Hvorfor nogle sveder mere end andre

Hvorfor nogle sveder

Du løber derudaf på løbebåndet, mens du fumler efter dit håndklæde til at tørre sveden væk fra panden, men du kan ikke lade være med at skue til pigen ved siden af, som slet ikke sveder! Du ser selv ud som om, du har løbet under vand… Men hvorfor er det, at nogle mennesker sveder og andre overhovedet ikke gør?

LÆS OGSÅ: Har du svært ved at sige ’nej tak’ til kage?

Når vi sveder, er det kroppens måde at nedkøle den selv på, for at bibeholde kroppens naturlige temperatur. Vi er faktisk født med mellem to og fire millioner svedkirtler. Kvinder har flere svedkirtler end mænd, men mænds svedkirtler er mere aktive end kvinders. Så hvor meget du sveder, betyder hvilket køn du er, antal svedkirtler du har, hvor varmt det er, hvor hårdt du træner og hvor nervøs du føler dig.

Den andel en person sveder afhænger af, hvor mange svedkirtler der er aktiveret og hvor meget sved der kommer ud fra hver kirtel. Det siges, at fitte mænd sveder mere end fitte kvinder. Det kan godt være, at de har samme antal svedkirtler aktiveret, men kvinder sveder generelt mindre fra hver kirtel end mænd gør. Fitte mennesker sveder meget hurtigere under træning, da deres kropstemperatur er lavere, hvorimod meget stillesiddende mennesker som træner på samme niveau som de fitte, vil hurtigt blive varme og svede endnu mere. Overvægtige mennesker sveder også meget mere end normalvægtige, fordi fedt fungerer som en isolator, der hæver kernetemperaturen.

Der er andre ting, der også kan have påvirkning på dit svedniveau. Hvis du drikker kaffe, kan koffein øge svedniveauet, så hvis du er bekymret over du sveder meget, så prøv at sænke dit niveau på dit kaffeindtag. Drikker du alkohol, har det samme effekt, så skær ned på dine cocktails! Samtidig kan rygere også svede ekstra meget, da nikotinen kan påvirke dine hormoner, hud og hjerne. Hvis du går meget i syntetisk tøj, kan det ophobe varme og du vil føle dig automatisk mere varm og svedig – så prøv at gå i tøj, hvor din hud kan trække vejret bedre.

Nogle mennesker lider af overdreven svedtendens, som hedder hyperhidrose. Hvis man lider af dette, vil kroppens svedkirtler blive aktiveret og ens håndflader, fødder, ryg og ansigt vil være dækket af sved, også selvom det nødvendigvis ikke er varmt eller man er i bevægelse. Hvis du kan kende dig selv i dette, så kontakt eventuelt din læge og hør om der er nogle midler/cremer der kan hjælpe.

Forbrænder man flere kalorier når man sveder?
Det kan godt virke som om, at folk der sveder meget under træning, også forbrænder flere kalorier. Men er det virkelig sandt? Vi sveder rent faktisk fordi, at sveden sænker kropstemperaturen når den bliver for høj. Så du skal ikke regne med, at sved indikerer at du forbrænder flere kalorier end folk der ikke sveder. Hvad der betyder noget er, hvor lang tid du træner og hvor hårdt du træner. Hvis du oplever at din vægt er lavere allerede kort efter en træning, er det altså ikke ensbetydende med, at du har tabt dig i vægt, men du har ”blot” tabt dig i vand i kroppen, som du vil tage på igen, når du drikker vand igen kort efter. Så glem alt om, hvor svedig du er, hvis du løber en tur på 30 minutter og du stadig ikke er svedig, så kan du altså godt stadig have forbrændt 300 kalorier.

Kilde: Popsugar

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og