Gravet lammemørbrad
4-5 lammemørbrader
150 g groft salt
150 g muscovadosukker
10 g korianderfrø
10 g enebær
5 g hele sorte peberkorn
10 g fennikelfrø
5 g dildfrø
10 g grøn anis
8-10 personer
Rugbrødsmad
1 gulerod
1-2 nye rødbeder (gem bladene)
2 spsk. æbleeddike
2 spsk. god rapsolie
1 tsk. akaciehonning
Havsalt
Friskkværnet peber
4 skiver godt rugbrød
2 spsk. friskost, (gerne gedeost)
2 gravede lammemørbrad i tynde skiver
½ bundt estragon
Gravet lammemørbrad
Til 4 personer.
Sådan gør du
Puds mørbraderne af for sener, og læg dem i et dybt fad. Bland salt, muscovadosukker og hele krydderier, og hæld blandingen over kødet, så det dækker helt. Film fadet, og sæt det i køleskabet.
Mørbraderne skal nu stå i 2-3 dage ved ca. 5°, og de skal vendes hver dag, så de bliver gravet jævnt igennem. Det er vigtigt, at kødet er dækket af lage hele tiden.
Dag 3/4
Tag mørbraderne op, når de føles faste i kødet, men stadig er røde indeni. Sigt lagen fra, og kasser den, men behold krydderierne, og knus dem groft i en morter. Tør mørbraderne let med et stykke køkkenrulle, og rul dem i krydderierne. Læg dem så i køleskabet i 24 timer, denne gang uden at være filmet, så kødet kan tørre en smule på overfladen.
Dag 5
Server i tynde skiver som en forret med lidt salat eller en rodfrugtmos og en sennepsdressing rørt sammen af lidt olie, eddike, honning og sennep. Gravet lammemørbrad kan holde sig 10-12 dage i køleskab, hvis den er pakket godt ind i film eller i en beholder med låg.
Rugbrødsmad
Til 4 personer.
Sådan gør du
Skræl guleroden og rødbederne (gem rødbedebladene), og skær dem ud i helt tynde skiver – brug et mandolinjern eller en meget skarp kniv. Kom rødderne i en skål, og mariner dem med eddike, olie, honning, salt og friskkværnet peber. Vend det hele lidt rundt, og lad det stå i 5-10 min.
Smør rugbrødet med friskost, og anret tynde skiver af den gravede mørbrad ovenpå. Top til sidst med rodfrugtsalat, hakket estragon og rødbedeblade.