Det dejligste surdejsbrød

Jeg ser en tendens. En lille bølge, en tanke. En stemme. Som fortæller os at vi skal sætte farten lidt ned. At vi skal passe på os selv. Ikke løbe så stærkt, så vi brænder ud. Jeg oplever at den taler inde i hovedet hos mange for tiden. Jeg hører små pip fra mennesker i min omgangskreds, mennesker som begynder at reflektere over, hvad de fylder deres tilværelse ud med, og stille spørgsmål til selvsamme…

LÆS OGSÅ: Det klassiske, saftige foccacia brød

Giver det næring? Er det så at sige bæredygtigt? I madbranchen er der en tydelig drejning mod en mere enkel tilgang at gå til råvarer på. Vi begynder at forholde os til produktet, mere en hvad vi kan få UD af produktet. Hvad kan den her råvare helt af sig selv? Hvordan smager guleroden, når vi lader den være i sin oprindelige form? Hvordan afsøger vi enkelheden i måltidet, uden at det går hen og bliver kedeligt? Det er for mig en interessant tanke, fordi jeg tror, der ligger et paradoks gemt her. For kan vi overhovedet stole på vores evne til at vurdere, hvornår noget er kedeligt eller uinteressant? Personligt har jeg virkelig mine tvivl. Jeg tror vi er i en tid, hvor vi er så vant til at blive stimuleret konstant på diverse sansemæssige plan, at vi faktisk er godt i gang med at vænne os selv fra at kunne værdsætte det enkle. At vi er hurtige til at afkode det stillestående, det enkle som noget kedeligt… Det er selvfølgelig en “alt-over-en-kam-tese”, men I må tilgive mig. For jeg tror alligevel mange af os kan nikke genkendende til den dér følelse af kedsomhed, når der ikke lige sker noget for øjnene af os eller i ørerne af os.

“For jeg tror alligevel mange af os kan nikke genkendende til den dér følelse af kedsomhed, når der ikke lige sker noget for øjnene af os eller i ørerne af os”

Når vi ikke lytter til noget, smager på noget, rør ved noget eller ser på noget. Såkaldte stimulansjunkier kan man vel kalde os. Hvilket gør det meget svært for mange af os at sidde stille og bare være. Forleden dag fortalte min søde veninde Karen Pallisgaard om et forsøg, hvor man havde sat et antal mennesker ind i et rum uden diverse former for stimulanser, de sad alene, og skulle bare sidde på en stol og slappe af i 15 minutter. Med sig havde de fået en form for elektrisk dims, som gav dem stød, når de trykkede på den. Det var den eneste stimulans de havde til rådighed, og det resulterede i at bl.a en mand gav sig selv stød over 150 gange. Det kan analyseres lidt på, men jeg tror ikke han befandt sig særlig godt i sit eget selskab. Hellere have stød end at have ingenting. Andre studier viser, at hjernen slapper af, når øjnene kigger på et endeløst hav, af den simple grund at det er….endeløst. Der er ikke noget der stopper blikket…. Så tankerne kan få lov at flyde.

LÆS OGSÅ: 8 gode grunde til at spise hvidløg

Men egentlig var det jo maden jeg kom fra. For den handler også mere og mere om at sætte farten ned og komme tilbage til basics. En af de tendenser som virkelig er stor lige nu, handler netop om et simpelt køkken, hvor råvarerne er i fokus, og hvor den simple tilberedning er nøglen. Hellere et enkelt måltid af gode råvarer, end en kæmpe vifte af forarbejdet mad. Og tanken om at bruge tid i køkkenet, handler mere om at blive fortrolig med nye måder at tilberede maden på, om at lave sine egne basisvarer, om at sylte, lave surdej, prøve kræfter med at lave sin egen kefir, sin egen creme fraiche, prøve at fermentere osv. Sagt på anden måde, så er investeringen af tid i din mad ikke nødvendigvis et spørgsmål om at bruge mange timer på et enkelt måltid, som er overstået efter en time (selvom det absolut også er dejligt), men nærmere tanken om løbende at holde flowet ved lige, så måltidet bliver et resultat af det du har ved hånden, nærmere en et projekt der starter fra scratch hver gang. Giver det mening? Det er interessant at drage en parallel til det øvrige liv, fordi for mig handler det meget om det samme. Det jeg nævnte i starten. Nemlig at leve bæredygtigt. At se på sig selv som en cirkulær størrelse, som har brug for næring på både det mentale og det fysiske plan, for at kunne leve et tilfredsstillende og rigt liv. Jeg siger ikke det er lykken for alle at lave sin egen yoghurt eller surdej, og med det liv mange af os lever, er det ikke realistisk at sidde på en bænk og kigge udover havet og meditere i timevis. Men pointen er netop at lade noget langsomhed entrere i vores tilværelse, så vi ikke er i minus på den mentale konto, når livet i perioder hiver lidt for hårdt i os. På madfronten manifesterer langsomheden sig i f. eks at lave sin egen surdej, at fermentere en rest kål, at lave syltetøj fra bær som har ligget i fryseren fra i sommer. Det giver mig en glæde og en følelse af sammenhæng. Måske kan I blive inspirerede?

“Nemlig at leve bæredygtigt. At se på sig selv som en cirkulær størrelse, som har brug for næring på både det mentale og det fysiske plan, for at kunne leve et tilfredsstillende og rigt liv”

Her får I i hvert fald min dejlige veninde Sofies opskrift på det dejligste surdejsbrød. Og er I lidt i tvivl om surdejen er helt effektiv nok, så kan der tilsættes en smule gær til opskriften. Omtrent som en hasselnød 😉 Og bliv ikke for bange for den lange opskrift, hun forklarer blot de forskellige steps grundigt.

____

Det dejligste surdejsbrød

Fordej:

1 spsk surdej
50g hvedemel
50g fuldkornshvedemel
100g vand 18c

Brød:

120g fordej
375g vand, 28-30c
450g hvedemel frisk malet
50g fuldkornshvedemel
10g fint havsalt

Sådan gør du

Hold din surdej ung og frisk ved at fodre den forholdsvis ofte.

Aftenen før du planlægger at lave din dej, tag der ca. en spsk af din surdej og bland med 50g hvedemel/50g fuldkornsmel og 100g vand c.- 18c.

Bland det hele sammen og lad fordejen stå tildækket på spisebordet natten over.

Om morgenen check om fordejen er tilstrækkelig aktiv (den skal flyde hvis du tager en spsk fordej og hælder i et glas med varmt vand, hvis ikke, lad den stå lunt et par timer længere.)

Når fordejen er klar: I en stor røreskål hæld 120g af din fordej og 350g vand (28-30c), opløs fordejen i vandet med dine hænder.

Hæld nu melet i og bland det hele godt sammen med dine hænder, sørg for at der ikke er nogle tørrer mel-pletter at finde, skrab kanter og dine hænder med en dejskraber.

Lad dejen stå og hvile sig i en halv times tid.

Hæld salt og resten af vandet i dejen og bland det hele godt med dine hænder, det gør ikke noget at dejen skiller, den finder sammen igen.

Kom dejen i en plastikbeholder, stor nok til at dejen kan hæve med ca 50 %.

Lad den stå ude på køkkenbordet ved ca. 20-25c, her skal den stå i en del timer hvor du skal give den nogle stræk i ny og næ.

Efter den første halve time, fugt da din hånd og vend dejen, du skal ikke være for forsigtig, dejen har godt af at blive vendt rundt og strukket godt.

Så tag fat i et hjørne og træk dejen godt op og over sig selv, gør det hele vejen rundt i dejen. lad den nu stå endnu en halv time. Du fortsætter med at give dejen den samme tur hver halve time med stræk og vend indtil den er blevet godt luftig ca. 3 – 4 timer alt efter temperaturen i rummet. En god idé er, at dække dejen til med et skærebræt eller andet isolerende materiale for at give dejen en forholdsvis konstant temperatur.

Når dejen er blevet godt luftigt og mere let i det og ca. hævet med 20% skal den ikke vendes lige så aktivt som tidligere. Vær forsigtig med ikke at presse for meget luft ud af dejen. og vend den kun hver time eller halvanden, indtil den er ca. hævet med 50% i alt. Men hold øje med den, for den kan godt overhæve, så er den ubrugelig.

Dejen vendes nu ud på et meldrysset køkkenbord med få fine og delikate bevægelser, da vi gerne vil beholde den luftige konsistens i dejen.

Stram dejen op omkring sig selv ved at tage let men med en fast hånd rundt om dejen, hjælp til med en dejskraber (hedder det en dejskraber på dansk? bench knife) i den ene hånd. og træk venstre om.

Dejen samler sig og strammes herved op. Drys overfladen let med mel og dæk let til med et hviskestykke, så dejen ikke får træk.

Dejen skal efterhæve en halvtimes tid ude på køkkenbordet, hvor den ville flade ud på bordet som en tyk pandekage.

Efterfølgende skal dejen formes til sin sidste hævning (i køleskab natten over).

Vend dejen om på “ryggen”, så den meldryssede side vender nedad. Den skal nu have en række fold. Start med den side ned mod dig selv, derefter fra højre og venstre, fold siderne 2/3 ind over dejen – til slut tag fat i den del af dejen som vender længst væk fra dig, fold den hele vejen over resten af dejen og fiksér den med fingerspidserne ned i dejen, igen uden at presse for meget luft ud. Vha. af dejskraberen vend dejen om så samlingen nu vender ned af.

Lad dejen samle sig et par minutter på bordet og overfør den der efter til en meldrysset hævekurv med samlingen op af. Placer kurven i køleskabet, sørg for at temperatuen ikke er alt for lav, helst 6-7c – lad dejen stå på køl i minimum 8 timer. Jeg plejer at bage den efter 12-16 timer.

Afbagning: Varm ovnen op til 250-260c på statisk funktion (ikke varmluft), placer en støbejernsgryde med låg midt i ovnen og lad den varme op sammen med ovnen.

Tag dejen ud af køleskabet 15 min før ovnen er klar.

Gryden tages ud af ovnen. Dejen vendes ned i gryden med samlingen ned af, rids overfladen af dejen med et barberblad, så luften kan komme ud i løbet af afbagning, (Pas på ikke at brænd underarmen på gryden).

Sæt låget på gryden, sørg for at det slutter helt til, gryden sættes tilbage i ovnen og bages i 20 min. Tag nu låget af gryden (Pas på den varme damp som stiger op fra gryden) sænk temperaturen til 230c og færdigbag brødet i ca. 20-25 min indtil det har fået en flot karamelliseret overflade og lyder hult når du banker brødet i bunden.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og