[single_post_category_name]

Levevejledning

Lider man af hormonelle ubalancer, kan det være vanskeligt og i nogle tilfælde umuligt at tabe sig eller få et generelt godt velvære, der ikke svinger for meget. Et af de hormoner der kan være skyld i det er stress-hormonet kortisol.

Din levevejledning – nu og forhåbentlig altid

Lider man af hormonelle ubalancer, kan det være vanskeligt og i nogle tilfælde umuligt at tabe sig eller få et generelt godt velvære, der ikke svinger for meget. Et af de hormoner der kan være skyld i det er stress-hormonet kortisol. Det er et lang-tids-stress-hormon, som kroppen udskiller hvis den tror den er i overhængende fare, eller længerevarende stress. Kortisol virker (kort fortalt) som et anti-insulin-hormon. Det vil sige at det kan blokerer for at blodsukkeret bliver optaget i muskelcellerne, og i stedet bliver i blodbanen. For det er det kortisol gør, det holder blodsukkerniveauet fra at blive for lavt. Af samme grund udskilles der kortisol når du vågner om morgenen, så man i stenalderen lige havde mulighed for at nå at finde noget mad uden at være for træt og dårlig, og denne produktion falder når du spiser. Men det gør at der bliver produceret insulin for at fjerne sukkeret fra blodet, og som du måske har læst her om sund november, så er vi ikke interesserede i høje insulin-niveauer der kommer fra for højt blodsukker. Så bliver der nemlig tit lagret fedt, og derefter opstår lavt blodsukker, som giver lyst til sødt. Derfor må du IKKE springe morgenmaden over. For du skal undgå det høje kortisolniveau, du skal undgå at gå og holde dig til frokost for så at overspise, og du skal have dit stofskifte i gang. Derudover kan for højt kortisol lede til insulinresistens-lignende tilstand i kroppen, fordi at blodsukkeret ikke bliver ledt ind i musklerne, men derimod bliver lagret som fedt i fedtcellerne.

Hvem har for meget kortisol, og hvordan får man det?

Det er meget tit kvinder der har for højt kortisolniveau. Vi har både familie, vores udseende og alle mulige sociale arrangementer vi har forpligtet os til. Vi springer måltider over for at slanke os, og det har langtidsvarende skader der følger med sig, og så fordi vi ikke har tid eller noget fornuftigt at spise ved hånden. Vi føder børn, der i en lang periode ikke sover hele natten og som suger masser af energi ud af os mens vi ammer dem, og nogle kvinder er ikke gode til at få børnene over i deres egen seng de første år, så det går derfor også går ud over søvnen og kvaliteten af den. Alt det, og så læg en karriere oveni. Det kan tage lang tid at få sine hormoner i rigtig balance igen, så hav tålmodighed. Derfor fokusere vi på dette niveau meget på disse ting:

Det er SÅ vigtigt, at du:

•   Får din søvn om natten.
 
•   Ikke sidder med din lap-top og arbejder lige inden du går i seng. (mindst 1 time uden computer inden du går i seng)

•   Lærer at tage en middagslur i weekenden, og sove længe bare én dag om ugen.

Det er vigtigere end du tror. Så, gå i seng omkring kl.22 og stå op når du vågner eller omkring kl. 6 – 6.30. Overdreven motion kan også lede til for højt kortisolniveau, og det er derfor vigtigt at du lytter til din krop, følger de træningsvejledninger du får (enten her eller af den træner du fremover bruger) og ikke løber 10 km, når du i stedet skulle have taget den med ro og slappet af. Også adrenalin spiller en rolle ved vægttab og generel balance i kroppen. Adrenalin er ikke kun et stress hormon, men har også en funktion i vores fordøjelse. Men ved for høje adrenalin-niveauer er det værste du kan gøre, at stresse kroppen mere, f.eks. ved lav-kaloriediæter og overdreven motion. Det vil føre til yderligere cellenedbrydelse og udbrændte binyrer. Sukker, kaffe og alkohol er også medvirkende til forhøjet adrenalin. Også derfor er disse fødevarer og stimulanser taget ud af din diæt.
Leptin er et signalhormon der ligeledes har indvirkning på dit vægttab. Leptin er et hormon der dannes i fedtcellerne og udskilles i blodbanen, Den leptinkoncentration, afspejler direkte hvor meget fedt der er lagret i fedtvævet. Leptin sender signal til hjernen om vores ”fedt-status”. Kort fortalt kan man sige at tilstrækkelig med leptin giver mindre appetit og højere stofskifte og mangel på leptin giver øget appetit, og derfor nemmere ved overvægt. Når leptin produceres i normal rytme og mængde udskilles det som regel i højeste mængde om aftenen og falder så gradvist til laveste niveau ved frokost. Det er en naturlig god måde, for leptinet fortæller kroppen om aftenen, at nu er den mæt og har ikke behov for mad. Det er godt, for der har kroppen mange andre funktioner at lave (det kommer vi lidt ind på i næste niveau). Leptin har derudover også en betydning for fedtforbrændingsprocessen. Den er afhængig af virkningen fra leptin. Vil du udnytte det bedst muligt, skal der være 12 timer mellem det sidste måltid om aftenen til næste måltid om morgenen. 

Derfor:

•   Spis ikke efter kl.21 (og helst ikke efter aftensmåltidet)

•   Spis fødevarer med lavt glykemisk index

•   Spis kun når du er sulten (det kommer vi også ind på i næste niveau)

•   Spring ikke måltider over

Nogle vil måske fejlagtigt sammenligne denne kostvejledning med lav-kalorie-slankekure. Men her er der som sådan ikke nogle mængdebegrænsninger på de mest basale fødevarer. Du kan spise masser af grønt, masser af protein, tage en smoothie med lidt olie i der har masser af kalorier og gavnlige effekter, eller tage lidt dejlig mørk chokolade. Så se dette som måden du kan leve på, selvfølgelig med livet lagt ind i rillerne, så du efter dette forløb sagtens kan tage til en god middag og smage på desserten, eller drikke rødvin på terrassen. Men du vil få et andet forhold til de fødevarer som ikke er godt for dit system, når du lige pludselig ved hvad det gør ved din krop.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide