sætte gang i din lever udrensning. Læs mere her.

Vil du vide mere? Så afholder jeg den 16. maj et gratis webinar om præcis dette emne. Er du nysgerrig på mere, så tilmeld dig denne aften og bliv klogere på hvorfor østrogenbalance er så vigtigt i din krop! Du kan tilmelde dig her.

Vi ses snart igen 🙂

– Chloe N. Bjoerk

———————————————————-

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til Chloe på chloebjoerk@currame.com, via www.currame.com , via instagram @chloebjoerk og @curra.me eller Facebook https://www.facebook.com/currame/ og https://www.facebook.com/chloebjoerk

 

Kilder:

http://denstoredanske.dk/Natur_og_miljø/Biokemi_og_molekylærbiologi/Biokemi/østrogener

http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Samfundsmedicin/hormonforstyrrende_stoffer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19276457

http://radiodoktoren.dk/radiodoktoren/2014/11/13/antiostrogener-og-aromatasehaemmere

http://www.helseurt.com/dim-diindolylmethan/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20941532

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være