6 udfordringer, når du har delte mavemuskler

Facts

Maria Dior er uddannet personlig træner med speciale i graviditet og vægttab. Derudover er hun gift og har tre børn. Løbende vil hun komme med guides til graviditetstræning og gøre os klogere på emner som graviditet, efterfødsel og fertilitet.

Du kan læse mere om Maria Dior på hjemmesiden mariadior.dk samt finde hende på Instagram: @mariadiordk.

Mange kvinder oplever delte mavemuskler under graviditeten, da de deler sig for at skabe rum til baby. Graden af, hvor meget de deler sig, varierer dog en del. Efter fødslen samler de sig langsomt igen under kroppens helingsproces. Nogle vil dog opleve, at mavemusklerne stadig er delte 8 uger efter fødslen, og skal derfor have “hjælp” til at få dem styrket og samlet igen.

Delte mavemuskler defineres ved, at du har 2 fingres mellemrum, eller mere, mellem dine mavemuskler. I nogle tilfælde hvor kernemuskulaturen er meget svag, kan mellemrummet være mindre.

Delte mavemuskler kan bringe mange udfordringer med sig, og derfor kan du nedenfor finde 6 udfordringer, du skal være opmærksom på for at komme godt videre.

LÆS OGSÅ: 8 gode grunde til at træne under din graviditet

I vores nye Online Bootcamp For Mødre kan du lære meget mere om delte mavemuskler og på en god og skånsom måde blive guidet gennem din genoptræning efter fødsel , og vi håber sådan på at se dig 🙂

1. Du forventer, at dine mavemuskler samles helt igen – og der intet mellemrum er
Er dette din forventning, vil du højest sandsynligt blive slemt skuffet. Hos de fleste vil der stadig være et lille mellemrum, da bindevævet ikke trækker mavemusklerne så tæt sammen, som før du blev gravid.

2. Du får ondt i ryggen, fordi din kernemuskulatur ikke er stærk nok
For en stærk og stabil core skal musklerne i din lænd og mave arbejde sammen. De skal så at sige deles om arbejdet. Men når mavemusklerne deles, har din kernemuskulatur ikke den samme styrke som før. Derfor vil den ikke kunne bidrage med styrke og stabilitet i samme grad som før. Din lænd skal derfor klare størstedelen af arbejdet, samtidig med at du begynder at svaje ryggen, og sammenlagt kan dette give smerter og udmunde i mere alvorlige følgeproblematikker.

3. Du laver masser af mavebøjninger i håbet om at mavemusklerne samles igen
Du gør en indsats og arbejder for at styrke dine mavemuskler og reducere mellemrummet. Desværre laver du den forkerte træning og ender med at modarbejde dig selv. Du bør nemlig undgå lige mavebøjninger og planke, og i stedet fokusere på at træne kernemusklaturen og de skrå mavemuskler.

4. Du ligner stadig en, der er gravid eller har en så kaldte “toblerone-mave”
Dine delte mavemuskler er for svage til at holde din kernemuskulatur stabil, hvilket ender ud i, at du ligner en, der stadig er lidt smågravid. Andre oplever, at maven danner en trekant, når de laver en mavebøjning. Det bedste, du kan gøre her, er at arbejde med de inderste mavemuskler og generelt kernemuskulaturen for at skabe en stærk og stabil forsidespænding.

5. Du er ikke opmærksom på dine hverdagsbevægelser
Disse har nemlig en stor indflydelse på, om dine mavemuskler samles igen. Træning alene kan ikke samle mavemusklerne igen. Hvis du konstant laver bevægelser derhjemme, hvor mavemusklerne presses uhensigtsmæssigt, vil disse forhindre mavemusklerne i at finde på plads igen. Derfor skal du være opmærksom på ikke at belaste mavemusklerne, når du løfter dine børn, eller sætter dig op i sengen/sofaen. Her kan du selv gøre noget aktivt ved at rulle om på siden, og bruge armene til at skubbe fra med, når du skal op at sidde. Du bør også være opmærksom på ikke at bukke dig fremover for at løfte din baby op, men i stedet sætte dig ned i hug, løfte din baby, og bruge benene til at komme op igen.

6. Du tror, det er et kosmetisk problem og har kun fokus på, hvordan det ser ud
Du er ikke den eneste! Mange kvinder ved ikke, hvilke konsekvenser delte mavemuskler kan have, og tænker derfor på det som noget, “der ikke er pænt”. Delte mavemuskler er i sig selv ikke farligt, men de kan på sigt medføre problemer med lænd, ryg og iskias, da styrken af din kernemuskulatur er svækket.

Derfor anbefaler vi, at du er opmærksom på dine hverdagsbevægelser og sørger for at få styrket din kernemuskulatur efter en graviditet og fødsel.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide